Σάββατο 26 Αυγούστου 2017

Ανασχηματισμός: 'Ζεσταίνεται' στη ΝΔ, 'παγώνει' στο Μαξίμου


"Παγώνουν" μέχρι νεοτέρας τα σενάρια ανασχηματισμού της κυβέρνησης, καθώς ο πρωθυπουργός έχει άλλες προτεραιότητες. Στον αντίποδα, ανακάτεμα της κομματικής τράπουλας σχεδιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Να αφήσει τον ανασχηματισμό γι’ αργότερα, προκειμένου να μην χαθεί χρόνος για την τρίτη αξιολόγηση φέρεται να έχει αποφασίσει ο Αλέξης Τσίπρας, παρά το γεγονός ότι δεν είναι λίγοι στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ όσοι θεωρούν ότι χρειάζονται διορθωτικές κινήσεις. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ήδη σημειώσει... συμπεριφορές, παραλείψεις και ελλιπείς επιδόσεις και προετοιμάζει αλλαγές στο επιτελείο του, αλλά και στην “σκιώδη κυβέρνηση” του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
AdTech Ad
Η επιδίωξη να μην χαθεί χρόνος και να μην επαναληφθεί στην τρίτη αξιολόγηση το ίδιο φαινόμενο που παρατηρήθηκε στις δύο προηγούμενες είναι κεντρική για το Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός, όπως μεταδίδουν συνομιλητές του, αλλά και σύσσωμο το οικονομικό επιτελείο, έχουν  θέσει ως κεντρική προτεραιότητα να ολοκληρωθούν γρήγορα οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές -αν και ουδείς βαυκαλίζεται ότι οι συζητήσεις θα είναι εύκολες ή πως δε θα ζητηθούν μέτρα και παρεμβάσεις με πολιτικό κόστος.

Χρονοδιάγραμμα

Παρά ταύτα, όμως, το Μαξίμου αυτή τη φορά προκρίνει τον παράγοντα “χρόνο” για δύο λόγους: πρώτον, διότι όπως έδειξαν οι δύο προηγούμενες αξιολογήσεις, πολλές φορές η επί μακρόν συνέχιση της συζήτησης δεν απομακρύνει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στο τέλος. Δεύτερον, για την κυβέρνηση αποτελεί κομβικό σημείο η κατά κεραίαν τήρηση του χρονοδιαγράμματος, ώστε να μην αργήσει η έξοδος της χώρας από το Μνημόνιο, τον Αύγουστο του 2018,  αλλά και να μην δημιουργηθεί διεθνώς νέα αβεβαιότητα για το κατά πόσον η Ελλάδα ανακάμπτει και εξέρχεται από την κρίση.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, αυτή τη φορά το χρονοδιάγραμμα είναι σημαντικό και η κυβέρνηση θα είναι η επισπεύδουσα στις συζητήσεις. Με αυτό το δεδομένο, το τελευταίο που θα ήθελε να διακινδυνεύσει ο πρωθυπουργός είναι να υπάρξουν καθυστερήσεις από υπουργούς και άλλα κυβερνητικά στελέχη, που δε θα έχουν προλάβει να γνωρίσουν σε βάθος το χαρτοφυλάκιό τους.
Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει ότι το Μέγαρο Μαξίμου βαθμολογήσει με βαθμό πάνω από την βάση όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου -κάθε άλλο. Ωστόσο, στην παρούσα φάση εκτιμάται ότι ο ανασχηματισμός θα προκαλούσε περισσότερα προβλήματα από εκείνα που θα μπορούσε να λύσει, αφού ώσπου να βρει η νέα κυβέρνηση τον βηματισμό της, οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές θα καρκινοβατούσαν.

Αξιολόγηση

Στον αντίποδα, τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διασφαλίζουν εξ ορισμού... άνεση χρόνου και πολυτέλεια κινήσεων σε τέτοια θέματα. Ως εκ τούτου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αποφασίσει να ανακατέψει την εσωκομματική τράπουλα, έπειτα από μία μακρά περίοδο παρατήρησης των κινήσεων ενός εκάστου των κομματικών στελεχών, αλλά και αξιολόγησής τους. Σύμφωνα με συνομιλητές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στις τελικές αποφάσεις Μητσοτάκη θα μετρήσει πολύ το κατά πόσον στελέχη μετείχαν στην πολιτική αντιπαράθεση αυτό το καλοκαίρι, αφού στο επιτελείο του προέδρου της ΝΔ παρατηρήθηκε “λευκή απεργία” από αρκετούς -πολλοί εκ των οποίων θεωρούνται κορυφαία στελέχη.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, λοιπόν, θέλει να στείλει μήνυμα πως... όσο ψηλά κι αν είναι κάποιος, θα αξιολογηθεί κανονικά, ενώ ένας ακόμη λόγος που επιβάλλει “ανασχηματισμό” ακόμη και στο στενό επιτελείο του είναι αφενός η πρόθεση ορισμένων στενών συνεργατών του να πολιτευθούν, αφετέρου η κακή “χημεία” στα “ρετιρέ” της οδού Πειραιώς...

Δεν υπάρχουν σχόλια: