Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Ο Βαξεβάνης… «ανακάλυψε» δέσμευση Μητσοτάκη προς Σόιμπλε για 100.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων




Τις υποσχέσεις του προέδρου της ΝΔ στον γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε, κατά τη συνάντηση τους στο Βερολίνο, προκειμένου να εξασφαλίσει την πολιτική συνδρομή του, υποστηρίζει ότι γνωρίζει η εφημερίδα Documento. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το κρυφό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, πρόγραμμα που συνιστά  ένα νέο «υπερμνημόνιο». Ανάμεσά τους νέες απολύσεις 100.000 δημοσίων υπαλλήλων, περικοπές σε υγεία-παιδεία, σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΝΔ δεν εξέδωσε ανακοίνωση για να διαψεύσει το περιεχόμενο του δημοσιεύματος.
Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέθεσε στον Σόιμπλε ένα πλέγμα από προγραμματικές θέσεις και προθέσεις, όπως:
1. Απολύσεις στο Δημόσιο
Δραστική μείωση του δημόσιου τομέα, από 12% μέχρι 15%, στα τρία πρώτα χρόνια της πρωθυπουργίας του. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εφόσον καταφέρει να εισέλθει στο Μαξίμου, θα απολύσει κοντά στους 100.000 δημοσίους υπαλλήλους. Προκειμένου μάλιστα να στηρίξει την πρόθεση του αυτή, είπε στον Σόιμπλε πως «σήμερα στην Ελλάδα ‘αγνοούνται’ 20.000 με 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι». Υπονοώντας πως ενώ πληρώνονται από το κράτος, είτε δεν εμφανίζονται στη δουλειά τους είτε είναι υπάλληλοι – φαντάσματα. Σε ερώτηση δε του Γερμανού υπουργού για τις κοινωνικές αντιδράσεις εάν και εφόσον επιχειρήσει τέτοιου είδους δραστικά μέτρα, απάντησε ότι ότι η «καμένη γη» του ΣΥΡΙΖΑ θα του δώσει τη δυνατότητα να προχωρήσει χωρίς σοβαρές αντιστάσεις, εφόσον φυσικά έχει και τη στήριξη εταίρων και δανειστών.
2. Επιστροφή αξιολόγησης
Σχετικά με τις προσλήψεις και τις αποχωρήσεις μόνιμου προσωπικού στον δημόσιο τομέα, η ΝΔ ως κυβέρνηση για κάθε πέντε αποχωρήσεις θα προχωρά σε μία πρόσληψη. Επιπροσθέτως, θα επαναφέρει, προς το σκληρότερο, το ανολοκλήρωτο, λόγω ΣΥΡΙΖΑ, μέτρο της αξιολόγησης που εφάρμοσε ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επί κυβέρνησης Σαμαρά.
3. Φοροαπαλλαγές στις επιχειρήσεις
Για τις επιχειρήσεις ο πρόεδρος της ΝΔ κατέθεσε δύο προτάσεις: Η πρώτη αφορά την άμεση μείωση του φόρου από το 29% στο 20% και η δεύτερη τη μείωση του φόρου μερισμάτων από 15% σε 5%.
4. Όλα στο σφυρί
Σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις. Η ΔΕΗ στο σύνολο της, ΔΕΣΦΑ, ΕΥΔΑΠ θα περάσουν άμεσα και με διαδικασίες – εξπρές στα χέρια ιδιωτών. Επίσης, θα γίνει προσπάθεια να αλλάξουν προς το συμφέρον των επενδυτών συμβάσεις που «πείραξε» η κυβέρνηση Τσίπρα, όπως του Ελληνικού, ενώ θα αποκατασταθούν «η ισονομία και η διαφάνεια» στις συμβάσεις δημοσίων έργων που επίσης «πείραξε» η παρούσα κυβέρνηση.
5. Πλήρης απελευθέρωση των απολύσεων
6. Ψαλίδι στο κοινωνικό κράτος
Επίσης, υποσχέθηκε στον Γερμανό υπουργό μέσα σε δύο τρία χρόνια από τη μέρα που θα αναλάβει την τύχη της χώρας να προχωρήσει σε μείωση των δημόσιων δαπανών (βλ. υγεία, παιδεία, κοινωνικό κράτος) που θα φτάσει τα 3 δισ. ευρώ».
Όπως γράφει το «Documento», ο «Σόιμπλε άκουσε με συγκρατημένη ικανοποίηση τον Έλληνα συνομιλητή του, τον συμβούλευσε όμως να περιμένει και να μην σπεύδει ζητώντας εκλογές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι καλύτερα να φθαρεί ο Αλέξης Τσίπρας από τη διαδικασία της αξιολόγησης και της λήψης πιθανών νέων μέτρων παρά να αναλάβει την ‘ιδιοκτησία’ τους η ΝΔ».
Και συνεχίζει το δημοσίευμα: «Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως υποστήριξε σε στενό κύκλο στελεχών πως από τη συνάντηση αποκόμισε την εντύπωση ότι έχει την πλήρη στήριξη του Β. Σόιμπλε, υπό τον όρο βέβαια ότι η ΝΔ θα παραμείνει σταθερή στις -φανερές και κρυφές- θέσεις της για το νεοφιλελεύθερο μνημόνιο…»

Δεν υπάρχουν σχόλια: