Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

“Επί ποδός” Βαρνάκοβας & Αϊ Γιάννηδων τα κλιμάκια του Υπουργείου Πολιτισμού



Η Έφορος Αρχαιοτήτων Φωκίδας Αθανασία Ψάλτη έξω από
 το ιστορικό μνημείο του Αϊ Γιάννη Θεολόγου στο Ευπάλιο
Πολυμελές κλιμάκιο 8 στελεχών του Υπουργείου Πολιτισμού επισκέφτηκε επί 2ήμερον, την Ι.Μ. Βαρνάκοβας, το ιστορικό εκκλησάκι-μνημείο του Αϊ Γιάννη Θεολόγου στο Ευπάλιο και το κελί το Θανάση Διάκου στην Αρτοτίνα.


Μελετώντας το εσωτερικό του Αϊ Γιάννη Θεολόγου
Κατέγραψαν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να προχωρήσουν στις τελικές μελέτες αναστήλωσης και ανακαίνισης των ιστορικών αυτών μνημείων της Δωρίδας, από τις ζημιές και φθορές που έχουν υποστεί είτε από τον χρόνο, είτε από  πυρκαγιές.



Το κλιμάκια έξω από τον Ναό της Ι.Μ.Βαρνάκοβας
Στο κελί του Αθανασίου Διάκου στην Αρτοτίνα
Το εγχείρημα, όπως τα ίδια τα στελέχη ανέφεραν, είναι δύσκολο, χρονοβόρο και πολυδάπανο αλλά υπάρχει η αισιοδοξία ότι σύντομα θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την πορεία διάσωσής τους.

Το ευτύχημα είναι ότι υπάρχει η βούληση τόσο από πλευράς του Μητροπολίτη Φωκίδας Θεόκτιστου όσο και του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κ. Μπακογιάννη, να επιταχυνθούν και ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και μελέτες ώστε συντονισμένα να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Κομβικός συντονιστής του όλου εγχειρήματος είναι η Έφορος Αρχαιοτήτων Φωκίδας Αθανασία Ψάλτη, έχοντας πάρει το πράσινο φως από Μητρόπολη και Περιφέρεια. Από την πλευρά του Δήμου Δωρίδας συνόδευσε και βοήθησε τα κλιμάκια ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του ΝΠΔΔ Πολιτισμού, Παιδείας,& Αθλητισμού Γιάννης Φλέγγας.

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι στο πολυμελές κλιμάκιο συμμετείχαν στελέχη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Φωκίδας, της Διεύθυνσης Αναστήλωσης του Υπουργείου Πολιτιστικού, της Διεύθυνσης Συντήρησης του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

 
https://dorida.blogspot.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

"Μελετώντας το εσωτερικό του Αι Γιάννη Θεολόγου"
Η κυρία Έφορος είναι με τον καφέ στο χέρι!! Μας δουλεύετε;
Γράψτε βόλτα αναψυχής για να είστε μέσα.