Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Τι σχέση έχει η διάσκεψη της Γιάλτας όπου «μοιράστηκε» ο κόσμος με την Λιβαδειά.

 Η συνάντηση μεταξύ Τσόρτσιλ, Ρούσβελτ και Στάλιν πραγματοποιήθηκε στην Κριμαία στο μέγαρο του Έλληνα πειρατή Λάμπρου Κατσώνη


Φεβρουάριος 1945. Στην αρχική φωτογραφία απεικονίζονται ο Αμερικανός πρόεδρος Ρούσβελτ, ο ηγέτης της Σοβιετικής ένωσης Στάλιν και ο πρωθυπουργός της Αγγλίας Ουίνστον Τσώρτσιλ.
Βρίσκονται στη Γιάλτα, πόλη της Κριμαίας για να συμφωνήσουν τις σφαίρες επιρροής μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η ιστορική συνάντηση έμεινε στην ιστορία ως η «διάσκεψη της Γιάλτας» και διήρκεσε επτά ημέρες. Η διάσκεψη πραγματοποιήθηκε στο μέγαρο «Λεβάντεια», στο οποίο έζησε ο Λάμπρος Κατσώνης τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Το πολυτελές κατάλυμα πήρε το όνομά του από τη γενέτειρα του Έλληνα θαλασσομάχου, τη Λιβαδειά.
Η διάσκεψη διήρκεσε από 4 έως 11 Φεβρουαρίου
Ο Κατσώνης γεννήθηκε το 1752 και ξεκίνησε την πειρατική δράση στη Μαύρη Θάλασσα.
Όταν ξέσπασε ο ρωσοτουρκικός πόλεμος, η Μεγάλη Αικατερίνη του ανέθεσε την αρχηγία ενός μικρού ρωσικού στόλου για να αποκρούσει τους Οθωμανούς στη θάλασσα της Μεσογείου.
Ο Κατσώνης είχε ένα στόλο 20 πλοίων, ο οποίος χρηματοδοτήθηκε από το ρωσικό κράτος και τους Έλληνες της Τεργέστης.
Εξορμούσε εναντίον του Οθωμανικού στόλου και έδρασε με μεγάλη επιτυχία στο Αιγαίο, τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, το Καστελόριζο, τη Συρία και την Αίγυπτο.
Καταναυμάχησε τα τουρκικά πλοία και το 1789 είχε υπό τον έλεγχο του όλα τα νησιά των Κυκλάδων.Ήταν ικανός κουρσάρος και έγινε ο φόβος και το τρόμος των Οθωμανών.
Ωστόσο, το 1792 η Μεγάλη Αικατερίνη υπέγραψε την συνθήκη ειρήνης του Ιασίου με τους Οθωμανούς και ζητήθηκε από τον Λάμπρο Κατσώνη να σταματήσει τη δράση του στο Αιγαίο. Τότε, ο Κατσώνης έδωσε μια ιστορική απάντηση:
«Αν η Αικατερίνη υπέγραψε ειρήνη με τους Τούρκους, εγώ δεν υπέγραψα ακόμα τη δική μου».
Από καταδρομέας των Ρώσων έγινε θαλασσομάχος υπέρ της ανεξαρτησίας της Ελλάδας.
Συνέχισε να καταδιώκει τα τουρκικά πλοία και παράλληλα έκανε πειρατικές επιδρομές για να συντηρεί τον στόλο του.
Προέτρεπε τους νησιώτες να μην πληρώνουν φόρους στους Οθωμανούς και να εξεγείρονται, όποτε μπορούν, εναντίον τους.
Ορμητήριο του ήταν η Τζιά και το Πόρτο Κάγιο της Μάνης, απ’όπου απέκρουσε με επιτυχία, το καλοκαίρι του 1792, τον γαλλοθωμανικό στόλο με αποτέλεσμα οι Τούρκοι να κινηθούν εναντίον του.
Ο στόλος του είχε υποστεί μεγάλη καταστροφή και δεν είχε καμία υποστήριξη από τη Ρωσία.
Με τη βοήθεια των Μανιατών, κατέφυγε στα Επτάνησα και από εκεί επέστρεψε με την οικογένεια του στην Πετρούπολη.
Οι Ρώσοι για να τον ευχαριστήσουν για τις υπηρεσίες του πρόσφεραν 22.000 εκτάρια γης στην Κριμαία και 470.000 ρούβλια.

Το «Livadia Palace» έχει 116 δωμάτια

Ο Κατσώνης έχτισε το πολυτελές σπίτι του στο χωριό Καράσοϊ της Κριμαίας, το οποίο απέχει 3 χιλιόμετρα από τη Γιάλτα. Το ονόμασε Λειβαδιά για να του θυμίζει τον τόπο καταγωγής του.
Μετά τον θάνατο του, το 1804, η έκταση πέρασε στην κυριότητα της αυλής και ο τσάρος Νικόλαος Β’ το μετέτρεψε σε θέρετρο, γνωστό ως “Livadia Palace”. Το 1860 το κτίριο επεκτάθηκε και ήταν το πιο πολυτελές οίκημα της Κριμαίας.
Για το λόγο αυτό, επιλέχθηκε ως τόπος συνάντησης για τη διάσκεψη μεταξύ των Τσόρτσιλ, Ρούσβελτ και Στάλιν, καθώς οι γιατροί του τελευταίου δεν του επέτρεπαν να κάνει μεγάλα ταξίδια.
Σήμερα, στον χώρο στεγάζεται ένα μουσείο και εκεί πραγματοποιούνται επίσημες εκδηλώσεις και ακαδημαϊκά συνέδρια.
Η ανάρτηση αποτελεί μέρος της μεγάλης έρευνας της Μηχανής του Χρόνου για την πειρατεία που παρουσιάστηκε στην εκπομπή «Οι Έλληνες πειρατές στο Αιγαίο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: