Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Αριθμοί: Οι Απόψεις Των Ελλήνων Για Την Οικονομία Και Το Ευρώ Στο Ευρωβαρόμετρο



Όπως όλα τα έκτακτα Ευρωβαρόμετρα που διεξάγονται κατά τη διάρκεια του χρόνου, έτσι και αυτό είχε μία θεματική: Τις απόψεις των Ευρωπαίων για τη συμμετοχή της χώρας τους στη ζώνη του Ευρώ.
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τα αποτελέσματα του Έκτακτου Ευρωβαρόμετρου (Flash Eurobarometer) με θέμα τις απόψεις των Ευρωπαίων πολιτών για τη συμμετοχή της χώρας τους στην Ευρωζώνη.

Η συγκεκριμένη έρευνα διεξήχθη μεταξύ 17 και 18 Οκτωβρίου 2016 στα 19 Κράτη-μέλη της Ευρωζώνης με συμμετοχή 17.500 ερωτώμενων, εκ των οποίων περίπου 1.000 ήταν από την Ελλάδα.

Ένα από τα κεντρικά συμπεράσματα της έρευνας είναι η πτώση της συνολικής εμπιστοσύνης προς το ενιαίο νόμισμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατά 5%

Για την Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι χειρότερο, καθώς η εμπιστοσύνη προς το ευρώ έχει υποχωρήσει κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του 2016. 

Επίσης παρατηρείται αύξηση των πολιτών που εναντιώνονται στο Ευρώ, κατά 8%.





Oι Απόψεις Των Ευρωπαίων Για Την Ευρωπαϊκή Ταυτότητα



Ωστόσο, για την Ελλάδα συμβαίνει και κάτι παράδοξο: Παρά την αύξηση του ποσοστού των Ελλήνων που δηλώνουν πως το ευρώ "είναι κάτι κακό για την χώρα", οι Έλληνες -περισσότερο από κάθε Ευρωπαίο- επιθυμούν στενότερο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών μεταξύ των Κρατών-μελών της Ευρωζώνης (83%), ξεπερνώντας το αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο κατά 16%. 
Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός πως παρόμοια τάση παρουσιάζουν στις απαντήσεις τους όλοι οι πολίτες των κρατών του λεγόμενου "Ευρωπαϊκού Νότου" (Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ελλάδα Κύπρος), ενώ ταυτόχρονα στις ίδιες χώρες είναι εξαιρετικά χαμηλό το ποσοστό που απαντά πως οι οικονομικές πολιτικές των Κρατών-μελών πρέπει να συντονίζονται πλήρως.


Oι Απόψεις Των Ελλήνων Για Την Ευρωπαϊκή Ταυτότητα

Δεν υπάρχουν σχόλια: