Τρίτη 27 Αυγούστου 2019

Γερμανία: Η «ατμομηχανή» της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμέτωπη με την ύφεση


ΑΠΕ-ΜΠΕ





Οικονομολόγοι του Ifo του Μονάχου προειδοποιούν για ύφεση ή στην καλύτερη περίπτωση στασιμότητα.

Η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία ύφεση της οικονομίας της, δήλωσε σήμερα οικονομολόγος του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου, καθώς ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος που καταρτίζει το Ινστιτούτο υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2012.
«Στην καλύτερη περίπτωση, θα υπάρξει στασιμότητα στο τρίτο τρίμηνο», είπε ο Κλάους Βολράμπε, προσθέτοντας ότι το ίδιο ισχύει και για τα τελικά στοιχεία για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου, τα οποία θα ανακοινώσει η γερμανική στατιστική υπηρεσία την Τρίτη.
«Αντιμετωπίζουμε μία ύφεση», δήλωσε ο Βολράμπε στο Reuters. O ίδιος πρόσθεσε ότι, αν και το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώθηκε στην αυτοκινητοβιομηχανία που αντιμετωπίζει προβλήματα, επιδεινώθηκε σημαντικά στους κλάδους μηχανολογικού εξοπλισμού, χημικών και ηλεκτρικών ειδών.
Πριν δύο μέρες το περιοδικό Der Spiegel είχε παρουσιάσει έγγραφο από το εσωτερικό της καγκελαρίας, σύμφωνα με το οποίο η γερμανική κυβέρνηση αναμένει ότι η οικονομία θα «γυρίσει» σε ύφεση το τρίτο τρίμηνο του έτους. Η κυβέρνηση προβλέπει ότι θα υπάρξει ελαφρά συρρίκνωση της οικονομίας την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, όπως είχε γίνει και κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους (κατά 0,1%) λόγω της μείωσης των εξαγωγών.
Η ορισμός της ύφεσης είναι τουλάχιστον δύο συνεχόμενα τρίμηνα μείωσης του ΑΕΠ.
Ωστόσο, το Βερολίνο δεν θεωρεί ότι θα υπάρξει σοβαρή οικονομική κρίση, εφόσον δεν κλιμακωθούν οι εμπορικές εντάσεις και η Βρετανία δεν αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία.
«Κατά συνέπεια, δεν βλέπουμε να υπάρχει λόγος για βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη σταθεροποίηση της οικονομίας», αναφέρει το έγγραφο αυτό. Ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: