"Απόβαση" των ExxonMobil, Total και ΕΛΠΕ για να πραγματοποιήσουν έρευνες υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου και όχι αναγκαστικά μόνο στα θαλάσσια οικόπεδα που περιλαμβάνονταν στο γύρο παραχωρήσεων του 2014, ανακοίνωσαν οι εκπροσωποί τους κατά τη συνάντηση που είχαν με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.
Το επόμενο βήμα θα είναι η επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος η οποία κατά τις ίδιες εκτιμήσεις δεν θα αργήσει, δεδομένου ότι το κλίμα τόσο στις συνεννοήσεις μεταξύ των εταιρειών όσο και στις συζητήσεις με την κυβέρνηση χαρακτηρίζεται ως πολύ καλό.
Στο μεταξύ, σημαντικές εξελίξεις στον τομέα των ερευνών για υδρογονάνθρακες αναμένονται από την ερχόμενη εβδομάδα με την υπογραφή των συμβάσεων για την έναρξη των εργασιών σε τρεις περιοχές, αλλά και την εκ νέου σεισμική διερεύνηση των θαλάσσιων περιοχών στο κεντρικό Ιόνιο και το νότιο Κρητικό πέλαγος.
Την προσεχή Πέμπτη πρόκειται να υπογραφούν οι συμβάσεις του Δημοσίου με τα Ελληνικά Πετρέλαια και την Energean για την παραχώρηση των περιοχών Άρτας-Πρέβεζας, Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Αιτωλοακαρνανίας αντίστοιχα. Οι διαπραγματεύσεις του Δημοσίου με τις εταιρείες ολοκληρώθηκαν και μετά την υπογραφή τους οι συμβάσεις θα κατατεθούν στη Βουλή για κύρωση.
Ήδη, υπενθυμίζεται, είναι σε εξέλιξη οι έρευνες στον Δυτικό Πατραϊκό κόλπο (ΕΛΠΕ-Edison), τα Ιωάννινα (Repsol-Energean) και το Κατάκολο (Energean), ενώ αναμένεται η υπογραφή των συμβάσεων για τις θαλάσσιες περιοχές 2 (Κέρκυρα, Κοινοπραξία Total, Edison, ΕΛΠΕ) και 10 (Κυπαρισσιακός κόλπος, ΕΛΠΕ) στο Ιόνιο.
Παράλληλα, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) προχωρά σε νέες σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, «στοχευμένα» σε σημεία που φέρεται να παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Στο Ιόνιο το πλεονέκτημα είναι ότι έχει ήδη ανακαλυφθεί κοίτασμα (στο Κατάκολο), ενώ για το νότιο Κρητικό πέλαγος η εκτίμηση είναι ότι πρόκειται για περιοχή υψηλού ρίσκου και κόστους (λόγω του μεγάλου θαλάσσιου βάθους) αλλά και με μεγάλες αποδόσεις, εφόσον ανακαλυφθούν κοιτάσματα.
Στόχος της ΕΔΕΥ είναι να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον των πετρελαϊκών εταιριών για τα ελληνικά «μπλοκ», παρέχοντας πρόσθετα στοιχεία από νέες σεισμικές έρευνες (πέραν αυτών που έγιναν από την PGS το 2013, στις οποίες βασίστηκε ο πρώτος διαγωνισμός για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα).
Στους επόμενους στόχους της ΕΔΕΥ είναι η διερεύνηση του πετρελαϊκού δυναμικού και στις χερσαίες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου