Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Γιατί η Ελλάδα ζήτησε από το Facebook άρση απορρήτου χρηστών


Ανοδική είναι η τάση άρσης απορρήτου χρηστών του Facebοok μετά από σχετικά αιτήματα κρατών για το α΄εξάμηνο του 2016. Πόσα ήταν τα αιτήματα των ελληνικών Αρχών και για ποιους λόγους.

Στην έκθεση διαφάνειας που κοινοποίησε το επικρατέστερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, αυξήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2016 τα αιτήματα των κρατών για άρση απορρήτου των χρηστών, ενώ ταυτόχρονα μειώθηκαν αυτά που αφορούσαν την αφαίρεση αναρτήσεων.
Όπως σημειώνεται στη σχετική έκθεση του Facebοok, τα αιτήματα ήταν κατά 27% περισσότερα, δηλαδή 59.229 αντί 46.710 του προηγούμενου εξαμήνου (Ιούλιος - Δεκέμβριος 2015), ενώ τα αιτήματα για την αφαίρεση παράνομων αναρτήσεων μειώθηκε κατά 83%, από τις 53.829 σε 9.633.
Από το σύνολο των αιτημάτων άρσης απορρήτου, 3.016 περιπτώσεις χαρακτηρίστηκαν «επείγουσες», δηλαδή αφορούσαν ποινικά ζητήματα «άμεσου κινδύνου, σοβαρού τραυματισμού ή θανάτου». «Δεν δίνουμε στις κυβερνήσεις απευθείας πρόσβαση στα προσωπικά στοιχεία των χρηστών μας», δήλωσε Κρις Σοντερμπι, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Facebook και υπεύθυνος για την έκθεση και τόνισε πως «η εταιρεία εξετάζει κάθε αίτημα της κάθε κυβέρνησης ξεχωριστά, ανεξάρτητα από τη χώρα, και δεν διστάζει να τα αμφισβητήσει, εφόσον στερούνται νομιμότητας».
Αναφορικά με την Ελλάδα, συνολικά ζητήθηκε άρση απορρήτου για 398 χρήστες, με το ποσοστό που ικανοποιήθηκε από το Facebook να φτάνει το 72,08%, ενώ «επείγοντα και εκτάκτου ανάγκης» κρίθηκαν 84, με το κοινωνικό δίκτυο να προβαίνει σε άρση για το 86,90%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: