Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

"Γιατρός στο χωριό" από την κινηματογραφική λέσχη Ιτέας Τετάρτη 30/9 και Παρασκευή 1/9



ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ
Τετάρτη 28/8/2017 και Παρασκευή 1/9/2017 και ώρα 9μμ
«Γιατρός στο χωριό» του Τομάς Λιτλί
Μια γλυκόπικρη γαλλική δραμεντί στην οποία ξεχωρίζει η χημεία του πρωταγωνιστικού ντουέτου Φρανσουά Κλιζέ - Μαριάν Ντενικούρ.

Η ταινία σημείωσε τεράστια εμπορική επιτυχία στη Γαλλία, όπου έκοψε πάνω από 1,5 εκατομμύριο εισιτήρια, ενώ αποτέλεσε την πιο εμπορική γαλλική ταινία στην Ισπανία!

Ο σκηνοθέτης Τομάς Τιλτί είναι μόλις 41 ετών και είναι ο ίδιος γιατρός. Παράλληλα με την ιατρική έχει σκηνοθετήσει τρεις ταινίες μεγάλου μήκους. Το 2014 ολοκλήρωσε τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του «Hippocrate», που εκτυλίσσεται σε ένα περιβάλλον που γνώριζε καλά: το νοσοκομείο. Τούτη η ταινία του είναι η τρίτη μεγάλου μήκους που σκηνοθετεί. Παράλληλα, συνεχίζει να εξασκεί το επάγγελμα του παθολόγου.
Έχει κάνει τη σοφή επιλογή να τοποθετήσει την ιστορία του στην επαρχία, όχι την τουριστική και περιποιημένη, αλλά την πραγματική, παραμελημένη και αυθεντική, που τη γνωρίζει καλά γιατί έχει εργαστεί ως γιατρός εκεί. Πράγμα που δίνει στο φιλμ του έναν ευπρόσδεκτο ρεαλισμό κι ένα παράπλευρο ενδιαφέρον.

ΥΠΟΘΕΣΗ: Σε αυτό το χωριό όλοι μπορούν να βασιστούν στον γιατρό Ζαν-Πιερ, που είναι εκεί να τους ακροαστεί, να τους παρηγορήσει και να τους γιατρέψει 24ώρες το 24ωρο. Όταν ο ίδιος αρρωσταίνει τον αντικαθιστά η Ναταλί, μιά όμορφη και ώριμη σε ηλικία, αλλά νέα γιατρός, που κάνει το αγροτικό της.
Μόνο που η σκληρή ζωή της επαρχίας, η καχυποψία των κατοίκων απέναντι στο πρόσωπό της και η απροθυμία του Ζαν-­Πιέρ να εμπιστευτεί κάποιον άλλον πέραν του εαυτού του, θα δυσκολέψουν πολύ το έργο της.


Σίγουρα αυτό που διευκολύνει αφάνταστα το κινηματογραφικό έργο του σκηνοθέτη Τομά­ Λιλτί είναι η χημεία μεταξύ του πρωταγωνιστικού ζευγαριού­ Φρανσουά Κλιζέ - Μαριάν­ Ντενικούρ. Οι δύο έμπειροι ηθοποιοί παίζουν με χαρακτηριστική ερμηνευτική άνεση ένα υποδόριο ερωτικό παιχνίδι, το οποίο περισσότερο κυοφορείται­ παρά εκδηλώνεται. 
Συγχρόνως, χάρη και στο πρωταγωνιστικό δίδυμο (αλλά και στη μουσική των LoW Entertainment), καταφέρνει να ισορροπεί σ’ όλη τη διάρκεια του φιλμ μεταξύ κωμικού και τραγικού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: