«Όταν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Συνασπισμός ψήφιζαν το Μάαστριχτ για την απελευθέρωση των αγορών, μας έλεγαν ότι με την απελευθέρωση της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας θα έχουμε ρεύμα φθηνό και σε επάρκεια και πολλές και καλοπληρωμένες νέες θέσεις εργασίας. Ήρθαν όμως πανάκριβοι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, χιλιάδες χαμένες θέσεις μόνιμης δουλειάς με δικαιώματα, ενεργειακή φτώχεια για τον λαό, τεράστια κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην Ενέργεια», αναφέρουν οι Επιτροπές Αγώνα κατοίκων και λαϊκών φορέων του Μαινάλου, ενάντια στις αδειοδοτήσεις ΑΠΕ για επιχειρηματική δράση, απαιτώντας καμία άδεια για ΑΠΕ στην περιοχή, να απορριφθούν οι αιτήσεις εγκατάστασης αιολικών, φωτοβολταϊκών βιομηχανικών συγκροτημάτων και μπαταριών αποθήκευσης, αλλά και απομακρυνθούν ανεμογεννήτριες που είναι κοντά σε χωριά.
Καυτηριάζοντας πως παρά όσα ανέφεραν ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ ότι με την πράσινη μετάβαση θα αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση, ότι με την απολιγνιτοποίηση και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης θα έρθουν επενδύσεις, αειφόρα ανάπτυξη κλπ., οι επιτροπές τονίζουν:
«Αυτό που ζούμε όμως είναι εκατομμύρια κυβικά μέτρα (m3) εκσκαφών, εκατοντάδες χιλιάδες κυβικά μέτρα σίδηρο και μπετόν στις ισοπεδωμένες βουνοκορφές, εκατομμύρια πάνελ-λαμπόγυαλα φωτοβολταϊκών ακόμα και σε γόνιμα εδάφη σε γη υψηλής παραγωγικότητας, χιλιάδες τεράστιες μπαταρίες λιθίου για αποθήκευση Ενέργειας.
Αυτή τη στιγμή με τα δικά τους στοιχεία υπάρχουν 12 GW έργα ΑΠΕ σε λειτουργία, άλλα 15 GW με όρους σύνδεσης και άλλα 40 GW σε αναμονή για να λάβουν όρους σύνδεσης. Άρα μιλάμε για 27 GW έργα σίγουρα και άλλα 40 GW να ακολουθούν, όταν η ζήτηση τις μεσημεριανές ώρες δεν ξεπερνά τα 9 GW.
Έχουμε δηλαδή υπερπροσφορά παραγωγής Ενέργειας από ΑΠΕ και για να κρατήσουν υψηλές τις τιμές στο ρεύμα, δίνουν οικονομικά κίνητρα σε έργα αποθήκευσης ενέργειας σε "μπαταρίες γίγας" και συζητούν περικοπές στη διάθεση της παραγόμενης Ενέργειας κατά 45%».
«Επαναφέρουν τις χωματερές» στην Ενέργεια
Εξηγούν πως «όπως τη δεκαετία του 1980 προτιμούσαν να θάβουν αγροτικά προϊόντα και φρούτα και ας πέθαιναν από την πείνα χιλιάδες παιδιά σε φτωχές χώρες, έτσι και τώρα σχεδιάζουν να περιορίσουν την παροχή στο δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος που παράγεται από ΑΠΕ και ας υπάρχει ενεργειακή φτώχεια, για να διατηρήσουν τις τιμές ρεύματος και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων σε υψηλά επίπεδα» και καταλήγουν:
«Μετά σου λένε ότι στην ελεύθερη αγορά τις τιμές τις καθορίζει η προσφορά και η ζήτηση. Να όμως που τις καθορίζει το χρηματιστήριο Ενέργειας που θεσπίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ το 2017.
Εμείς λέμε ότι δεν δικαιολογείται καμία θετική γνωμοδότηση και αδειοδότηση νέων έργων ΑΠΕ αφού περισσεύουν τεράστιες ποσότητες Ενέργειας που παράγονται από ΑΠΕ και οι τεράστιες μπαταρίες - conteinets λιθίου ανεβάζουν κατακόρυφα τον κίνδυνο ατυχήματος.
Αποδεικνύεται ότι η εγκατάσταση χιλιάδων ανεμογεννητριών, εκατομμυρίων πάνελ φωτοβολταϊκών και χιλιάδων τεράστιων μπαταριών λιθίου στους ορεινούς όγκους του Πάρνωνα, του Μαινάλου και των άλλων ορεινών όγκων της Πελοποννήσου είναι για να εξασφαλίζουν τεράστια κερδοφορία στους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ».
Οι Επιτροπές απαιτούν επιπλέον:
«Η κυβέρνηση να πάρει πίσω τους αντιπεριβαλλοντικούς νόμους που δίνουν γη και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους για την εγκατάσταση αιολικών φωτοβολταϊκών και μπαταριών αποθήκευσης.
Ρεύμα φθηνό για τον λαό µε δραστική μείωση της τιμής του ρεύματος, µε κατάργηση του "πράσινου τέλους" και των άλλων "ανταποδοτικών τελών", που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς.
Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος και του πετρελαίου για να επιβιώσει ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος, ο μελισσοκόμος.
Καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά - μικρούς επαγγελματίες - αγρότες, σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου