Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Ξεκινά το "κυνήγι" των στρατηγικών κακοπληρωτών

Ξεκινά το "κυνήγι" των στρατηγικών κακοπληρωτών
Tης Νένας Μαλλιάρα
Ύστερα από έξι και πλέον μήνες αποχής των συμβολαιογράφων από τη διενέργεια πλειστηριασμών και ένα ακόμη εξάμηνο αποχής των δικηγόρων που είχε προηγηθεί, ξεκινούν σήμερα οι πρώτοι πλειστηριασμοί ακινήτων. Πρόκειται για πλειστηριασμούς με επισπεύδοντες τις τράπεζες, το Δημόσιο, τον ΕΦΚΑ και τους ΟΤΑ, κατοικιών για τις οποίες το ύψος της επισπευδόμενης απαίτησης (δηλαδή το ποσό εγγραφής κατάσχεσης) είναι ίσο ή μεγαλύτερο από 400.000 ευρώ.

Το "ξεπάγωμα" των πλειστηριασμών κατόπιν απόφασης των συμβολαιογραφικών συλλόγων, σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας στην αντιμετώπιση των οφειλετών από πλευράς Δημοσίου και τραπεζών, με προσανατολισμό στο "κυνήγι" των στρατηγικών κακοπληρωτών. Σταδιακά μέσα στο επόμενο τρίμηνο οι τράπεζες θα αναπτύξουν και δικές τους πρωτοβουλίες διαχείρισης των ακινήτων τους από πλειστηριασμούς, ενώ από τον Αύγουστο και μετά το τοπίο θα αλλάξει πλήρως με την εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. 

Χθες, με ανακοίνωσή της, η συντονιστική επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, αποφάσισε, "συνεχίζοντας πάντοτε την αποχή από τους πλειστηριασμούς, σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα", να επιτρέψει σήμερα, εκτός των άλλων, και τη διεξαγωγή πλειστηριασμών με επισπεύδοντες τις Τράπεζες, το Δημόσιο, τον ΕΦΚΑ και τους ΟΤΑ, κατοικιών για ύψος επισπευδόμενης απαίτησης 400.000 ευρώ και άνω.

Όλοι οι διενεργούμενοι πλειστηριασμοί θα διεξάγονται κατόπιν αδείας που θα χορηγείται από τους Συλλόγους ή τη συντονιστική επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, μετά από σχετικό αίτημα του επί του πλειστηριασμού υπαλλήλου, που θα υποβάλλεται κατόπιν έγγραφης αίτησης σε αυτόν από τον επισπεύδοντα.
Έτσι, για σήμερα θα χορηγούνται άδειες:

- για αναγκαστικούς πλειστηριασμούς, ανεξαρτήτως του ύψους της επισπευδόμενης απαίτησης, μεταξύ ιδιωτών, 

- για εκούσιους πλειστηριασμούς, 

- για πλειστηριασμούς με αντικείμενο διεκδικήσεις από διατροφές ή μισθούς εργαζομένων, 

- για πλειστηριασμούς ευπαθών προϊόντων τα οποία κινδυνεύουν να καταστραφούν, 

- για πλειστηριασμούς πλοίων, αεροσκαφών, επαγγελματικών χώρων, βιομηχανικών ή βιοτεχνικών χώρων, ξενοδοχειακών μονάδων, οικοπέδων, αγροτεμαχίων και κινητών πραγμάτων, καθώς και 

- για πλειστηριασμούς οι οποίοι έχουν ως αντικείμενο κατοικία του οφειλέτη (φυσικού προσώπου) με επισπεύδοντες τις Τράπεζες, το Ελληνικό Δημόσιο, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τους ΟΤΑ, και για ποσό επισπευδόμενης απαίτησης, δηλαδή ποσό εγγραφής κατάσχεσης ίσο ή μεγαλύτερο από 400.000 ευρώ.
Η απόφαση των συμβολαιογράφων έρχεται κατόπιν πολύμηνης αποχής τους από τη διενέργεια πλειστηριασμών, κατά την οποία, σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, διαπίστωσαν ότι δεν έχει αναληφθεί καμία επίσημη πρωτοβουλία σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας και τη διενέργεια πλειστηριασμών. Η συντονιστική επιτροπή των συμβολαιογράφων διαπιστώνει ότι στο διάστημα αυτό, κάποιοι οφειλέτες των οποίων η πρώτη κατοικία βρίσκεται σε κίνδυνο διευκολύνθηκαν. Ωστόσο, ένας άλλος, "μεγάλος αριθμός οφειλετών, με οφειλές εκατοντάδων χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ευρώ, έχοντας ως δικαιολογία και καλυπτόμενοι από την αποχή μας, αποφεύγουν την εκπλήρωση ή τον διακανονισμό των οφειλών τους, ενώ έχουν τη σχετική δυνατότητα, αδικώντας κατάφωρα όσους από τους συμπολίτες μας προσπαθούν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους".

Η "ομολογία" αυτή με την οποία διαχωρίζονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές από τους υπόλοιπους οφειλέτες, δίνει το στίγμα της συνολικής αλλαγής κατεύθυνσης στο θέμα της είσπραξης απαιτήσεων από πιστωτές του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Όπως έγραψε το Capital.gr την προηγούμενη εβδομάδα, στο στόχαστρο θα μπουν μεγάλα ακίνητα μεγάλων οφειλετών, αξίας άνω των 400.000 ευρώ, και καταστήματα, τα οποία θα αποτελέσουν το "υλικό" των επικείμενων  ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Μιλώντας προχθές σε συνέδριο για τα "κόκκινα" δάνεια, ο υποδιοικητής της ΤτΕ, Θ. Μητράκος προανήγγειλε τη διενέργεια των πρώτων ηλεκτρονικών πλειστηριασμών τον Αύγουστο.

Το τοπίο των πλειστηριασμών θα αλλάξει πλήρως, καθώς όπως έχει γράψει το Capital.gr, οι τράπεζες θα αναπτύξουν και δικές τους πλατφόρμες διαχείρισης των ακινήτων τους, καθώς αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά το "στοκ" τους από ακίνητα που θα καταλήξουν σε αυτές μέσω των επικείμενων πλειστηριασμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: