Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Μια μαρμαροστρωμένη πλατεία των Βυζαντινών στη Θεσσαλονίκη

mia-marmarostrwmeni-plateia-twn-buzantinwn-sti-thessaloniki
Το νέο σπουδαίο αρχαιολογικό εύρημα της Θεσσαλονίκης είναι η μαρμαροστρωμένη πλατεία των Βυζαντινών χρόνων, που ανακαλύφθηκε λόγω των εργασιών που γίνονται για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Μετρό της Θεσσαλονίκης.
Είναι η πρώτη φορά που έρχεται στο φως τέτοιο εύρημα, καθώς πλατεία αναλόγου σχήματος στρωμένη με μάρμαρο έχει βρεθεί μόνο στην πόλη Γέρασα της Ιορδανίας. Η πλατεία χρονολογείται στον 6ο μ.Χ. αιώνα και βρίσκεται σε απόσταση μόλις μερικών τετραγώνων από το σταθμό Βενιζέλου όπου έχει αποκαλυφθεί η βυζαντινή λεωφόρος της Θεσσαλονίκης, η περίφημη decumanus maximus, η οποία θα διατηρηθεί επιτόπου σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ που υπέγραψε πρόσφατα η υπουργός Λυδία Κονιόρδου.

Το νέο μεγάλο εύρημα που ήρθε στο φως βρίσκεται στον ίδιο άξονα επί της Εγνατίας, και εντοπίστηκε στη νότια είσοδο του σταθμού της Αγίας Σοφίας, ενώ φαίνεται πως εκτείνεται μέχρι τη βόρεια είσοδο του σταθμού.
To εύρημα βρίσκεται στην ίδια κατάσταση διατήρησης με τη βυζαντινή λεωφόρο, ενώ χαρακτηρίζεται μοναδικό λόγω της χρονολόγησης και του ιδιαίτερου ύφους του. Λόγω της μεγάλης σπουδαιότητας του ευρήματος το θέμα αναμένεται να έρθει προς συζήτηση στο ΚΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: