Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

Ο τ.αντιδήμαρχος οικονομικών του δήμου Δελφών Λουκάς Αναγνωστόπουλος κριτικάρει την θέση του δημάρχου για τα οικονομικά του δήμου


Πονάει Χέρι………Κόβει Χέρι!

Δεν χρειάζεται να είσαι γνώστης των οικονομικών, ούτε και να τα έχεις σπουδάσει, για να καταλάβεις ότι προκειμένου να αποπληρώσεις κάποιο χρέος σου δεν είναι απαραίτητο να φτάσεις στην απόλυτη ένδεια και εξαθλίωση προκειμένου να βρεις τα οικονομικά μέσα για να ανταπεξέλθεις. 


Κάτι τέτοιο φαίνεται ότι επιδιώκει ο δήμαρχος Δ. Δελφών κος Π. Ταγκαλής με την απόφασή του να αποδομήσει όλο το πρόγραμμα έργων ( Τεχνικό Πρόγραμμα ) της περιόδου 2019 προκειμένου να βρει χρήματα να αποπληρώσει την οφειλή, ύψους  965.000 χιλ. ευρώ, στους φερόμενους ως ιδιοκτήτες της Πλατείας Θεάτρου στην Ιτέα. 
Δεν θα σταθώ στις νομικές ενέργειες που έγιναν και γίνονται προκειμένου να αρθούν τα κατασχετήρια στους λογαριασμούς του Δήμου Δελφών, ούτε στο εάν υπάρχουν ελπίδες να λυθεί η διαφορά υπέρ του Δήμου αλλά και των ιδιωτών που βρίσκονται στην ίδια δεινή θέση μαζί με τον Δήμο. Δεν θα σταθώ επίσης στο γεγονός του ποιός και τι έφταιξε για να φτάσουμε στο σημερινό αδιέξοδο αλλά και τι μπορεί να συμβεί όταν οι ιδιώτες που πλήττονται από κοινού, στραφούν κι αυτοί εναντίον του Δήμου. 

Θεωρώ όμως απαραίτητο να ενημερώσω τους δημότες  αυτού του Δήμου για το ποιές θα είναι οι επιπτώσεις μιας τέτοιας απόφασης στην καθημερινότητά μας, στην ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου αλλά και στην ποιότητα των παροχών που αυτός πρέπει να παρέχει στους δημότες του. 
Τα έργα αυτά που είχαν προγραμματιστεί και που στην πλειονότητά τους είχαν ωριμάσει από πλευράς αδειοδοτήσεων και τεχνικών προδιαγραφών ήταν έργα καθημερινότητας που σε τελική ανάλυση βελτίωναν τις ανάγκες του δημότη.  Ήταν έργα που είχαν προταθεί και ψηφισθεί από τα Τοπικά Συμβούλια και που αντανακλούσαν τις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.
Για παράδειγμα στην Δ.Ε. Ιτέας ο ηλεκτροφωτισμός στον λόφο των Αγ. Αναργύρων, έργο ύψους 20.000 χιλ. Ευρώ, απεντάσσεται από το Τεχνικό Πρόγραμμα. Το συγκεκριμένο έργο είχε να κάνει με τις ανάγκες των εκατοντάδων αθλητών που αθλούνται σε καθημερινή βάση στις αθλητικές εγκαταστάσεις της πόλεως της Ιτέας αλλά και με την ασφάλεια αρκετών δεκάδων κατοίκων που κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή. Η ενσωμάτωση του στο πρόγραμμα έργων είχε ακολουθήσει την νόμιμη οδό και φυσικά προήλθε ύστερα από διαβούλευση με την τοπική κοινωνία. Το ίδιο συμβαίνει και με την απένταξη από το πρόγραμμα έργων,  της αποκατάστασης του γηπέδου μπάσκετ στην Δ.Ε. Δελφών, έργο που αφορούσε την ασφάλεια και τις ανάγκες των παιδιών της τοπικής κοινωνίας των Δελφών. Δυστυχώς μιλάμε για δεκάδες τέτοιες περιπτώσεις που επηρεάζουν στο σύνολό τους σχεδόν όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου μας.

Ωραία όλα τα παραπάνω και κατανοητά, αλλά η ερώτηση είναι απλή όπως με ρώτησε κάποιος φίλος. Μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό για να ξεφύγουμε απ’ αυτή την δύσκολη κατάσταση και εάν ναι ποιο είναι αυτό.

