Σάββατο 19 Αυγούστου 2017

ΚΟΧΡΑΝ : Ο ΑΓΓΛΟΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΒΟΥΝΟ...

...ΤΗΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ
Το όρος Κίρφη απέναντι απο Αράχοβα και Δελφούς καταλήγει στην Κίρρα σε πορεία παράλληλη με τις νότιες πλαγιές του Παρνασσού και είναι η αιτία της δημιουργίας της ιδιαίτερης κοιλάδας του ποταμού Πλειστού με τα λιόδενδρα και τις απόκρημνες πλαγιές.
Απο το 1932 η κορυφή που βρίσκεται αντίκρυ στους Δελφούς (υψ. 850μ.) αποκαλείται απο τους ντόπιους με το όνομα Κόχραν απο έναν νεαρό άγγλο περιηγητή που έπεσε απο εκεί και σκοτώθηκε. Αυτή την ονομασία που επεκράτησε σταδιακά, την βλέπουμε σήμερα σε επίσημους χάρτες και πινακίδες κρατικών υπηρεσιών και φυσικά την χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας αφού έχει πια καθιερωθεί.



Αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι πως με την αρχική εξαφάνιση του Ντέιβιντ Κόχραν το 1931 (σωστή γραφή: Cochrane), δημιουργήθηκε διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Αγγλίας γιατί πιστεύθηκε πως είχε πέσει θύμα ληστών οι οποίοι και τον δολοφόνησαν. Ο ίδιος είχε απομακρυνθεί απο τον σύντροφό του για να θαυμάσει την θέα και τον ουρανό την ώρα της δύσης και απο τότε χάθηκε απο προσώπου γής μέχρι να βρεθεί  τυχαία ο σκελετός του μετά απο έναν χρόνο - τον Απρίλιο του 1932.
Οπως θα διαβάσετε στην συνέχεια, στον τύπο της εποχής, η εκδοχή της ληστείας καταρρίφθηκε καθώς βρέθηκαν πάνω στον σκελετό το πορτοφόλι του με χρήματα και το διαβατήριό του. Δεν αναφέρεται στην ανταπόκριση πως μαζί με τον σκελετό είχε βρεθεί και το χρυσό ρολόι του Κόχραν (στις φωτογραφίες που ακολουθούν). Ισως ανακαλύφθηκε αργότερα όταν μεταφέρθηκαν τα οστά, για να σταλεί στην συνέχεια στους συγγενείς και να αποτελεί σήμερα οικογενειακό κειμήλιο. Ακόμη ένα ισχυρό στοιχείο που απέκλεισε οριστικά την περίπτωση της ληστείας και δολοφονίας.

Δημοσίευση σε εφημερίδα απο το αρχείο του συλλέκτη Λουκά Παπαλεξανδρή τον οποίο και ευχαριστώ ιδιαίτερα για την παραχώρηση :

Εφημερίδα “ Ο Ρουμελιώτης”, Αριθ. Φύλλου 348, 30/4/1932
ΔΕΛΦΟΙ, 26 Απριλίου (Του απεσταλμένου συνεργάτου μας)

Οι κάτοικοι των Δελφών και όλης της περιοχής του Παρνασσού τελούν εν ζωηρά συγκινήσει κατόπιν της ανευρέσεως του σκελετού του πέρυσιν εξαφανισθέντος Αγγλου περιηγητού Κόχραν. Ακόμη οι φιλότιμοι και πολιτισμένοι χωρικοί αισθάνονται δικαίως ανακούφισιν και ικανοποίησιν, διότι εστω και μετά εν έτος αποκαθίσταται πλέον η αλήθεια και δι εκείνους, οι οποίοι οχι απλώς την ημφισβήτησαν, αλλ' εξετόξευσαν αδικώτατα και ύβρεις και συκοφαντίας εναντίον αυτών.
Ο θόρυβος, όστις εδημιουργήθη, ιδία απο μέρους των συγγενών του εξαφανησθέντος νεαρού Αγγλου εις τον τύπον της πατρίδος του εναντίον των χωρικών αλλά και της Ελλάδος ολοκλήρου ως χώρας ληστών, αποδεικνύεται και δι αυτούς σήμερον θόρυβος συκοφαντικός.
Αι ελληνικαί αρχαί, δικαστικαί και αστυνομικαί, βοηθούμεναι και υπο των χωρικών, κατέβαλον άμα τη εξαφανίσει του Κόχραν, ως όλοι ενθυμούνται, υπερανθρώπους προσπαθείας δια την ανεύρεσίν του. Και αν τότε δεν ανευρέθη ο Κόχραν, διεπιστώθη σχεδόν απολύτως, οτι η εξαφάνισίς του ωφείλετο εις δυστύχημα, όπως σήμερον πλέον εκ της ανευρέσεως του σκελετού του πανηγυρικώς απεδείχθη.
Αι μεγάλαι αρεταί της ρουμελιώτικης ψυχής, αίτινες συκοφαντικώς και μωρώς επιχειρήθη ν' αμφισβητηθούν, διατρανούται άπαξ έτι ότι παραμένουν και διαλάμπουν αναλλοίωτοι. Ο απόλυτος σεβασμός προς την ζωήν των ξένων υπήρξεν ανέκαθεν μια απο τας μεγάλας αυτάς αρετάς των ρουμελιωτών.
Η ανεύρεσις του σκελετού εγένετο ως εξής : Την Κυριακήν 24 π.μ. Οι κ.κ. Διαμ. Κουμπλής και Διαμ. Παππάς ή Παπαδημητρίου είχον μεταβεί προς το όρος “Κίρφη” ίνα συλλέξουν σαλιγγάρια. Ο Διαμ Κουμπλής ότε επλησίασεν σχεδόν επι του απόκρημνου βράχου της Κίρφυος απέναντι των Δελφών, εις απόστασην 30 περίπου μέτρων αντελήφθη λευκάζον αντικείμενον ομοιάζον ως μανιτάρι, αμέσως προσέτρεξεν πλησίον αυτού και αντί μανιταρίου αντελήφθη ανθρώπινον κρανίον. Το τραγικόν αυτό εύρημα εγνωστοποίησεν εις τον έτερον σύντροφόν του Διαμ. Παπαδημητρίου και απο κοινού ηρεύνησαν τα πέριξ μέρη, και ανεύρον ολόκληρον σκελετόν ού τα οστά ήσαν διασπαρμένα τήδε κακείσε.
Χωρίς βέβαια να θίξουν τα οστά ειδοποίησαν την αστυνομικήν αρχήν Δελφών. Ο αστυνομικός σταθμάρχης Δελφών ειδοποίησεν την ανακριτικήν, εισαγγελικήν και αστυνομικήν αρχήν Αμφίσσης.

ΑΙ ΑΡΧΑΙ ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ
Αμέσως κατέφθασεν εις Δελφούς ο ανακριτής κ. Αγγελίδης, ο Εισαγγελεύς κ. Μαργιέτης, ο μοίραρχος κ. Παιδιωτάκης και ο ανθυπασπιστής κ. Ελληνιάδης οίτινες και μετέβησαν αμέσως εις το μέρος ένθα εκείτο το σκελετωμένον πτώμα. Επ' αυτού ανεύρον πορτοφόλιον εις ο υπήρχεν διαβατήριον με καθαρόν και ευανάγνωστον ονοματεπώνυμον David Kochran, εν τσέκ των 20 λιρών και έτερον χαρτονόμισμα, του οποίου ο αριθμός της αξίας δεν διακρίνεται λόγω της φθοράς.
Αι αρχαί απο κοινού συνεφώνησαν να μη θίξουν καθόλου τα οστά μέχρις ότου καταφθάσει ιατροδικαστής προς πλήρη τοπικήν αυτοψίαν.
Επιστρέφοντες εις Δελφούς απέστειλαν τηλεγράφημα προς τον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών και το Υπουργείον Εσωτερικών πως ανευρέθη ο εξαφανισθείς Κόχραν και διαταχθή να έλθει ιατροδικαστής δια την σχετικήν αυτοψίαν.
Σημειωτέον, οτι ο σκελετός απο την πρώτην ημέραν φυλάσσεται υπό αποσπάσματος χωροφυλακής υπό τον ενωμοτάρχην κ. Γεώργ. Πιστόλη.

ΘΥΜΑ ΤΟΥ ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ
Εκ της σχετικής ανακρίσεως του κ. Αγγελίδη προκύπτει, ότι δεν πρόκειται περί εγκλήματος, αλλά περί δυστυχήματος. Καθώς και πέρυσιν είχεν διαπιστωθή, ο Αγγλος Κόχραν ήτο μανιώδης ορειβάτης και φυσιολάτρης. Θέλων δε να θαυμάσει την μαγευτικήν δύσιν του ηλίου ανερριχήθη επι της Κίρφυος. Εκεί, ως φαίνεται, κατελήφθη απο ίλιγγον λόγω του αποτόμου ύψους του βράχου και κατεκρημνίσθη.

Την επομένην της ανευρέσεως του σκελετού ειδοποιηθείς ο μηχανικός Παρνασσίδος κ. Μαντάς έφθασεν εις Δελφούς μεθ' ου και μετέβημεν εις τον φρουρούμενον σκελετόν. Ο κ. Μαντάς προέβη εις την τοπογράφησιν του μέρους εκείνου και την αποτύπωσιν διαφόρων σημείων της θέσεως των οστών και εις τον προσδιορισμόν του ύψους του βράχου.
ΝΙΚΟΣ ΚΙΣΚΗΡΑΣ

* Την Πέμπτην ανεχώρησεν εις Δελφούς ο ιατροδικαστής κ. Γεωργαντάς δια να ενεργήσει αυτοψίαν επι του σκελετού του Κοχραν.

Το σημείο απ' όπου πιθανότατα έπεσε ο Κόχραν

Οι Δελφοί όπως φαίνονται απο τον "Κόχραν" 

Το χρυσό ρολόι του Κόχραν

Ταμπέλα του δασαρχείου με την ένδειξη "Κόχραν"

Η κορυφή απέναντι απο τους Δελφούς

* Πρόσθετα στοιχεία και φωτογραφίες απο την σελίδα του μακρινού ανηψιού του Ντέιβιντ Κόχραν, Tom Winnifrith, που έκανε προσωπική έρευνα: tomwinnifrith.com

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

νια πούσαι Κόχραν τσε δε φαίνεσ΄

Ανώνυμος είπε...

το ονομα ορος Κιρφης προηλθε απο τον αναγραμματισμο του "ορος Φρικης" γιατι παλια γινονταν διαφορα ανεξηγητα και περιεργα φαινομενα, ειναι γεματο με υπογεια σπηλαια και συγκοινωνουντες στοές. Εκει ψαχναν κατι και οι Γερμανοι στο πλαισιο της επιχειρησης Υπερβορεια, όπως και στην Τήλο και σε αλλα σημεια της Ιερής μας χώρας.
---γηϊνοανέβατος---

Ανώνυμος είπε...

Πριν τον Κόχραν πώς λεγόταν; Ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

Η λεγόμενη σήμερα κορυφή Κόχραν της Δεσφίνας είναι μέρος της περιοχής που οι ντόπιοι, αλλά και ιστορικά ντοκουμέντα, αναφέρουν ως 'Κουμπές', που στα οθωμανικά σημαίνει τρούλος. Η κορυφή που σήμερα έχει κεραίες, όπως αναφέρει το άρθρο, στέκεται σαν τρούλος μέχρι τον γκρεμό στο επάνω μέρος του βουνού και από εκεί είχε δοθεί από αιώνες και πριν την πτώση του Κόχραν, το όνομα αυτό. Το τοπονύμιο Κόχραν είχε αρχικά δοθεί στο όνομα του μονοπατιού Κόχραν που σήμερα διασχίζουν πολύ περιπατητές. Παρόλα αυτά με τα χρόνια δείχνει να γίνεται αναφορά και στην κορυφή ως κορυφή Κόχραν αντί του ιστορικού της τοπονυμίου Κουμπές.