Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Εντοπισμός Ραδιενεργών Αποβλήτων στην Κερατέα




Ραδιενεργά απόβλητα εντοπίστηκαν σε χώρο παράνομης εναπόθεσης αποβλήτων στον ΒΙΟΠΑ Κερατέας, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, την Κυριακή η πολιτική του ηγεσία ενημερώθηκε ότι σε κοντέινερ που μετέφερε απόβλητα του Δήμου Λαυρεωτικής στο ΧΥΤΑ Φυλής ανιχνεύτηκε ραδιενεργό ιώδιο από το ειδικό όργανο μέτρησης ραδιενέργειας που διαθέτει ο ΧΥΤΑ, με αποτέλεσμα να απαγορευτεί η εναπόθεσή τους στο χώρο και να επιστραφούν στον Δήμο.
Αμέσως, δόθηκε εντολή στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος για την άμεση διερεύνηση του θέματος και λήψη μέτρων, εφόσον απαιτείται, για την προστασία της δημόσιας Υγείας.
Στο χώρο μετέβη  η Προϊσταμένη Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδος του ΣΕΠΔΕΜ, η οποία είχε συνεργασία με την αρμόδια Δ/νση για την Προστασία του Περιβάλλοντος της Γενικής Αστυνομικής Δ/νσης Αθηνών, την Αρμόδια Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής και την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Στη συνέχεια, ο Δήμος τα απόθεσε σε χώρο παράνομης απόρριψης αποβλήτων, εντός περιφραγμένου γηπέδου του Δήμου Λαυρεωτικής στο ΒΙΟΠΑ Κερατέας. Αφού ελήφθησαν υπ' όψιν και οι μετρήσεις του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, που εκλήθη στο σημείο, ξεκίνησε η διενέργεια της αυτόφωρης διαδικασίας σε βάρος του αρμόδιου αντιδημάρχου, για την ανεξέλεγκτη διάθεση στερεών αποβλήτων, όπως αναφέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Τα ραδιενεργά απόβλητα παραμένουν εντός του περιφραγμένου γηπέδου και επειδή ο χρόνος ημιζωής του ραδιενεργού ιωδίου είναι οκτώ ημέρες, θα μεταφερθούν στον ΧΥΤΑ Φυλής σε μία εβδομάδα. Στο γήπεδο αυτό υπήρχαν και απόβλητα εκσκαφών και κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ).
Σύμφωνα με το υπουργείο, τη Δευτέρα, κλιμάκιο Επιθεωρητών Περιβάλλοντος θα ξεκινήσει έλεγχο στη περιοχή προκειμένου να διαπιστωθεί η προέλευση των αποβλήτων, ενώ θα ξεκινήσει και η  διαδικασία του άρθρου 9 του ν. 2947/2001, για την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στο Δήμο Λαυρεωτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: