Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

ΟΙ «ΕΦΙΑΛΤΕΣ» ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ - Άρθρο απο ομάδα αναγνωστών


ΟΙ «ΕΦΙΑΛΤΕΣ» ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ

Ήμαστε η χώρα που ένα κύριο όνομα το Εφιάλτης (σήμερα ας πούμε θα λεγόταν Τζακ) το έχουμε κάνει ουσιαστικό μήπως μπορέσουμε και ξορκίσουμε την μεγάλη προδοσία που έκανε ο άνθρωπος αυτός στην πιο κρίσιμη στιγμή του έθνους.
Δυστυχώς όμως στην χώρα μας την ρουφιανιά πολύ αγαπούν.
Έτσι πολλοί εργάτες επιδίδονται στο αγαπημένο άθλημα τους για μεγαλύτερη εργασιακή ασφάλεια και καλύτερο μισθό και αν μας το επέτρεπαν οι συνθήκες θα θέλαμε να τους φωνάξουμε κατάμουτρα «γλύψε ένα παγωτό είναι πιο νόστιμο από το αφεντικό»

H εργοδοσία όμως τους χρησιμοποιεί όχι μόνο για να τους δίνουν καθημερινή αναφορά για το τι λένε και πόσο δουλεύουν οι εργαζόμενοι, αλλά έφτασε στο σημείο να τους καλεί στα γραφεία και να τους ζητά να βαθμολογήσουν τους συναδέλφους τους. Και οι ρουφιάνοι πρόθυμοι έβγαλαν το άχτι τους «θάβοντας» τους συναδέλφους τους, προτείνοντας μάλιστα και ποιους να απολύσουν.

Τι σημαίνει όμως ρουφιάνος. Ρουφιάνος είναι ο προαγωγός, μαστροπός και κατά συνεκδοχή το πρόσωπο που διαβάλλει ή συκοφαντεί κάποιον. Η λέξη προέρχεται από την ιταλική ruffiano, αρχικά έτσι λεγόταν το ψωράλογο που βάζουν μαζί με την φοράδα την εποχή του οίστρου της. Η φοράδα όμως είναι ζόρικο ον και δεν κάθεται εύκολα. Τις πρώτες μέρες κλωτσάει άσχημα, δαγκώνει και μπορεί να τραυματίσει άσχημα το αρσενικό. Γι’ αυτό οι εκτροφείς, θέλοντας να αποφύγουν τυχόν τραυματισμό του καθαρόαιμου επιβήτορα, βάζουν πρώτα μαζί με την φοράδα τον ρουφιάνο. Όταν η φοράδα αρχίσει να «μαλακώνει», τότε βγάζουν τον κακομοίρη τον ρουφιάνο και ρίχνουν μέσα το άτι για τα περαιτέρω.

Πραγματική σημασία της λέξης: Ρουφιάνος είναι ο αναλώσιμος άνθρωπος που εκτελεί μια ποταπή αποστολή για λογαριασμό άλλου, ώστε να μην εκτεθεί ο εντολέας του. Ο αχυράνθρωπος. Συνηθέστερες αποστολές του ρουφιάνου είναι:– η έκφραση απειλών, ο εκφοβισμός. – η προβοκάτσια.

Φονιάδες εργατών, ρουφιάνοι αφεντικών
«Μη φοβάσαι τον πλούσιο. Τον γιο του ρουφιάνου εργάτη να φοβάσαι».
Όταν εκεί έξω φωνάζουν εν χορώ «ρουφιάνε», εσύ σκουπίζεσαι. Δεν νομίζεις ότι βρέχει, απλώς δεν σε ενδιαφέρει. Ποιοι θα πουν εσένα αλήτη και ρουφιάνο επειδή κάνεις καλά τη δουλειά σου; Όμως προσοχή: κάνεις καλά μια δουλειά. Όχι αυτήν που θα έπρεπε να κάνεις.

Υ.Γ. Αλλά επειδή τίποτα από τα παραπάνω δεν σας εξασφαλίζει απόλυτη προστασία από τους ρουφιάνους (και εκτός αυτού, δεν μπορούμε να ζήσουμε φυσιολογικά αν χάσουμε την εμπιστοσύνη μας στους ανθρώπους), όταν τους ανακαλύπτετε ξεμπροστιάστε τους και φτύστε τους, έστω και διαδικτυακά. Απομονώστε τους. Ας κάνουν ότι δήθεν… δεν καταλαβαίνουν, τους τσούζει. Η απαξίωση είναι ο χειρότερος εφιάλτης τους…

σ.σ. Άρθρο από ομάδα αναγνωστών, γνώστες του χώρου σύμφωνα με τους ίδιους.
Η φωτογραφία επιλέχτηκε τυχαία.


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το όνομα γιατί το αλλάξατε? Εμείς δεν είπαμε Τζακ, Λουκάς είπαμε.

Ανώνυμος είπε...

AAXAXAXAXA