Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

Θα περάσουμε ένα αξέχαστο αποκριάτικο τετραήμερο στη Φωκίδα!




Θα περάσουμε ένα αξέχαστο αποκριάτικο τετραήμερο στη Φωκίδα!

Έβλεπα βιντεάκια με αποσπάσματα από το καρναβάλι του Ρίο. Είναι μαγευτικό και μοναδικό το βραζιλιάνικο καρναβάλι γιατί είναι αυθεντικό. Όποιος επιχειρεί να αντιγράψει τον τρόπο που γιορτάζουν εκείνοι τις αποκριές , απλώς μαϊμουδίζει ξενέρωτα. Γιατί ούτε η σάμπα είναι ο εθνικός μας χορός, ούτε να τη χορεύουμε ωραία ξέρουμε, ούτε τις κορμάρες των Βραζιλιάνων διαθέτουμε, ούτε το δικό τους «Αχ» έχουμε, ούτε τη δική τους σεξουαλικότητα και τρόπο έκφρασης έχουμε.

Οι απόκριες στη Φωκίδα μου αρέσουν γιατί είναι διασκεδαστικές και πάνω από όλα αυθεντικές. Δεν έχουν τη λάμψη του γκλίτερ. Έχουν όμως δύναμη, πάθος και ένα τρόπο που μιλά στην καρδιά.

Στην Άμφισσα, το τελευταίο Σάββατο της αποκριάς εμφανίζεται το τεράστιο και επιβλητικό «στοιχειό της Χάρμαινας». Κατεβαίνει στην πλατεία με μάγισσες, ξωτικά, νεράιδες και λοιπούς παρατρεχάμενους, για να συναντήσει άλλα στοιχειά και να τσαμπουκαλεφτεί. Τα παιδιά το λατρεύουν.

Στο Γαλαξείδι, δυο μέρες αργότερα, δηλαδή την Καθαρά Δευτέρα, έχουμε το έθιμο του αλευρομουτζουρώματος. Έχω παρατηρήσει πως κάποιοι επισκέπτες διστάζουν να πάρουν ενεργό μέρος στο δρώμενο. Όμως οι απόκριες είναι αναρχική γιορτή. Είναι η ευκαιρία να αφήσουμε λίγο πίσω τον καθημερινό εαυτό μας, τον καθωσπρεπισμό μας. Είναι η ευκαιρία να διασκεδάσουμε, να γελάσουμε, να χορέψουμε, να μασκαρευτούμε, να μουτζουρωθούμε... Φορέστε, λοιπόν, ότι κουρέλια έχετε, πάρτε τα παιδιά σας, τα σακουλάκια με το αλεύρι που θα σας προσφέρουν στο χωριό, μια μπυρίτσα στο χεράκι για τη δίψα, την τρέλα σας και ορμήστε στο αλευρομουτζούρωμα.

Η ίδια αυθεντικότητα υπάρχει και στα άλλα δρώμενα του τετραημέρου, από Παρασκευή έως Δευτέρα, στην περιοχή, με τα σατιρικά σκετσάκια, τον χορό γύρω από τη φωτιά, το κέρασμα μεζέδων - κρασιού - τσίπουρου - γλυκών, το ατέλειωτο κέφι...

Ερχόμενοι στη Φωκίδα, δεν θα μείνετε απλώς θεατές. Θα περάσετε ένα αξέχαστο τετραήμερο!


Φαίη Κοκκινοπούλου
(ηθοποιός, συγγραφέας)

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φωκίδα κ.Κοκκινοπούλου δεν είναι μόνο η Άμφισσα και το Γαλαξίδι.

Ανώνυμος είπε...

Φωκίδα κ.Κοκκινοπούλου δεν είναι μόνο η Άμφισσα και το Γαλαξίδι.

Ανώνυμος είπε...

ΤΙ ΑΞΕΧΑΣΤΟ ΜΩΡΕ ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΕΤΕ?ΤΑ ΙΔΙΑ ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΜΙΑ ΑΠ΄ΤΑ ΙΔΙΑ, ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΑΡΜΑΤΩΝ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΩΣ ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ ΑΡΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΟ ΑΛΕΥΡΟΜΟΥΤΖΟΥΡΩΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ.ΠΟΙΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ ΝΑ ΕΡΘΕΙ, ΜΟΝΟ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΝ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΑΛΛΟΥ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΣΠΙΤΙ Η ΦΙΛΟΞΕΝΗΘΟΥΝ ΛΟΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΕΝΟΤΗΤΑΣ.

Ανώνυμος είπε...

ΤΡΕΞΕ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΕΙΣ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥ ΦΙΛΕ ΜΟΥ...ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ

Ανώνυμος είπε...

Τη μιζέρια σας ! Τη κακομοιριά σας! Ποτέ μη διασκεδάσετε!!!!

Ανώνυμος είπε...

Επειδή ΟΛΑ δεν είναι για όλους.....Μην έρθετε αν δεν σας αρέσει......

Ανώνυμος είπε...

ΕΣΥ ΠΕΡΝΑ ΤΑ....ΙΔΙΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΑΦΟΥ ΕΙΣΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΜΕ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΑΣΕ ΜΕ ΕΜΕΝΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΩ ΟΠΩΣ ΘΕΛΩ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΝΟΙΑΖΕΣΕ ΕΣΥ.ΑΚΟΥ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΤΑ ΕΧΕΙ ΔΕΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΜΗΝ ΣΕ ΠΕΙΡΑΖΕΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ.ΚΑΛΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ

Ανώνυμος είπε...

ΑΝ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΛΕΓΕΤΕ ΜΙΖΕΡΙΑ ΠΕΣ ΜΑΣ ΠΩΣ ΛΕΝΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ.ΜΑΛΛΟΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ Η ΜΙΖΕΡΙΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΝ.

Ανώνυμος είπε...

Θα ήθελα να σχολιάσω τα λεγόμενα σας,με το δικό μου τρόπο,αλλά δυστυχώς θα δημιουργήσει αμφιλεγόμενες αντιδράσεις.
Θα αρκεστώ στο ότι μερικοί σχολιάζεται για ήθη και έθιμα λες και είναι καμία κομματική παράταξη και κάνετε μικροπολιτική καφενείου.
Φυσικά δεν επιβάλλεται να αρέσει σε όλους,αλλά δεν μπορείτε μερικοί και να επιβάλλεται στους άλλους την άποψη σας...

Ανώνυμος είπε...

δείξε μας την αλήθεια δάσκαλε-διδασκάλισσα !!!!!