Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Πού και πώς θα λειτουργήσουν τα Γραφεία Δανειοληπτών

Για την άμεση δημιουργία 120 Γραφείων Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών, μέχρι να υλοποιηθούν τα αντίστοιχα Κέντρα, ώστε να έχουν οι πολίτες απαντήσεις στα θέματα που τους απασχολούν σε σχέση με τις οφειλές τους, μίλησε ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φ. Κουρμούσης στην Οικονομία Στο Κόκκινο του Στ. Σχινά.
 

 Τα Κέντρα Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών  θα ξεκινήσουν να λειτουργούν μετά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, είπε ο κ.Κουρμούσης, όπου εξειδικευμένοι δικηγόροι και οικονομολόγοι θα μπορούν να απαντούν στους πολίτες, που θα προσέρχονται με το φάκελό τους και να τους δίνουν μία εξειδικευμένη λύση.
 
Επειδή «ο κόσμος θέλει μία απάντηση άμεσα, ακόμη και σε απλές ερωτήσεις», είπε ο κ.Κουρμούσης, «μέχρι να δημιουργηθούν αυτά τα κέντρα (ο χρόνος επηρεάζεται από το ΕΣΠΑ, το ΑΣΕΠ κτλ) δημιουργούνται γραφεία ενημέρωσης και υποστήριξης δανειοληπτών ... αυτά μπορούν να δημιουργηθούν πολύ γρήγορα. Εξαρτάται από τη συνεργασία με τους εκάστοτε Δήμους ... να ορίσουν χώρο και υπάλληλο ... εμείς θα τον εκπαιδεύσουμε και θα τον τροφοδοτούμε με υλικό ώστε να ενημερώνει άμεσα τους πολίτες ... ήδη πολλοί Δήμαρχοι το ζητούν, επεκτείναμε το κάλεσμα και προς τους υπόλοιπους Δήμους».

«Ζητάμε να μπει κάποιος που να είναι φιλικός προς τον πολίτη ... θα του κάνουμε εμείς σεμινάριο ... να εξηγεί βασικές έννοιες, όπως οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης, πόσα χρειάζεσαι για να ζήσεις και πόσα μπορεί να ζητήσει η τράπεζα να πληρώνεις», όπως είπε.

Από τα Γραφεία αυτά, μόλις έρθουν τα κεφάλαια από το ΕΣΠΑ και ολοκληρωθούν οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ «κάποια θα αναβαθμιστούν» σε Κέντρα.

Το πρώτο θα στεγαστεί εντός του Φεβρουαρίου στο κτίριο της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών και θα είναι γραφείο υποδοχής, ενώ στη συνέχεια θα επεκταθεί το δίκτυο σε Αθήνα και Πειραιά, Θεσσαλονίκη, «μέρα-μέρα θα ανοίγουμε και κάποιο», όπως είπε ο κ.Κουρμούσης, στα κέντρα των Περιφερειών, τα κέντρα των Νομών, με ορθολογική επέκταση, ώστε «κάθε πολίτης να ξέρει ότι στην Περιφέρειά του ή το Νομό του θα μπορεί να αποταθεί κάπου» για ενημερωτικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, μετά και τη συνεδρίαση του ΚΥΣΚΟΙΠ, η διαδικασία δημιουργίας των Γραφείων Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών είναι η παρακάτω:

1η φάσηάμεση δημιουργία του πρώτου πιλοτικού ΓΕΥΔ («φυτώριο»)
εγκαταστάσεις ΕΓΔΙΧ, Αγιος Ιωαννης Ρεντης
2η φάση2 ΓΕΥΔ στην Αττική
στο κέντρο Αθήνας και Πειραιά
3η φάση12 ΓΕΥΔ στις υπόλοιπες πρωτεύουσες των Περιφερειών
Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα, Ηράκλειο, Κομοτηνή, Τρίπολη, Λάμια, Ιωάννινα, Σύρος, Κοζάνη, Κέρκυρα, Μυτιλήνη
4η φάση11 ΓΕΥΔ στις Περιφερειακές Ενότητες που προβλέπεται από τον Νόμο η ίδρυση ΚΕΥΔ και αν η έδρα της Περιφέρειας της  προηγούμενης φάσης συμπίπτει με την έδρα της Περιφερειακής Ενότητας, επιλέγεται η αμέσως επόμενη πληθυσμιακά πόλη της Περιφερειακής Ενότητας
Σέρρες, Βέροια, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Βόλος, Χαλκίδα, Αγρίνιο, Κόρινθος, Καλαμάτα, Χανιά, Ρόδος
11 ΓΕΥΔ στους μεγαλύτερους Δήμους Αττικής και Θεσσαλονίκης όπου θα δημιουργηθεί ΚΕΥΔ
Δήμοι Ηλιούπολης, Ζωγράφου, Χαλανδρίου, Αμαρούσιου, Περιστεριού, Καλλιθέα, Γλυφάδα, Αχαρνών και Φυλής (Αθήνα), Ευόσμου και Παύλου Μελά (Θεσσαλονίκη)
4 ΓΕΥΔ στις μεγαλύτερες πόλεις Περιφερειών όπου δεν θα δημιουργηθεί ΚΕΥΔ
Χίος, Ζάκυνθος, Φλώρινα, Άρτα
5η φάση40 ΓΕΥΔ τα οποία θα τοποθετηθούν σε πρωτεύουσες Περιφερειακών Ενοτήτων όπου δεν θα δημιουργηθεί ΚΕΥΔ
Έδεσσα, Κατερίνη, Πολύγυρος, Ξανθή, Δράμα, Θάσος, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Σκιάθος, Άμφισσα, Καρπενήσι, Λιβαδειά, Πύργος, Ναύπλιο, Σπαρτή, Κως, Κάλυμνος, Νάξος, Σαντορίνη, Πάρος, Μύκονος, Μήλος, Ρέθυμνο, Ιεράπετρα, Καστοριά, Γρεβενά, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα, Σάμος, Λήμνος, Κεφαλονιά, Λευκάδα, Κιλκίς, Ικάρια, Άνδρος, Κάρπαθος, Κέα – Κύθνος, Τήνος, Ιθάκη, Μεσολόγγι
6η φάση5 ΓΕΥΔ που καλύπτουν τις μεγαλύτερες πόλεις Περιφερειακών Ενοτήτων οι οποίες δεν κηρύχθηκαν πρωτεύουσες με ιστορικά και διοικητικά κριτήρια
Θήβα, Άργος, Ν. Μουδανιά, Πτολεμαΐδα, Γιαννιτσά
34 ΓΕΥΔ στους μεγαλύτερους πληθυσμιακά Δήμους
Αίγιο, Αλεξάνδρεια, Δήμοι Καλλιθέας, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Γλυφάδας, Ιλίου, Ν. Σμύρνης, Αγ. Δημητρίου, Κηφισίας, Αιγάλεω, Ν. Ιωνίας, Π. Φαλήρου, Κορυδαλλού, Αγ. Αναργύρων, Βύρωνα, Αγ. Παρασκευής, Γαλατσίου, Πετρούπολης, Παλλήνης, Αργυρούπολης, Ν. Ηρακλείου, Βούλας, Χαϊδαρίου, Χολαργού, Αλίμου, και Μοσχάτου (Αθήνα), Καλαμαριάς, Νεάπολης, Πανοράματος, Θέρμης, Αμπελοκήπων, Περαίας, Σίνδου, Λαγκαδά (Θεσσαλονίκη)

Δεν υπάρχουν σχόλια: