Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά την εκτόξευση πυραύλου από τη Β. Κορέα

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε σήμερα έναν βαλλιστικό πύραυλο που πέρασε πάνω από την Ιαπωνία και έπεσε στον Ειρηνικό Ωκεανό, μια ακόμη κίνηση που κλιμάκωσε την ένταση στην περιοχή.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συγκληθεί σήμερα το απόγευμα, εκτάκτως, έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε να καταγγέλλει την «άνευ προηγουμένου σοβαρή απειλή».

Η τελευταία φορά που ένας βορειοκορεάτικος πύραυλος πέρασε πάνω από την Ιαπωνία ήταν το 2009, οπότε η Πιονγκγιάνγκ είχε εξηγήσει ότι επρόκειτο για εκτόξευση δορυφόρου.

Τον προηγούμενο μήνα η Πιονγκγιάνγκ διεξήγαγε δύο δοκιμαστικές εκτοξεύσεις διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών και τις ανακοινώσεις του βορειοκορεατικού καθεστώτος μπορούσαν να πλήξουν αμερικανικό έδαφος.

Τότε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε υποσχεθεί να εξαπολύσει «φωτιά και οργή» εναντίον της Βόρειας Κορέας. Η Πιονγκγάνγκ απάντησε απειλώντας να ρίξει πυραύλους στο νησί Γκουάμ, αμερικανικό έδαφος στον Ειρηνικό Ωκεανό. Έκτοτε η ένταση αποκλιμακώθηκε λίγο.

Ο σημερινός πύραυλος εκτοξεύθηκε στις 05:57 (τοπική ώρα, 23:57 της Δευτέρας ώρα Ελλάδας) από το Σουνάν κοντά στην Πιονγκγιάνγκ και πέρασε πάνω από την Ιαπωνία, όπως εξήγησε ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Νότιας Κορέας.

Διένυσε μια απόσταση 2.700 χιλιομέτρων σε ανώτατο ύψος περίπου 550 χιλιομέτρων. Εκτοξεύθηκε προς τα ανατολικά και όχι προς την κατεύθυνση του Γκουάμ, όπου βρίσκεται μια στρατηγικής σημασίας στρατιωτική βάση των ΗΠΑ.

Το Γκουάμ βρίσκεται σε απόσταση περίπου 3.500 χιλιομέτρων από τη Βόρεια Κορέα.

Ένας εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας επιβεβαίωσε ότι ο πύραυλος πέρασε πάνω από την Ιαπωνία, προσθέτοντας ότι «δεν αποτέλεσε απειλή για τη Βόρεια Αμερική».

Ο Άμπε κατήγγειλε μια «απαράδεκτη εκτόξευση» η οποία «βλάπτει σημαντικά την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής», διευκρινίζοντας ότι το Τόκιο διαμαρτυρήθηκε στην Πιονγκγιάνγκ.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι είχε μια 40λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τραμπ. Οι δύο σύμμαχοι συμφώνησαν «να αυξήσουν την ένταση στη Βόρεια Κορέα».

Από την πλευρά της, η Ρωσία δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχη» για την κατάσταση στη Βόρεια Κορέα, καταγγέλλοντας «μια τάση προς κλιμάκωση» της έντασης.
«Παρατηρούμε μια τάση προς κλιμάκωση (…) και είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι από τις γενικότερες εξελίξεις (στην κατάσταση)», επεσήμανε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: