Συζήτηση με επαγγελματίες και πολίτες του κέντρου της Άμφισσας πραγματοποίησε το πρωί της Κυριακής ο δήμαρχος Δελφών Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος, παρουσία του αντιδημάρχου Άρη Αγγελόπουλου, και του προέδρου της Κοινότητας Νίκου Βενετσάνη. 



Η συνάντηση έγινε μετά από πρωτοβουλία επαγγελματιών, οι οποίοι συνέλεξαν 120 υπογραφές, και με τη συμπαράσταση του Επιμελητηρίου Φωκίδας, ζήτησαν την άρση των κυκλοφοριακών μέτρων που εδώ και κάποιους μήνες ισχύουν για την περιοχή. Στο σύνολό τους οι παρευρισκόμενοι, πλην των εκπροσώπων της δημοτικής αρχής, έκαναν λόγο για πολλά αρνητικά σημεία, σχετικά με τις συνέπειες των όσων ισχύον πλέον στην πόλη, με το δήμαρχο τελικά να δηλώνει πως θα ζητήσει γραπτώς τις απόψεις όλων των επαγγελματιών του κέντρου, προκειμένου αρχικά να τις εξετάσουν οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες και στη συνέχεια, γιατί όχι, κάποιες από αυτές να γίνουν δεκτές.
Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος εξήγησε καταρχάς πως η συζήτηση για μία κυκλοφοριακή παρέμβαση γίνεται πράξη, περνώντας από όλα τα απαιτούμενα στάδια. Όπως είπε η συγκεκριμένη μελέτη εφαρμόστηκε αφού πριν ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία, κι αφού στο τέλος η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έκανε όχι μόνο έλεγχο νομιμότητας αλλά και ουσίας. «Πράγματι είδαμε κάποια πράγματα έως σήμερα που δεν είναι λειτουργικά», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, κάνοντας αναφορά στις βασικότερες παρεμβάσεις που έγιναν, αλλά και σε εκείνες που απομένουν, με κυριότερη φυσικά την ανάπλαση της Γιαγτζή. Εστιάζοντας στο αίτημα που του κατατέθηκε με τη συλλογή υπογραφών, που μιλά για επαναφορά της προηγούμενης κατάστασης και την εφαρμογή ελεγχόμενης στάθμευσης, είπε πως λόγω της μη ύπαρξης δημοτικής αστυνομίας αυτό δεν είναι εφικτό, όμως δεσμεύτηκε λίγο αργότερα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, να ερευνήσει κάθε πιθανό ενδεχόμενο μήπως αυτό πλέον ως εμπόδιο έχει ξεπεραστεί.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φωκίδας αναφέρθηκε στην κλήση που έλαβε από επαγγελματίες της περιοχής, οι οποίοι με τη συλλογή υπογραφών του ζήτησαν να μεσολαβήσει για να προκληθεί η συζήτηση, τονίζοντας πως όλοι μαζί από κοινού, μέσω της καλής διάθεσης και πρόθεσης θα μπορέσουν να καταλήξουν στο βέλτιστο αποτέλεσμα προς το συμφέρον όλων. Ο κ. Κούκος, οικονομικός επόπτης του Επιμελητηρίου, σημείωσε πως θα πρέπει ο δήμος να εξετάσει σοβαρά τα παραδείγματα άλλων πόλεων και το πώς κατάφεραν μέσω συγκεκριμένος παρεμβάσεων να πετύχουν τους στόχους τους, χωρίς ταυτόχρονα να πληγούν κατηγορίες πολιτών.
Δεν έλειψαν οι επιθέσεις
Ο λόγος στη συνέχεια πέρασε στους παρευρισκόμενους οι οποίοι στο σύνολό τους μίλησαν για λάθος παρεμβάσεις, οι οποίες θα πρέπει άμεσα να παρθούν πίσω, πριν μάλιστα αποβούν οριστικά καταστροφικές για τους επαγγελματίες που ακουμπούν. Ειπώθηκε μεταξύ άλλων πως δεν έλαβαν υπ’ όψιν τους τη ρυμοτομία της περιοχής, αλλά και το γερασμένο της πληθυσμό, καταφέρνοντας μόνο να μεταφέρουν τον κόσμο και την κίνηση από ένα σημείο, σε ένα άλλο. Δεν έλειψαν οι φωνές που μίλησαν για στοχευμένες επιλογές προς όφελος ημετέρων, ενώ υπήρξαν και κάποιοι που μίλησαν για προσχηματική διαβούλευση αφού εφαρμόζονται μέτρα τα οποία βρίσκουν απέναντί τους το 99% του κόσμου που απευθύνονται. «Την άποψή μου για τις παρεμβάσεις και τις πεζοδρομήσεις την έχω καταθέσει προεκλογικά», είπε απαντώντας ο δήμαρχος, κάνοντας λόγο για λύσεις οι οποίες εξετάστηκαν εδώ και πολλά χρόνια, και που η σημερινή δημοτική αρχή είχε το θάρρος να εφαρμόσει.
Η συζήτηση συνολικά διήρκησε περίπου τρεις ώρες, χωρίς να λείψουν μάλιστα και οι εντάσεις από παρευρισκόμενους. Στην κατάληξή της ο δήμαρχος πρότεινε και έγινε δεκτό να μοιραστεί σε όλους τους επαγγελματίες του κέντρου ένα ερωτηματολόγιο στο οποίο θα καταγραφούν οι απόψεις όλες, και ακολούθως αυτό θα μεταβιβαστεί στην ΤΥ για την επεξεργασία του. Οι τελικές προτάσεις που θα περιλαμβάνουν αλλαγές θα πάνε στο δημοτικό συμβούλιο προς ψήφιση, αφού όμως πριν έχουν γίνει γνωστές και σε όλους τος ενδιαφερόμενους.
πηγή: έντυπη έκδοση Εν Δελφοίς