Κυριακή 14 Μαΐου 2017

Δελτίο τύπου του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας για την εκδικητική τιμωρία συνδικαλιστή στα μεταλλεία βωξίτη της ΕΛΜΙΝ-Βωξίτες ΑΕ

Αποτέλεσμα εικόνας για τιμωρία συνδικαλιστή
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΩΚΙΔΑΣ
Δελτίο τύπου
για την εκδικητική τιμωρία συνδικαλιστή στα μεταλλεία βωξίτη της ΕΛΜΙΝ-Βωξίτες ΑΕ

   Καταγγέλλουμε στην εργατική τάξη και το λαό της Φωκίδας την εργοδοσία της εταιρίας ΕΛΜΙΝ-Βωξίτες ΑΕ για την εκδικητική τιμωρία που επέβαλε στον πρόεδρο του επιχειρησιακού σωματείου και μέλους της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας, συναδέλφου Γιάννη Κάζου.
    Η εργοδοσία τιμώρησε με 5 μέρες αργία τον συνάδελφο με πρόσχημα ότι δυσφήμησε την εταιρία με ψευδείς διαδόσεις σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί σε συγκεκριμένη στοά εξόρυξης. Για το ίδιο ακριβώς γεγονός η εταιρία είχε τιμωρήσει τον αντιπρόεδρο του σωματείου χειριστών, αλλά ύστερα από την προσφυγή του στην Επιθεώρηση Εργασίας και με τη στήριξη του σωματείου και του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας δικαιώθηκε και απορρίφθηκε η ποινή. Το συγκεκριμένο γεγονός παρόλο που έχει συμβεί εδώ και πάνω από ένα μήνα η εργοδοσία επιμένει να τιμωρήσει κάποιον συνδικαλιστή για συμμόρφωση και παραδειγματισμό προς τους υπολοίπους.
   Η τιμωρία του προέδρου του σωματείου ήρθε μια μέρα μετά από την περιοδεία του συνδικαλιστή στα εργοτάξια της επιχείρησης με την ιδιότητα του μέλους της επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας. Σε ένα από αυτά, στην στοά 610-Θέση Κρυσταλλίδι η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η στοά ήταν αξεσκάρωτη ενώ την ώρα του ελέγχου έπεσε κομμάτι της οροφής με διαστάσεις 1,50μ x0,60μ με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει η ζωή του ενός από τα τρία μέλη της επιτροπής. Την επόμενη μέρα η επιτροπή συναντήθηκε με στελέχη της εταιρία για τις διαπιστώσεις του ελέγχου ενώ δυο ώρες μετά επιβλήθηκε η ποινή στον πρόεδρο του σωματείου. Επίσης την προηγούμενη μέρα της τιμωρίας ο πρόεδρος του σωματείου παρενέβει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί του σε συγκέντρωση που είχε καλέσει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας. Στην ίδια συγκέντρωση, ο διευθύνων σύμβουλος απροκάλυπτα απείλησε με απόλυση όσους εργαζόμενους δεν υιοθετούν τους στόχους της εταιρίας, εκφοβίζοντας με τη λογική ότι όποιου δεν του αρέσει να γνωρίζει ότι περιμένουν και άλλοι απέξω για να πιάσουν δουλειά. Παράλληλα πριν από μια εβδομάδα η εταιρεία προχώρησε σε απολύσεις ακόμα δύο συναδέλφων.
    Είναι φανερό ότι την εργοδοσία δεν την απασχολεί εάν αμαυρώνεται το όνομα της από τις καταγγελίες του σωματείου για την παραβίαση της εργατικής και μεταλλευτικής νομοθεσίας. Αυτό που την απασχολεί είναι να συνεχίζει την αύξηση της παράγωγης για να φουσκώνουν τα κέρδη της, εις βάρος ακόμα και της ασφάλειας των ίδιων των εργαζομένων. Την απασχολεί σε αυτό τον στόχο, να μην της μπαίνει κανένας εμπόδιο γι’ αυτό και έχει επιδοθεί σε μπαράζ τιμωριών ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η προσπάθεια να βάλει χέρι στο σωματείο.
Άμφισσα 14/5/2017

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αν Η ΕΜΝΕ έκανε τη δουλειάτης δεν θα
κινδύνευε κανείς.