Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Αιφνίδια αλλαγή του καιρού: Πτώση θερμοκρασίας, βροχές, καταιγίδες, χαλάζι


Μπορεί η θερμοκρασία να είναι σήμερα ελαφρώς ανεβασμένη, αλλά, όπως φαίνεται, από αύριο και για το επόμενο διήμερο θα παρουσιάσει πτώση, ενώ αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως βροχές, καταιγίδες αλλά και χαλαζοπτώσεις.
Δείτε τι έγραψε σχετικά ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος στο Facebook:
«ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΕΞΠΡΕΣ ΜΕ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΕΝΤΟΝΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
Η κυκλοφορία των βαρομετρικών συστημάτων θα είναι τέτοια που από αύριο η χώρα μας θα επηρεαστεί από μια διήμερη κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες, ενώ στη συνέχεια αναμένεται και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.
ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΕΞΠΡΕΣ ΤΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΡΙΤΗ - ΤΕΤΑΡΤΗ
Ενώ η θερμοκρασία παρουσιάζει μικρή άνοδο τις τελευταίες ημέρες με αποτέλεσμα σήμερα Δευτέρα να αγγίξει τους 36-37°C στα δυτικά και βόρεια, ενώ αύριο θα αγγίξει πάλι τους 36-37°C στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά, από την Τρίτη το μεσημέρι όλα θα αλλάξουν στη βόρεια Ελλάδα.
Από το μεσημέρι της Τρίτης θα πυκνώσουν οι νεφώσεις στη Μακεδονία, τη Θράκη αλλά και σε περιοχές της Θεσσαλίας και θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται μπόρες, βροχές, τοπικές καταιγίδες και πιθανώς τοπικές χαλαζοπτώσεις. Τα φαινόμενα αυτά, από τα μεσάνυχτα της Τρίτης και προς το ξημέρωμα της Τετάρτης, θα έχουν την τάση να κατέβουν νοτιότερα και να επηρεάσουν και μεγάλο μέρος της υπόλοιπης κεντρικής και νότιας ηπειρωτικής Ελλάδας.
Μικρή πιθανότητα υπάρχει για να εκδηλωθούν λίγες τοπικές βροχές η και μεμονωμένες καταιγίδες στο κεντρο-νότιο Ιόνιο αλλά και στη Δυτική Κρήτη.
ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ ΤΟ "ΜΕΙΓΜΑ" ΤΗΣ ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ
Καθώς μελετούσα τις προγνωστικές παραμέτρους, μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι σε αρκετές περιοχές της χώρας οι δείκτες αστάθειας θα είναι πολύ ανεβασμένοι. Αυτό σημαίνει ότι οι καταιγίδες κατά τόπους θα είναι ιδιαιτέρως ισχυρές με αποτέλεσμα να περιμένουμε ακόμη και τοπικές χαλαζοπτώσεις σε συνδυασμό με πολλές ηλεκτρικές εκκενώσεις.
Τα τμήματα που τα φαινόμενα θα έχουν ιδιαίτερη δυναμική θα είναι τα ακόλουθα :
Τρίτη απόγευμα έως Τρίτη βράδυ :
  • Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία
Τρίτη μεσάνυχτα έως Τετάρτη πρωί :
  • Κεντρική Μακεδονία
  • Ανατολική Θεσσαλία και Σποράδες
  • Κεντρική Στερεά
  • Βόρεια Εύβοια
Τετάρτη μεσημέρι έως Τετάρτη απόγευμα :
  • Μεγάλο τμήμα των εσωτερικών περιοχών της Πελοποννήσου
Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΚΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Μπορεί η κακοκαιρία να περνάει τελικά "ξυστά" από την Αττική, όμως θα καταφέρει να επηρεάσει την Τετάρτη με τοπικές βροχές ή και τοπικές καταιγίδες τα βόρεια τμήματα του νομού, ωστόσο τα φαινόμενα δεν θα προβληματίσουν. Στον υπόλοιπο νομό, οι νεφώσεις κατά διαστήματα θα είναι αρκετά πυκνές με αποτέλεσμα να υπάρχει μικρή -ωστόσο υπαρκτή- πιθανότητα για να εκδηλωθούν λίγες ασθενείς κατά βάση τοπικές βροχοπτώσεις. Λογικά πάντως, αν διατηρηθούν τα υπάρχοντα στοιχεία, αναμένουμε μόνο στα βόρεια της Αττικής τα πιο αξιόλογα φαινόμενα.
ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ ΤΟ ΜΕΛΤΕΜΙ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ
Την Τετάρτη, σταδιακά, θα επιστρέψει το μελτέμι και μάλιστα θα είναι αρκετά ενισχυμένο. Έτσι λοιπόν, το μεσημέρι της Τετάρτης η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες με αποτέλεσμα, Τετάρτη και Πέμπτη ο υδράργυρος να μην ξεπεράσει τους 28-29°C και τοπικά τους 30°C για τις περισσότερες περιοχές της χώρας.
ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΘΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΜΑΛΛΟΝ ΜΕ ΖΕΣΤΗ
Από την Παρασκευή αναμένεται σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας και έτσι το προσεχές Σαββατοκύριακο, εάν όλα κυλήσουν όπως φαίνεται, θα επικρατήσει πάλι αρκετή ζέστη ιδιαιτέρως στην κεντρική και νότια Ελλάδα, με τον υδράργυρο να φλερτάρει με τους 36-37°C για τις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της κεντρονότιας πεδινής ηπειρωτικής Ελλάδας.
Αυτή την εξέλιξη όμως θα τη συζητήσουμε και τις επόμενες ημέρες, όταν θα είμαι σίγουρος 100% ότι αυτό θα συμβεί.
Καλή εβδομάδα σε όλες και όλους τους φίλους μου αλλά και στους απανταχού Έλληνες!».

Δεν υπάρχουν σχόλια: