Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Παπαδημητρίου: Όσο πιθανή είναι η διάλυση της ΕΕ τόσο πιθανό είναι κι ένα Grexit

Όσοι πιστεύουν πως η Ελλάδα θα ήταν καλύτερα στη δραχμή κάνουν λάθος


Παιχνίδι πιθανοτήτων θεωρεί ότι είναι η Grexit ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, λέγοντας ότι «το σενάριο εξόδου της χώρας από το ευρώ υπάρχει μόνο ως θεωρητική πιθανότητα, κατά τον ίδιο τρόπο που υπάρχει και η πιθανότητα διάλυσης της Ευρωζώνης».

Σε συνέντευξη του σε Κυριακάτικη εφημερίδα σημειώνει, ότι «δεν πρόκειται όμως να συντελεστεί ποτέ από αυτή την κυβέρνηση , γιατί δεν είναι στα σχέδια και τις προθέσεις της.

Η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στο θετικό σενάριο, δηλαδή στην ολοκλήρωση του προγράμματος και της δεύτερης αξιολόγησης με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο και στη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα πιστωτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ», τονίζει ο κ. Παπαδημητρίου και προσθέτει.

«Η συμβολή των εταίρων είναι απαραίτητη, γιατί μία μικρή ανοικτή οικονομία, όπως η ελληνική, είναι οργανικά ενταγμένη και εξαρτημένη από την ευρωπαϊκή. 

Και όπως ορθά επισήμανε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών: 

Όσοι πιστεύουν πως η Ελλάδα θα ήταν καλύτερα στη δραχμή κάνουν λάθος. 
Στηρίζονται στην υπόθεση ότι η χώρα δεν θα είχε χρηματοδοτικές ανάγκες και ότι δεν θα χρειαζόταν να προσφύγει στο ΔΝΤ για ένα νέο δάνειο για να τις καλύψει και ότι το ΔΝΤ δεν θα επέβαλλε και πάλι τους όρους του. 
Αυτή η ιδέα ότι εκτός Ευρωζώνης θα είσαι απολύτως ελεύθερος να κάνεις οτιδήποτε σου αρέσει, δεν υποστηρίζεται από καμία οικονομική θεωρία και δεν υπάρχει ποτέ στην οικονομική Ιστορία".

Σχετικά με τη νομοθέτηση του εξωδικαστικού μηχανισμού, ο υπουργός Οικονομίας εκτιμά ότι, "σύντομα θα οριστικοποιηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες του νομοσχεδίου και θα προχωρήσουμε άμεσα στη διαδικασία ψήφισής του.
Είναι ένα μεγαλόπνοο σχέδιο που απαιτεί τόσο το κράτος, όσο και τα πιστωτικά ιδρύματα να είναι έτοιμα να διαχειριστούν έναν μεγάλο όγκο πληροφορίας και δεδομένων που όμως τα οφέλη του για την οικονομία και την κοινωνία συνολικά θα είναι πολλαπλάσια. Η άμεση εφαρμογή του είναι για εμάς κρίσιμη και παραμένει προτεραιότητά μας", υπογραμμίζει ο κ. Παπαδημητρίου.

Ο Trump έβαλε τέλος στις πολυεθνικές συμφωνίες
Σχολιάζοντας τη νέα αμερικανική πολιτική, ο υπουργός Οικονομίας εκτιμά, πως «με την εγκατάλειψη της ΤΤΡ ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έβαλε ουσιαστικά ένα τέλος στην εποχή των πολυεθνικών εμπορικών συμφωνιών που σημάδεψαν την παγκόσμια οικονομία επί δεκαετίες. Και ανεξάρτητα από το αν θα πετύχει την ενίσχυση ή όχι της αμερικανικής οικονομίας -πεδίο συγκρουόμενων εκτιμήσεων- το βέβαιο είναι πως εξωθεί την παγκόσμια οικονομία στον προστατευτισμό.

Γιατί η επιβολή εμπορικών δασμών στα σύνορα, η ενίσχυση του δολαρίου λόγω ψυχολογίας και επιστροφής κεφαλαίων, καθώς και η δρομολογημένη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed θα υποχρεώσουν πολλές αναπτυσσόμενες (με χρέη σε δολάρια) και ανεπτυγμένες οικονομίες να λάβουν αντισταθμιστικά προστατευτικά μέτρα (π.χ. νομισματικές υποτιμήσεις)».

Υποστηρίζει ακόμα, ότι «κι αν αποτραπεί προοπτικά ένας εμπορικός πόλεμος, το βέβαιο είναι πως θα ζημιωθεί το παγκόσμιο εμπόριο και θα εξασθενήσουν οι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης διεθνώς, στην Ε.Ε. και στην Ελλάδα

Εξέλιξη την οποία τεκμηριώνει τόσο η ιστορική εμπειρία του μεσοπολέμου όσο και πρόσφατη έρευνα του ΟΟΣΑ».

www.bankingnews.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Στο συλλογο κι αυτος που "αλλα λενε το πρωι και αλλα το βραδυ" κι ετσι κατεστρεψαν την χωρα !!! Βγαλτε τους μια φωτο ολους μαζι να ξερουν και οι επομενες γενεες ποιοι ειναι υπευθυνοι για το καταντιο της χωρας !!! Και μην ξεχνατε τις διαπραγματευσεις της εταιρεια καταστροφων ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ των Τσιπρα Καμμενου και προ παντων Βαρουφακη {αυτον τον ξεχνανε εσκεμενα βεβαια } !!!!