 Πρώτα απ’ όλα πρέπει να πούμε ότι όταν αποφασίζεις να προχωρήσεις σε μια ενέργεια όπως αυτή, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα βρεθείς σε δεινότερη οικονομική θέση από αυτή που βρίσκεσαι σήμερα.  Πώς γίνεται αυτό; Φυσικά και γίνεται γιατί ακυρώνοντας σειρά έργων είναι δεδομένο ότι στην πορεία του χρόνου θα αναγκαστείς να βρεις λύσεις  για τα ίδια πράγματα αλλά εκτός του γεγονότος  ότι οι συνθήκες θα έχουν αλλάξει (χρηματοδοτικά προγράμματα, ταμειακά διαθέσιμα κτλ), θα έχουν προστεθεί και νέες απαιτήσεις, με αποτέλεσμα να βρίσκεσαι  ενώπιον καταστάσεων που δεν ελέγχονται. Εάν π.χ. δεν αλλάξεις φέτος τα παραθυρόφυλλα του Γυμνασίου –Λυκείου Ιτέας, το αποτέλεσμα θα είναι ότι εκτός του γεγονότος ότι τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται σε αίθουσες που θυμίζουν «ψυγεία», οι ανάγκες για κόστος θέρμανσης θα είναι πολλαπλάσιες των πραγματικών αναγκών που  φυσικά θα έχει αρνητικό αντίκρισμα και στα οικονομικά διαθέσιμα του δήμου.

Ως εκ τούτου μια υπεύθυνη δημοτική αρχή θα αναζητούσε άλλες οδούς προκειμένου να μην αναγκαστεί να φτάσει σε «λύσεις» τέτοιου τύπου. Πρώτα απ’ όλα θα έπρεπε να είχαν ήδη γίνει επαφές με το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών ώστε να ζητηθεί βοήθεια μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων για έκτατες ανάγκες που δημιουργούν ανυπέρβλητα εμπόδια στην ομαλή οικονομική λειτουργία των ΟΤΑ. Το είχαμε κάνει το 2018 μετά τα κατασχετήρια της ΕΥΔΑΠ Παγίων, όπου και καταφέραμε να ενσωματώσουμε απαιτήσεις 2.000.000 εκ. ευρώ στα ληξιπρόθεσμα.
Θα μπορούσε επίσης να έχουν έρθει σε επαφή με την ηγεσία του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ώστε να υπάρξει δανειοδότηση για την συγκεκριμένη περίπτωση. Το ισχυρίστηκε και ο πρώην δήμαρχος Θανάσης Παναγιωτόπουλος σε παρέμβασή του για το θέμα. 
Θα μπορούσε επίσης να ζητηθεί τμηματική αποδέσμευση των χρηματικών διαθεσίμων του Δήμου μας, ύψους περίπου 2.000.000 εκ. ευρώ, που βρίσκονται κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος, για ειδική και έκτακτη περίπτωση όπως είναι η συγκεκριμένη. 
Θα μπορούσε να γίνει ανακατανομή των ταμειακών εκροών ώστε να αποπληρώνονται σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου οι προμηθευτές ενώ τμηματικά θα εξυπηρετούνταν και το χρέος των δικαστικών αποφάσεων για την Πλατεία Θεάτρου. 
Θα μπορούσαν να γίνουν όλα τα παραπάνω συνδυαστικά και με γνώμονα την απρόσκοπτη οικονομική λειτουργία του Δήμου, που κατακτήθηκε με κόπους και αγώνες την τελευταία πενταετία.

Πολλά θα μπορούσαν να γίνουν, αλλά δυστυχώς επιλέχθηκε το « Πονάει Χέρι…….Κόβει Χέρι». 

Εύχομαι μιας και η απόφαση περί αναμόρφωσης του Τεχνικού Προγράμματος δεν έχει ακόμη αναρτηθεί στο πρόγραμμα Διαύγεια, η σημερινή δημοτική αρχή να καταλάβει το λάθος της και έστω και την τελευταία στιγμή να στρέψει το ενδιαφέρον της σε λύσεις προς το συμφέρον του Δήμου και των Δημοτών του.


Λουκάς Αναγνωστόπουλος
Πρώην Αντιδήμαρχος Οικονομικών

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

καλά τα λες αλλά ρίξε μια ματιά στα πρακτικά της ψηφοφορίας για να δεις πως στην απένταξη των έργων συνέβαλε και το "νίπτω τα χείρας μου" του τέως και όχι μόνον

Ανώνυμος είπε...

Διοικούσαν τόσα χρόνια, τα εκατομμύρια ευρώ χρέους τα δέχονται; ψάξτε την τεχνογνωσία που δεν είχαν. Κουτσοί στραβοί στον Άη Παντελεήμονα. Ας δημοσιεύσουν προϋπολογισμούς που ποτέ δεν κατέθεσαν. Μετά την απομάκρυνση, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται

Ανώνυμος είπε...

Εάν είσασταν σωστοί δεν θα δηλωνατε παρών, άντε γιατί μας βουλιάξαμε