Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017

Guardian: Το ψέμα της αναγκαίας λιτότητας αποκαλύφθηκε - Τι συνέβη σε Ελλάδα και Πορτογαλία


Η Πορτογαλία απέδειξε ότι η οικονομία δεν σώζεται μόνο με μεγάλες περικοπές.


Με αφορμή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην οικονομία της Πορτογαλία σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα, η βρετανική εφημερίδα Guardian τονίζει ότι το ψέμα πως δεν υπάρχει καμία εναλλακτική εκτός της λιτότητα, αποκαλύφθηκε.
«Χάρτη στην Πορτογαλία, γνωρίζουμε πόσο αδύνατο είναι το πείραμα της λιτότητας που επιβλήθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Η Πορτογαλία ήταν μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που χτυπήθηκε περισσότερο από την οικονομική κρίση.
Έπεται από ένα πρόγραμμα διάσωσης από την τρόικα, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ, οι πιστωτές ζήτησαν αυστηρά μέτρα λιτότητας που εφαρμόστηκαν με ενθουσιασμό από την τότε συντηρητική κυβέρνηση της Λισαβόνας.
Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ιδιωτικοποιήθηκαν, ο ΦΠΑ αυξήθηκε, το εισόδημα μειώθηκε, οι δαπάνες του δημοσίου και οι συντάξεις μειώθηκαν.
Ωστόσο, στο τέλος του 2015, αυτό το πείραμα έφτασε στο τέλος του.
Μια νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση -με τη στήριξη περισσότερο ριζοσπαστικών αριστερών κομμάτων- ανέλαβε τα ηνία της χώρας.
Ο πρωθυπουργός της χώρας, Antonio Costa, δεσμεύθηκε να βάλει ένα τέλος στη λιτότητα, που -όπως είπε- είχε στείλει τη χώρα πίσω κατά 3 δεκαετίες.
Τότε η αντιπολίτευση προέβλεψε καταστροφή, πιθανότατα ακόμα ένα μνημόνιο με νέες περικοπές.

Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα 

«Υπήρχε ένα προηγούμενο, εξάλλου: ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέχθηκε στην Ελλάδα λίγους μήνες νωρίτερα και οι αρχές της ευρωζώνης δεν είχαν καμία διάθεση να αφήσουν αυτό το πείραμα να επιτύχει.
Πως θα μπορούσε η Πορτογαλία να αποφύγει τη δική της ελληνική τραγωδία;» αναφέρεται στο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας.
Η οικονομική λογική της νέας πορτογαλικής κυβέρνησης ήταν σαφής: για μια πραγματική ανάκαμψη, θα πρέπει να ενισχυθεί η ζήτηση.
Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, να αντιστρέψει τις αυξήσεις του φόρου, να επιστρέψει τους μισθούς και τις συντάξεις του δημόσιου τομέα στα προς κρίσης επίπεδα -οι μισθοί πολλών μειώθηκαν κατά 30%- και να επαναφέρει τέσσερις αργίες που είχαν ακυρωθεί.
Η κοινωνική ασφάλιση για τις φτωχότερες οικογένειες αυξήθηκε, ενώ επιβλήθηκε τέλος πολυτέλειας σε σπίτια αξίας άνω των 600.000 ευρώ (550.000 λιρών).
«Η αναμενόμενη καταστροφή δεν συνέβη.
Έως το φθινόπωρο του 2016, ένα χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας- η κυβέρνηση θα μπορούσε να υπερηφανεύεται για σταθερή οικονομική ανάπτυξη και για άλμα 13% στις εταιρικές επενδύσεις. 
Και φέτος, τα στοιχεία έδειξαν ότι το έλλειμμα είχε πέσει πάνω από το ήμισυ, στο 2,1%. 
Πράγματι, αυτή είναι η πρώτη φορά που η Πορτογαλία εναρμονίστηκε με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ευρωζώνης. 
Εν τω μεταξύ, η οικονομία έχει αυξηθεί για 13 διαδοχικά τρίμηνα» σχολιάζει ο Guardian σχετικά με την πορεία της πορτογαλικής οικονομίας.

Για ποιο λόγο η λιτότητα στην Ελλάδα;

Ωστόσο, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η επιτυχία της Πορτογαλίας είναι τόσο συναρπαστική όσο και απογοητευτική. 
«Όλη αυτή η ανθρώπινη δυστυχία στην Ευρώπη - και για ποιο λόγο; 
Γιατί στην Ελλάδα, όπου πάνω από το ήμισυ των νέων ανθρώπων είναι άνεργοι, όπου οι υπηρεσίες υγείας καταστράφηκαν, όπου η παιδική θνησιμότητα και οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν; 
Γιατί στην Ισπανία, όπου εκδιώχθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες από τα σπίτια τους; 
Γιατί στη Γαλλία, όπου η οικονομική ανασφάλεια τροφοδότησε την άνοδο της άκρας δεξιάς;» είναι τα ερωτήματα που θέτει η βρετανική εφημερίδα.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Πορτογαλία και η Βρετανία προσφέρουν μαθήματα για την κοινωνική δημοκρατία. 
Μετά τη συντριβή των τραπεζιτών, τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα αγκάλιασαν την λιτότητα. 
Το αποτέλεσμα; Πολιτική κατάρρευση. 
Στην Ισπανία, η στήριξη προς τους σοσιαλιστές υποχώρησε και η ριζοσπαστική αριστερά των Podemos ενισχύθηκε.
Στην Ελλάδα, το ΠΑΣΟΚ σχεδόν εξαφανίστηκε ως πολιτική δύναμη. 
Στη Γαλλία, οι Σοσιαλιστές πέτυχαν λίγο περισσότερο από 6% στον πρώτο γύρο των φετινών προεδρικών εκλογών. 
«Η λιτότητα της Ευρώπης είχε δικαιολογηθεί με το μότο ''δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική'', που στόχο έχει την υποταγή του πληθυσμού: πρέπει να είμαστε ενήλικες και να ζήσουμε στον πραγματικό κόσμο.
Η Πορτογαλία προσφέρει μια ισχυρή επίπληξη. 
Η αριστερή Ευρώπη πρέπει να χρησιμοποιήσει την πορτογαλική εμπειρία για να αναμορφώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και να σταματήσει τη λιτότητα στη ζώνη του ευρώ» επισημαίνεται στο δημοσίευμα του Guardian.

Δεν υπάρχουν σχόλια: