Τρίτη 27 Αυγούστου 2019

«Τα πολλαπλά οφέλη του Προσκοπισμού στην διαπαιδαγώγηση των νέων.» (του Θύμιου Κουτσοχιώνη, Αν/τη Περιφερειακού Εφόρου Προσκόπων Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας)

   


 «Ο Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοιχτή σε όλους χωρίς διακρίσεις, μη πολιτική, μη κομματική, η οποία ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 και μετρά 25.000 μέλη, ανήλικα και ενήλικα. Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στην διαπαιδαγώγηση των νέων μέσα από ένα σύστημα αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου»
                Σε αυτή την παράγραφο περιγράφεται με λίγα λόγια, τυπικά, τι είναι και τι σκοπό έχει ο Προσκοπισμός. Όσοι όμως τον έχουν ζήσει, θα περιέγραφαν τον Προσκοπισμό σαν ένα ατελείωτο παιχνίδι που παίζουν παιδιά και μεγάλοι ανεξαρτήτου ηλικίας και σαν μια απέραντη παρέα με φίλους σε όλες τις γωνιές της χώρας αλλά και του κόσμου γενικότερα.
                Ένα διαφορετικό παιχνίδι από όσα ξέρουν τα παιδιά, ένα παιχνίδι μέσα από το οποίο τα παιδικά τους όνειρα γίνονται πραγματικότητα, μαθαίνουν πράγματα που θα τους φανούν χρήσιμα στην υπόλοιπη ζωή τους και οι μεγάλοι δεν έχουν τον ρόλο του δασκάλου ή του γονέα αλλά του φίλου που παίζει μαζί τους και γίνεται κι αυτός παιδί.
                Τα οφέλη του Προσκοπισμού στην διαπαιδαγώγηση του παιδιού και του εφήβου είναι πολλά και με πολλές διαστάσεις. Αν θέλαμε να αριθμήσουμε κάποια από αυτά θα λέγαμε τα εξής:

  • Το παιδί αποκτά αξίες και αρχές που σχετίζονται με τον Θεό και την Πατρίδα, την προσφορά στον συνάνθρωπο και την αυτοδέσμευσή του να είναι και να γίνεται συνεχώς ένα καλύτερος άνθρωπος.
  • Μέσα από το πρόγραμμα των δράσεων του προσκοπισμού, αυτό-εκπαιδεύεται,  αποκτά  και εξελίσσει ικανότητες και γνώσεις χρήσιμες στη ζωή του.
  • Μαθαίνει να αγαπά την φύση, να διαβιώνει με ασφάλεια μέσα σε αυτή και να προστατεύει το περιβάλλον και τα ζώα.
  • Με την συμμετοχή και την δράση του μέσα σε μικρές ομάδες, αποκτά πολλά ψυχικά οφέλη όπως η κοινωνικοποίηση,  ανάπτυξη ομαδικού πνεύματος και ευγενούς άμιλλας, σεβασμός προς τον συνάνθρωπο, υπευθυνότητα κλπ.
  • Μαθαίνει να θέτει στόχους και να τους πετυχαίνει με την αξία και τις ικανότητες του.
  • Γνωρίζει την αξία της φιλίας, της ισοτιμίας, της δικαιοσύνης.
  • Μέσα από πολλές ενασχολήσεις γνωρίζει την κλίση του και σχηματίζει άποψη για το τι θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά στο μέλλον.
  • Μαθαίνει την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου και της πατρίδας του.
  • Ζει δράσεις περιπέτειας, ιδίως την περίοδο που είναι Ανιχνευτής (16-18 ετών), που θα του μείνουν αξέχαστες για όλη την ζωή του.
  • Μέσα από δράσεις προσφοράς, γίνεται βίωμα στο παιδί που θα το ακολουθεί για όλη του τη ζωή, η προσφορά προς τον συνάνθρωπο που έχει ανάγκη και την φύση.
  • Μέσα από την διαβίωση του στην φύση, μαθαίνει να προσαρμόζεται και να αντιμετωπίζει  δύσκολες και απρόσμενες καταστάσεις.
Όλα αυτά μπορεί να τα ζήσει και να τα αποκομίσει το παιδί, μέσα στις καλοκαιρινές προσκοπικές κατασκηνώσεις που αποτελούν τον βασικό πυλώνα της προσκοπικής μεθόδου και του προσκοπικού προγράμματος.
        Εν κατακλείδι, μπορούμε να πούμε ότι ο Προσκοπισμός είναι ένα μεγάλο σχολείο, χωρίς όμως τοίχους και δασκάλους, ένα ατέλειωτο παιχνίδι στο οποίο παίζουν μικροί και μεγάλοι και σκοπό έχει την δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Η διαχρονική παρακαταθήκη του ιδρυτή του Προσκοπισμού λόρδου Baden Powell προς τους Προσκόπους του κόσμου ήταν «Προσπαθήστε να αφήσετε τον κόσμο λίγο καλύτερο από ότι τον βρήκατε».

(Στην περιοχή μας λειτουργούν 3 Προσκοπικά Συστήματα, 2 στην Άμφισσα και ένα στην Ιτέα, με περισσότερα από 200 μέλη. Για πληροφορίες και εγγραφές: Για την Άμφισσα Αρχηγός Συστήματος Έφη Δημητρέλου τηλ. 6942402981 και για την Ιτέα Αρχηγός Συστήματος Ελένη Παπανδρέου τηλ. 6948805806)
               

Δεν υπάρχουν σχόλια: