Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Οι άγνωστες ρωσικές business στον τουρισμό


Άρωμα... Ρωσίας κουβαλούν μερικές από τις πιο μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Παρά τις απώλειες για την οικονομία της χώρας, τις κυρώσεις από Ε.Ε. και ΗΠΑ, αλλά και την "ανώμαλη προσγείωση" των αφίξεων Ρώσων τουριστών στους ελληνικούς προορισμούς τα τελευταία τρία χρόνια –απόρροια της σημαντικής υποτίμησης του ρουβλίου έναντι του ευρώ–, τα ρωσικά επενδυτικά κεφάλαια και διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον για τοποθέτηση στην εγχώρια τουριστική αγορά και αναζητούν ευκαιρίες με φόντο τη διαφαινόμενη συνεχή άνοδο του τουρισμού.
Το μεγαλύτερο ρωσικό project που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτήν τη στιγμή ακούει στο όνομα "Elounda Hills" και τοποθετείται στην Κρήτη, μια από τις top ταξιδιωτικές επιλογές για τους Ρώσους τουρίστες. Η επένδυση-μαμούθ αγγίζει τα 408 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 50,4 εκατ. αφορούν την αγορά γης και έχουν καταβληθεί, ενώ τα υπόλοιπα 358,09 αφορούν το κόστος κατασκευής και δημιουργίας υποδομών) και υλοποιείται από την κοινοπραξία Mirum Hellas, συμφερόντων του Ρώσου επιχειρηματία Βιτάλι Μπορίσοφ, η οποία ξεκίνησε να αγοράζει την έκταση στην περιοχή της Ελούντας το 2007. 
Πατάει γκάζι
Το έργο εντάχθηκε από τη Διυπουργική Επιτροπή στη διαδικασία στρατηγικών επενδύσεων. Είναι η δεύτερη τουριστική επένδυση που θα υλοποιηθεί στην Κρήτη έχοντας ενταχθεί στις διαδικασίες των στρατηγικών επενδύσεων μετά την επένδυση στο Τοπλού. 
Το "Elounda Hills" αφορά την κατασκευή παραθεριστικού τουριστικού χωριού και περιλαμβάνει την ανάπτυξη πολυτελών κατοικιών και διαμερισμάτων, τριών ξενοδοχειακών μονάδων συνολικής δυναμικότητας 730 κλινών, μαρίνας, καταστημάτων, θεματικών πάρκων, σπα, υποδομών εστίασης, αθλητικών κέντρων, πάρκων αναψυχής. Η επένδυση θα αναπτυχθεί σε έξι αυτοτελείς ενότητες (Τσιφλίκι, Ελληνικά, Κούνδουρος, Ακρωτήρι, Μικρό Βαθύ και Βαθύ). Το Τσιφλίκι έχει ήδη ολοκληρωθεί και αποτελείται από 15 αυτόνομες βίλες υψηλών προδιαγραφών, μέσης επιφάνειας 500 τ.μ. η καθεμία. Η συνολική δυναμικότητα του επενδυτικού σχεδίου ανέρχεται σε περίπου 3.400 επισκέπτες, είτε στις παραθεριστικές κατοικίες είτε στα ξενοδοχεία.
Σύμφωνα με το business plan των Ρώσων επενδυτών, το τουριστικό έργο θα ολοκληρωθεί σε περίπου οκτώ χρόνια και θα χρηματοδοτηθεί με ίδια κεφάλαια των μετόχων της κοινοπραξίας και με τραπεζικό δανεισμό. 
Την ίδια ώρα, "ενεργή" παραμένει η κατασκευή είκοσι νέων ξενοδοχείων από την αλυσίδα Atlantica Hotels & Resorts (η οποία ανήκει κατά 50% στον γερμανικό όμιλο TUI) μαζί με τον tour operator της Ρωσίας Nataly Tours. Η επένδυση αφορά ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων σε Πελοπόννησο, Ρόδο, Κρήτη και Κω, όπως αναφέρεται στην τελευταία ετήσια έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα, το συνολικό ύψος της επένδυσης υπολογίζεται σε 1,2 δισ. ευρώ.
Από τις ρωσικές επενδύσεις δεν θα μπορούσε να λείπει το όνομα του μεγιστάνα Ντµίτρι Ριµπολόβλεφ στον Σκορπιό, ο οποίος σχεδιάζει την κατασκευή VIP πολυτελούς τουριστικής μονάδας, προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ. Το έργο αναμένεται να υπαχθεί σε καθεστώς ταχείας αδειοδότησης (fast track).
Επιμένουν... βόρεια
Μετά την Κρήτη, και η Χαλκιδική βρίσκεται στο "μάτι" της ρωσικής "επέλασης". Οι αδελφοί Ιγκόρ και Ντμίτρι Κολέσνικοβ, μετά την εξαγορά και ανακατασκευή των πεντάστερων Cronwell Resort Sermilia στα Ψακούδια της Σιθωνίας, του Rahoni Cronwell Park Hotel στην Κασσάνδρα, του Cronwell Platamon Resort στην ακτή Πλαταμώνα και του resort Kanistro, επίσης στην Κασσάνδρα, φέρονται, μέσω της εταιρείας "Ιερισσός Ινβέστμεντ", να ετοιμάζουν νέα μεγάλη επένδυση ύψους 35 εκατ. ευρώ στην περιοχή Ξηροποτάμι. Τα δύο αδέλφια δραστηριοποιούνται από το 2010 στην τουριστική αγορά της Χαλκιδικής και φαίνεται πως ενισχύουν την παρουσία τους στην περιοχή.
Οι πληροφορίες λένε πως θα κατασκευαστεί τουριστικό θέρετρο με δύο συγκροτήματα πολυτελείας. Το ένα θα αποτελείται από βίλες και το άλλο από μεγάλο ξενοδοχείο και βίλες. Στόχος είναι η μία από τις δύο μονάδες να λειτουργήσει το 2019 και η δεύτερη τη σεζόν του 2020.
Ο προορισμός εξακολουθεί να συγκαταλέγεται στους πιο δημοφιλείς για τους Ρώσους τουρίστες. Δεν είναι τυχαίο πως πέρσι άνοιξε τις πύλες του το Miraggio Thermal Spa Resort στην περιοχή Κάνιστρο στο Παλιούρι, με βασικό επενδυτή τον Ελληνορώσο επιχειρηματία από την Αγία Πετρούπολη Ανδρέα Ραγότη (η οικογένεια Ραγότη διατηρεί κατασκευαστική εταιρεία, αναλαμβάνοντας ιδιωτικά και δημόσια έργα, και παράλληλα δραστηριοποιείται στο real estate). 
Το project εκπροσωπήθηκε αρχικά από το νυν υφυπουργό Ανάπτυξης, Στέργιο Πιτσιόρλα, ως επικεφαλής των επενδυτικών σχημάτων Med Sea Health και Mare Village, μέχρι τον Μάρτιο του 2015, οπότε και ανέλαβε πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ. Η κατασκευή του συγκροτήματος, δυναμικότητας 300 δωματίων, ξεκίνησε το 2014, ενώ η συνολική επένδυση αγγίζει τα 120 εκατ. ευρώ. Στο πλάνο –με ορίζοντα υλοποίησης το 2020– υπάρχει παράλληλα η δημουργία παραθεριστικών κατοικιών, οι οποίες θα διατεθούν κυρίως προς πώληση.
Στη Χαλκιδική, επίσης, είχε προηγηθεί το άνοιγμα της πολυτελούς μονάδας Pomegranate Wellness Spa Hotel στη νέα Ποτίδαια, πρώην Portes Hotel, το οποίο πέρασε το 2011 σε ρωσικά χέρια και ανακαινίστηκε ριζικά. Η επένδυση εκτιμάται ότι ξεπέρασε τα 20 εκατ. ευρώ.
Ο στόλος του ομογενή από τη Γεωργία
Τον Απρίλιο ο όμιλος του ομογενή επιχειρηματία από τη Γεωργία Μπορίς Μουζενίδη άνοιξε ένα νέο εμπορικό κέντρο στον κόμβο Μουδανίων-Μαρμαρά, το Enigma Shopping Centre, με επώνυμες αλυσίδες, διεθνή και εγχώρια εμπορικά σήματα και 16 καταστήματα αποκλειστικά με γούνες.
Η παραπάνω επένδυση των 5 εκατ. ευρώ, όπως υπολογίζεται, είναι η τελευταία από μια σειρά κινήσεων στον χώρο του τουρισμού. Στον όμιλο Mouzenidis Group ανήκει η Mouzenidis Travel με έδρα τη Θεσσαλονίκη και με αντικείμενο τη διοργάνωση ταξιδίων από πόλεις της Ρωσίας και γειτονικές χώρες (Ουκρανία, Λευκορωσία, Μολδαβία, Λετονία κ.ά.), τη διαχείριση ξενοδοχειακών μονάδων, ενώ απαριθμεί περισσότερα από 100 τουριστικά λεωφορεία. 
Το 2013 ο επιχειρηματίας ίδρυσε την αεροπορική εταιρεία Ellinair. Η εταιρεία αριθμεί στον στόλο της πέντε αεροσκάφη, ενώ μισθώνει άλλα τέσσερα. Σε συνδυασμό με τα πρακτορεία με τα οποία συνεργάζεται, ο όμιλος, που διακινεί περίπου το 40% των Ρώσων τουριστών στη χώρα μας,  συνεχίζει τις επενδύσεις με γνώμονα την αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: