Ανάπτυξη, επενδύσεις, μεταναστευτικό στην ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη - Μέρκελ, εκτός ατζέντας το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων
Ήδη από το αρχικό πρόγραμμα του πρωθυπουργού υπήρχε προγραμματισμένη η συνάντηση με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας και υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς, ενώ αμέσως μετά, στις 13.00 ώρα Ελλάδας η συνάντηση με την Άγγελα Μέρκελ. Στην ατζέντα της συνάντησης είναι η οικονομία αλλά και οι εξελίξεις στη νοτιοανατολική Ευρώπη και το μεταναστευτικό.
Η συνάντηση Μητσοτάκη - Μέρκελ
Με την προβλεπόμενη για αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που επισκέπτονται για πρώτη φορά το Βερολίνο, απόδοση τιμών, έγινε δεκτός από την Άγγελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η κυρία Μέρκελ υποδέχθηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό μπροστά από την είσοδο της Καγκελαρίας, περπάτησαν στο κόκκινο χαλί και χαιρέτισαν μαζί τα μέλη των δύο κυβερνήσεων που θα συμμετάσχουν στις συζητήσεις. Στη συνέχεια αποδόθηκαν οι στρατιωτικές τιμές και ακολούθως επιθεώρησαν το στρατιωτικό άγημα.
Η συνάντηση άρχισε στις 12:10 (τ.ω.), ενώ ακολούθησαν δηλώσεις των δύο ηγετών στον Τύπο. Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σόλτς. Σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκαν όλα τα θέματα της ελληνικής οικονομίας.
Στις καλένδες τα πλεονάσματα: «Πρώτα η αξιοπιστία, μετά συζήτηση για τα πρωτογενή»
«Πρώτα θα κερδίσουμε πολιτική αξιοπιστία ως μεταρρυθμιστική κυβέρνηση και μετά θα συζητήσουμε για τα πρωτογενή πλεονάσματα» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχαν οι δύο ηγέτες στο Βερολίνο.
Είπε ότι όσο πιο γενναία είναι η ανάπτυξη τόσο πιο εύκολα αντιμετωπίζεται το χρέος. Επανέλαβε πως θεωρεί υψηλά τα πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν τεθεί, αλλά σημείωσε πως θα τηρηθούν οι στόχοι για το 2019 και το 2020. Τα θέματα αυτά, είπε, αφορούν τους θεσμούς και θα συζητηθούν με τους θεσμούς.
Μητσοτάκης: «Οι αλλαγές στην οικονομία θα γίνουν από εμάς»
«Οι αλλαγές στην οικονομία θα γίνουν από εμάς γιατί αφορούν εμάς», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχαν οι δύο ηγέτες στο Βερολίνο.
Ωστόσο από τη μεριά της, σχετικά με την οικονομία, η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε πως «η οικονομική ατζέντα θα παραμείνει σε σχέση με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας και νομίζω ότι θα είναι πιο εύκολη τώρα η υλοποίησή τους [...] Ξέρετε ότι η οικονομία είναι ψυχολογία».
Σε «πράσινο σχέδιο ανάπτυξης» για γερμανικές εταιρίες στοχεύει η κυβέρνηση
«Ετοιμάζουμε με τη Γερμανία ένα πράσινο σχέδιο ανάπτυξης το οποίο θα παρουσιαστεί τον Δεκέμβριο», ανέφερε επίσης ο Κ. Μητσοτάκης χωρίς να μπει σε λεπτομέριες για τον τρόπο που θα γίνει, το αν ο διάλογος θα έχει δημόσιο χαρακτήρα ή ποιούς θα αφορά. Το μόνο που συμπλήρωσε επ' αυτού είναι πως το πλάνο του εντάσσεται στο πλαίσιο των... «ελληνογερμανικών σχέσεων», κυρίως όσον αφορά την προσέλκυση γερμανικών εταιριών.
Στο κάδρο η ΔΕΗ
Απομένει να φανεί εάν αυτές οι επενδύσεις σκοπεύουν επικεντρωθουν στις κυβερνητικές κινήσεις γύρω από τη ΔΕΗ, καθώς στη συνέχεια των δηλώσεων του πρωθυπουργού υπήρξε αναφορά στις «δραματικές κινήσεις» που κάνει η ελληνική κυβέρνηση για την «εξυγίανση της ΔΕΗ». Η Ελλάδα δεν είναι πια «προβληματική χώρα», συμπλήρωσε ο Κ. Μητσοτάκης όπου συνέδεσε το θέμα με τις «πράσινες επενδύσεις».
«Στα οικονομικά μας ζητήματα έχουμε δυνατότητα επενδύσεων στην Ελλάδα, πράγμα που θα εκμεταλλευτούν και οι δύο λαοί», ανέφερε η γερμανίδα καγκελάριος.
«Σάρκα και οστά» από την ελληνική κυβέρνηση στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας
Για το μεταναστευτικό, η κ. Μέρκελ εξέφρασε την ικανοποίησή της που «η καινούργια κυβέρνηση θέλει να δώσει "σάρκα και οστά" σε αυτή τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και να υπάρχουν επιστροφές προσφύγων», όπως είπε.
Αλλαγές στο νομικό πλαίσιο για το άσυλο προανήγγειλε ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με την κ. Μέρκελ στο Βερολίνο, όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο.
Ζήτησε, όμως την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για τη φύλαξη των συνόρων και ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατόν να «σηκώνουν το βάρος οι χώρες πρώτης υποδοχής». Σημείωσε δε πως είναι ανάγκη, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης, να υπάρχει επιμερισμός ενώ υπογράμμισε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος συμφωνεί με τις θέσεις αυτές.
«Συμφωνώ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού εντός πλαισίου της ΕΕ, αλλά είμαστε μακριά από βιώσιμη λύση»
«Συμφωνώ με τον κύριο Μητσοτάκη ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά είμαστε μακρυά σε υλοποίηση για βιώσιμη λύση», κατέληξε η καγκελάριος.
Συζητήθηκε το μέλλον των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία
Επίσης, υπογράμμισε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις «ευρωπαϊκές διαδικασίες« και μίλησαν για θέματα διεύρυνσης της Σερβίας, του Μαυροβούνιο, της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας».
Ερωτηθείσα για το Brexit, η κυρία Μέρκελ σημείωσε: «Έχοντας κατά νου την έξοδο της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ, δεν έχω καινούρια θέματα, θεωρώ ότι θα συνεχιστεί η διαδικασία».
Πως αντιμετωπίζουν τη συνάντηση οι κυβερνητικές πηγές
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές "πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο μετά τη δεκαετή κρίση που αντιμετώπισε η χώρα μας. Και γι' αυτό ο κ. Μητσοτάκης δεν ταξιδεύει στην γερμανική πρωτεύουσα για να θέσει θέματα που μπορούν να λυθούν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το Eurogroup, αλλά για να συζητήσει με τη γερμανίδα Καγκελάριο τα ζητήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης, όπως η ασφάλεια και η συνεργασία στη νοτιοανατολική Ευρώπη και ασφαλώς ο ρόλος μιας ισχυρής Ελλάδας στη γειτονιά μας και στην ΕΕ.
Ο πρωθυπουργός συνοδεύεται από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για τη μεταναστευτική πολιτική, Γιώργο Κουμουτσάκο.
Ελλάδα και Γερμανία συνδέονται με στενή εταιρική σχέση, την οποία η καγκελάριος Α. Μέρκελ και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης επιθυμούν να εμβαθύνουν, τονίζει η καγκελαρία
«Στενή εταιρική σχέση», την οποία η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «επιθυμούν να εμβαθύνουν περαιτέρω», συνδέει την Γερμανία και την Ελλάδα, αναφέρει η καγκελαρία ενόψει της σημερινής συνάντησης των δύο ηγετών στο Βερολίνο.
Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, στις 12:00 (τοπική ώρα) η κυρία Μέρκελ θα υποδεχθεί τον κ. Μητσοτάκη στην καγκελαρία με στρατιωτικές τιμές, ενώ στο επίκεντρο των συνομιλιών θα τεθούν «ζητήματα οικονομικής πολιτικής» καθώς και «πτυχές της ευρωπαϊκής και της διεθνούς πολιτικής».
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα έχουν επίσης συνάντηση με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς.
Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου