Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Για ποιο λόγο μπορεί να βλέπετε θολά από το ένα ή και τα δύο μάτια; Ποιες τροφές βοηθούν στην θολή όραση;


του Κωνσταντίνου Λούβρου, M.D., medlabnews.gr 

Αν δεν μπορείτε να δείτε καλά κάποια αντικείμενα, δεν μπορείτε να διακρίνετε ανθρώπους (κυρίως τα πρόσωπά τους), δυσκολεύεστε να διαβάσετε ή νιώθετε ότι τα γράμματα κινούνται γύρω από τον υπολογιστή ή οι σελίδες από ένα βιβλίο καλύτερα να σας δει οφθαλμίατρος

Η μακροχρόνια θολή ή παραμορφωμένη όραση μπορεί να οφείλεται σε μια σειρά από αιτίες

Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι κάποιο διαθλαστικό σφάλμα, όπως η μυωπία, η υπερμετρωπία ή ο αστιγματισμός, που αναγκάζουν το φως να μην εστιάζεται στο σωστό σημείο στο πίσω μέρος του ματιού, που ονομάζεται αμφιβληστροειδής. Κανονικά η επιφάνεια του κερατοειδή παρουσιάζει συμμετρία και ίδια σχεδόν καμπυλότητα σε όλους τους άξονες, με αποτέλεσμα οι ακτίνες του φωτός να επικεντρώνονται σε ένα σημείο του αμφιβληστροειδή που λέγεται ωχρά κηλίδα.


Ο καταρράκτης εμφανίζεται συνήθως σε άτομα άνω των 60 και ορισμένες φορές δεν συνοδεύεται από κανένα σύμπτωμα. Σε άλλες περιπτώσεις προκαλεί θόλωση του κερατοειδούς χιτώνα, θολή όραση, ευαισθησία στο φως, διπλή όραση και σταδιακή θόλωση της όρασης.

Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει θολή όραση. Θα πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα αν πάσχετε από αυτή την ασθένεια καθώς αν δεν φροντίζετε καλά τον εαυτό σας μπορεί να αντιμετωπίσετε πολύ πιο σοβαρά προβλήματα όρασης, συμπεριλαμβανομένης της τύφλωσης.

Η ξαφνική πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα (υπογλυκαιμία) μπορεί να προκαλέσει όχι μόνο θολή όραση αλλά και άλλα είδη διαταραχών της όρασης, σύγχυση, διπλή όραση, σπασμούς, απώλεια συγκέντρωσης, άγχος, καρδιοπαλμία και τρέμουλο.

Όταν πάσχουμε από υπέρταση ή πίεση των ματιών (γλαύκωμα), αντιμετωπίζουμε και προβλήματα με την όρασή μας. Επιπλέον, και οι δυο παθήσεις δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα όπως λιποθυμία, ολική ή μερική απώλεια της όρασης, ταχυκαρδία.

Η πολλαπλή σκλήρυνση συνοδεύεται συνήθως από πολλαπλά προβλήματα όρασης, συμπεριλαμβανομένης της θολής όρασης. Μπορεί να προκαλέσει επίσης προβλήματα με τον έλεγχο της κύστης, αλλαγές στην αίσθηση.

Όταν το κεφάλι μας αντιμετωπίζει έντονους πόνους λόγω κάποιου μυϊκού ή νευρικού προβλήματος, η θολή όραση είναι το πιο κοινό σύμπτωμα. Άλλα σημάδια είναι η ναυτία, η ευαισθησία στο φως, πόνος στα μάτια και εμετοί. Οι ημικρανίες μπορεί να έχουν τα ίδια συμπτώματα.

Θολή όραση σε ένα μόνο οφθαλμό μπορεί να υποδηλώνουν διαταραχές που συμβαίνουν στον εγκέφαλο ή το κεντρικό νευρικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των πονοκεφάλων ημικρανίας ή πίεση στο οπτικό νεύρο από έναν όγκο. Τραύμα ματιών είναι μια άλλη αιτία που θα μπορούσε να επηρεάσει μόνο το ένα μάτι, είτε από τον ίδιο τον τραυματισμό ή από μεταγενέστερες επιδράσεις, όπως ο σχηματισμός καταρράκτη.
Επιπλέον, συστηματικές νόσοι όπως ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσουν καταρράκτη ή ασθένειες του αμφιβληστροειδούς που οδηγούν σε θολή όραση. Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν θολή όραση, αν και θα ήταν πιο πιθανό να επηρεάσουν και τα δύο μάτια και όχι μόνο το ένα.

Θολή όραση από το ένα μάτι μπορεί να προκληθεί από ασθένειες όπως οι εξής:
Ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (διαταραχή που προκαλεί απώλεια της όρασης στην ωχρά κηλίδα, η περιοχή του αμφιβληστροειδούς που είναι υπεύθυνο για να δει λεπτομέρειες στην κεντρική όραση)
Ο καταρράκτης (θόλωση ή απώλεια της διαφάνειας του φακού του ματιού)
Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, καταρράκτη και τύφλωση (σοβαρές επιπλοκές όραμα του διαβήτη)
Η ξηροφθαλμία
Ημικρανίες
Η μυωπία (Ανικανότητα να επικεντρωθεί σε μακρινά αντικείμενα)
Ανάγκη για διορθωτικούς φακούς, όπως γυαλιά ή φακούς επαφής, ή ανάγκη για αλλαγή σε γυαλιά συνταγή
Πρεσβυωπία (υπερμετρωπία σχετίζονται με την ηλικία. Αδυναμία να εστιάσει σε κοντινά αντικείμενα)
Ραγοειδίτιδα και ιρίτιδα (φλεγμονή των δομών του οφθαλμού)

Σοβαρές ή απειλητικές για τη ζωή αίτιες της θολής όρασης από το ένα μάτι
Σε ορισμένες περιπτώσεις, θολή όραση από το ένα μάτι μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας σοβαρής ή απειλητική για τη ζωή ασθένεια που θα πρέπει να αξιολογείται αμέσως από τον γιατρό. Αυτές οι ασθένειες περιλαμβάνουν:
Όγκων του εγκεφάλου
Τραύμα στο μάτι
Γλαύκωμα (διαταραχή που καταστρέφει το οπτικό νεύρο, συχνά ως αποτέλεσμα της αυξημένης πίεσης στο μάτι)
Η οπτική νευρίτιδα (φλεγμονή του οπτικού νεύρου)
Αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς
Κτύπημα
Παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο (προσωρινή εγκεφαλικό επεισόδιο- όπως συμπτώματα που μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι μιας επικείμενης εγκεφαλικό επεισόδιο)

Πώς να αποφύγετε τη θολή όραση
Αν συχνά αντιμετωπίζετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, είναι απαραίτητο να επισκεφτείτε ένα γιατρό άμεσα. Αν τα αντιμετωπίζετε περιστασιακά τότε δώστε προσοχή στις παρακάτω συμβουλές:
Περιορίστε το στρες
Αυτό θα σας βοηθήσει να μειώσετε την πίεση του αίματος και τη νευρικότητά σας. Επομένως, θα είστε πιο γαλήνιοι και θα βλέπετε καλύτερα. Η υπέρταση είναι ένας από τους χειρότερους εχθρούς των ματιών μας καθώς τα καταβάλλει. Αν έχετε οφθαλμική πίεση είναι εξίσου καλό να αποβάλετε το στρες. Προσπαθήστε ναχειριστείτε ανάλογα τις εκρήξεις θυμού και άγχους έτσι ώστε να μην σας προκαλέσουν περαιτέρω προβλήματα.

Προσέξτε τη διατροφή σας
Σίγουρα γνωρίζετε ήδη ότι το νερό είναι ο καλύτερος σύμμαχός σας για να διατηρείτε το σώμα σας ενυδατωμένο, συμπεριλαμβανομένων των ματιών σας. Επίσης, μπορεί να εξαλείψει τις τοξίνες που συσσωρεύονται στο σώμα και μπορούν να βλάψουν το συκώτι, το όργανο που σχετίζεται άμεσα με τα μάτια. Αν η όρασή σας είναι θολή ή σκοτεινή, προσπαθήστε να ακολουθήσετε μια διατροφή χωρίς λιπαρά και αποφύγετε τις τηγανητές τροφές. Να καταναλώνετε λαχανικά μαγειρεμένα στον ατμό ή μερικώς βρασμένα (ειδικά μπρόκολο, σπανάκι και σέσκουλα) με ρύζι ολικής αλέσεως.
Παράλληλα, αυξήστε την πρόσληψή σας σε βιταμίνες Α και C. Θα τις βρείτε στα εσπεριδοειδή φρούτα, στα καρότα, στην παπάγια και στο μπρόκολο.


Read more: http://medlabgr.blogspot.com/2016/04/blurred-vision.html#ixzz5FZlfYWYC

Δεν υπάρχουν σχόλια: