Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Τι θα πάθει ένας 50αρης αν παίρνει κάθε μέρα μια ασπιρίνη!


Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΣΠΙΡΙΝΗ

Οι άνθρωποι στα 50 ή στα 60 τους ωφελούνται αν παίρνουν μια ασπιρίνη καθημερινά, καθώς αυτή δρα προληπτικά για...έμφραγμα, εγκεφαλικό ή καρκίνο του εντέρου, σύμφωνα με νέες συστάσεις μιας κυβερνητικής επιτροπής ειδικών των ΗΠΑ.


Το μεγαλύτερο όφελος έχουν όσοι ξεκινούν την ασπιρίνη μεταξύ 50 και 60 ετών. Το όφελος είναι μικρότερο για όσους την ξεκινούν μετά τα 60 τους, ενώ είναι μεγαλύτερο όσο νωρίτερα ξεκινά κανείς, όχι όμως πριν τα 40 (ούτε μετά τα 70).

Η νέα σύσταση αφορά άτομα 50 έως 69 ετών, άνδρες και γυναίκες, που δεν ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για πρόκληση αιμορραγίας λόγω της προληπτικής θεραπείας με ασπιρίνη.

Σύμφωνα με την επιτροπή (U.S. Preventive Services Task Force), με επκεφαλής την καθηγήτρια Κίρστεν Μπίμπινς-Ντομίνγκο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Φρανσίσκο, που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine», η λήψη μιας χαμηλής δόσης ασπιρίνης (81 μιλιγκράμ) κάθε μέρα είναι ένας φθηνός και αποτελεσματικός τρόπος να μειωθεί ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, αλλά και ο κίνδυνος για ορισμένες μορφές καρκίνου.

Όμως όσο οι άνθρωποι γερνάνε, τόσο αυξάνουν οι πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της ασπιρίνης, κυρίως η πιθανότητα γαστρεντερικής ή εγκεφαλικής αιμορραγίας, με συνέπεια στο ισοζύγιο οφέλους-κόστους η πλάστιγγα σταδιακά να γέρνει σε βάρος της.

Η Μπίμπινς-Ντομίνγκο δήλωσε ότι θα πρέπει κανείς να παίρνει ασπιρίνη καθημερινά για τουλάχιστον πέντε έως δέκα χρόνια (ανάλογα με τον άνθρωπο) για να δει οφέλη όσον αφορά την προστασία από καρκίνο του παχέος εντέρου. Για την καρδιαγγειακή προστασία (εμφράγματα και εγκεφαλικά), η δράση της ασπιρίνης είναι πιο άμεση, μέσα στην πρώτη πενταετία.

Η ασπιρίνη εμποδίζει τη δημιουργία θρόμβων στο αίμα, κάτι επικίνδυνο ιδίως για όσους έχουν στένωση αρτηριών λόγω αθηροσκλήρωσης. Ο ρόλος της στον καρκίνο του εντέρου, από την άλλη, δεν έχει ακόμη κατανοηθεί καλά, αλλά φαίνεται πως μειώνει τη χρόνια φλεγμονή που μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους ειδικούς, προτού αρχίσουν να παίρνουν ασπιρίνη καθημερινά, όλοι πρέπει προηγουμένως να συμβουλευθούν τον γιατρό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: