Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

Εντυπωσιακές εικόνες και βίντεο από την έκρηξη του ηφαιστείου Στρομπόλι στην Ιταλία

Το ηφαίστειο αναστάτωσε πάλι το νησάκι της Ιταλίας 



Μια νέα ισχυρή ηφαιστειακή έκρηξη που σημειώθηκε χθες νησί του Στρόμπολι, στα ανοικτά της Σικελίας, κρατά σε συναγερμό τις αρχές.   

Ο κρατήρας έχει ηρεμήσει σήμερα, αλλά σκάφη που μεταφέρουν τουρίστες στο νησί απαγορεύεται να προσεγγίσουν ενώ η ίδια εντολή ισχύει και για αναρρίχηση στο βουνό, ακόμα και με τη βοήθεια ειδικευμένων οδηγών.   Από την έκρηξη δεν υπήρχαν τραυματίες, αλλά οι εντυπωσιακές εικόνες έκαναν το γύρο του κόσμου. 






Το ηφαίστειο του Στρόμπολι, στο αρχιπέλαγος των Αιολίδων νήσων, είχε γνωρίσει δύο τεράστιες εκρήξεις στις 3 Ιουλίου στην κεντρική-νότια πλαγιά του κεντρικού κρατήρα, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σ' έναν 35χρονο σικελό περιπατητή. 




Των εκρήξεων είχαν προηγηθεί χείμαρροι λάβας που έρρεαν από όλα τα ενεργά στόμια δημιουργώντας ένα σύννεφο καπνού ύψους δύο χιλιομέτρων.   

Το ηφαίστειο, η κορυφή του οποίου βρίσκεται σε ύψος 920 μέτρων και η βάση του 2.000 μέτρα κάτω από τη θάλασσα, είναι ένα από τα λίγα στον κόσμο με συνεχή δραστηριότητα, διευκρινίζει το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV).   

Συνήθως αυτός ο «φάρος της Τυρρηνικής θάλασσας» δονείται από τακτικές μικρές εκρήξεις οι οποίες συνοδεύουν τους περιπατητές που ανεβαίνουν σ' αυτό. 





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: