Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Η φλεγόμενη Μονή της Βαρνάκοβας από ψηλά. ΦΩΤΟ και VIDEO

Η φλεγόμενη Μονή της Βαρνάκοβας από ψηλά [pics, vid]

Συγκλονιστικές εικόνες από την Ιερά Μονή Βαρνάκοβας στη Ναύπακτο που τυλίχθηκε στις φλόγες από νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής.








Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά στην ιερά μονή Βαρνάκοβας, χωρίς όμως να υπάρχει κίνδυνος για τις εγκαταστάσεις της μονής, που σώθηκαν από την φωτιά. Οι ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής που παραμένουν στο μοναστήρι είναι σε ετοιμότητα, ώστε να προλάβουν τυχόν αναζωπύρωση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις πρώτες εκτιμήσεις που έχουν γίνει η φωτιά έχει προκαλέσει ζημιές στα κελιά των μοναχών και στα αρχεία της μονής, ενώ οι μοναχές κατάφεραν να σώσουν την εικόνα της Παναγιάς της Βαρνάκοβας και άλλα ιερά κειμήλια που φυλάσσονταν στο μοναστήρι.
Στο μεταξύ, οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που επεχείρησαν στην ιερά μονή, κατάφεραν να μην φθάσουν οι φλόγες σε δεξαμενές καυσίμων, ούτε να επεκταθούν σε άλλους χώρους, και έτσι διασώθηκαν το καθολικό, που είναι το μεγαλύτερο μνημείο του μοναστηριού, καθώς και άλλα τμήματα του μοναστηριού.
Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες ο κεντρικός βυζαντινός ναός φαίνεται να έχει γλιτώσει από τη φωτιά ωστόσο η καταστροφή στο μοναστήρι είναι μεγάλη.
Πληροφορίες αναφέρουν πως πιθανότατα η φωτιά ξεκίνησε από ξυλόσομπες που βρίσκονταν στα κελιά των μοναχών.
Στην Ιερά Μονή βρέθηκαν οι Μητροπολίτης Φωκίδας Θεόκτιστος και ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος.
Ταυτόχρονα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις - εννέα οχήματα με 20 άνδρες - κατάφεραν να μην φθάσουν οι φλόγες στο κυρίως κτίριο της μονής, αλλά και στην δεξαμενή υγραερίου που υπάρχει στο μοναστήρι.
Όσον αφορά στην έκταση των ζημιών, η λεπτομερής καταγραφή θα γίνει μόλις ολοκληρωθεί η κατάσβεση της φωτιάς.
Σχετικά με τα ακριβή αίτια που προκάλεσαν την φωτιά, την έρευνα έχει αναλάβει το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής.







Η Ιερά Μονή βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο του νομού Φωκίδας, στο Δήμο Ευπαλίου, 25 περίπου χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ναυπάκτου, στον παλαιό δρόμο του
Λιδωρικίου.

Είναι κτισμένη πάνω σε έναν μικρό λόφο στις παρυφές των Βαρδουσίων Ορέων και σε υψόμετρο 750 περίπου μέτρων, μέσα σε πυκνό δάσος από δρυς και αγριοκαστανιές, με πλουσιότατη θέα προς την ορεινή Ναυπακτία, τη Δωρίδα, το Όρος Γκιώνα και τον ποταμό Μόρνο.
Η Ιερά Μονή Παναγίας Βαρνάκοβας, είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, είναι ένα από τα ιστορικότερα Μοναστήρια της Ελλάδας. Ιδρύθηκε κατά τη μεσοβυζαντινή περίοδο, το έτος 1077, από τον Όσιο Αρσένιο τον Βαρνακοβίτη και γρήγορα ανεδείχθη σε θρησκευτικό κέντρο μεγάλης ακτινοβολίας, θέση που διατηρεί μέχρι και σήμερα, αποκαλούμενη «η Αγία Λαύρα της Ρούμελης». Το χαρακτηριστικό της όνομα «Βαρνάκοβα» (ή «Βερνίκοβα», ή «Βερνίκωβα»), πιθανώς προέρχεται από παλαιότερο σλαβικό τοπωνύμιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: