Τρίτη 20 Αυγούστου 2019

Reuters: Μήνυμα Ουάσινγκτον προς Αθήνα πως η βοήθεια στο ιρανικό τάνκερ μπορεί να θεωρηθεί υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε πως οι ΗΠΑ έχουν μεταφέρει την «ισχυρή» θέση τους στην ελληνική κυβέρνηση σχετικά με το ιρανικό τάνκερ 



Οι ΗΠΑ έχουν μεταφέρει την «ισχυρή θέση» τους προς την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με το ιρανικό τάνκερ που απέπλευσε χθες από το Γιβραλτάρ και κινείται προς την Ελλάδα, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.    


Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, το τάνκερ μεταφέρει πετρέλαιο με τελικό προορισμό τη Συρία. Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που μίλησε στο Reuters και σχολιάζοντας τις πληροφορίες πως το τάνκερ πρόκειται να καταπλεύσει στο λιμάνι της Καλαμάτας ανέφερε πως «κάθε προσπάθεια να βοηθηθεί το τάνκερ μπορεί να θεωρηθεί ως παροχή υλικής βοήθειας σε ξένη τρομοκρατική οργάνωση».    

Διευκρινίζεται πως για την ώρα δεν έχει υπάρξει κάποιο διάβημα ή άλλου είδους επίσημη επικοινωνία ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις σχετικά με το τάνκερ Adrian Darya, πρώην Grace, παρά μόνο παρασκηνιακές επαφές ανάμεσα σε αξιωματούχους ενόψει του κατάπλου του τάνκερ στο λιμάνι της Καλαμάτας.    

Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο που μίλησε στο Reuters, το τάνκερ υποστηρίζει την Ισλαμική Επαναστατική Φρουρά, την οποία οι ΗΠΑ έχουν κατατάξει στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων. Ο αξιωματούχος του Στέιτ Νιτπάρτμεντ είπε στο Reuters πως οι ΗΠΑ έχουν μεταφέρει την «ισχυρή θέση» τους τόσο στην ελληνική κυβέρνηση όσο και σε άλλες χώρες με λιμάνια στη Μεσόγειο στα οποία θα μπορούσε να καταπλεύσει το τάνκερ.    

Πλακιωτάκης: Δεν έχουμε αίτημα κατάπλου του ιρανικού τάνκερ .  

Η Ελλάδα δεν έχει λάβει επίσημο αίτημα κατάπλου του ιρανικού πετρελαιοφόρου που αφέθηκε ελεύθερο από το Γιβραλτάρ, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτακης αφήνοντας να εννοηθεί πως η Αθήνα δεν θα τοποθετηθεί επίσημα έως ότου το πλοίο διευκρινίσει τις προθέσεις του.   

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης σημείωσε ότι οι ελληνικές Αρχές παρακολουθούν επισταμένα την πορεία του Adrian Darya 1 (πρώην Grace 1) κι ότι το γραφείο του βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με το υπουργείο Εξωτερικών.   

Η Ουάσιγκτον έχει προειδοποιήσει την Αθήνα και άλλες μεσογειακές χώρες ότι τυχόν ελλιμενισμός του πετρελαιοφόρου σε οποιοδήποτε λιμάνι θα ισοδυναμεί με παροχή βοήθειας σε τρομοκρατική οργάνωση, σύμφωνα με διαρροές αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.   

Με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα το τάνκερ αναμένεται να φτάσει ανοιχτά της Πελοποννήσου την προσεχή Κυριακή, όμως η ώρα αποφάσεων για την ελληνική κυβέρνηση ενδέχεται να έλθει νωρίτερα, καθότι το αίτημα κατάπλου πρέπει να σταλεί τουλάχιστον 48 ώρες πριν. 


Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: