Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

ΙΤΕΑ: Η εκδήλωση «Εκεί Όπου Έτρεξε ο Ηνίοχος» ΦΩΤΟ και VIDEO - ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ



Ο καθηγητής κος Πάνος Βαλαβάνης, χθες Κυριακή 12 Μαΐου, στην κατάμεστη αίθουσα του Κυριακοπουλειου Πολιτιστικού Κέντρου Ιτέας, παρουσίασε στοιχεία για τη θέση  του ιππόδρομου των Δελφών, ένα μνημείο που αναζητούσαν αρχαιολόγοι για περισσότερο από δύο αιώνες και, όπως όλα δείχνουν, χωροθετήθηκε με επιστημονική τεκμηρίωση  μόλις πριν ένα χρόνο από τον ίδιο. 
Ο καθηγητής μίλησε για την εξαιρετικής σημασίας ανακάλυψη,  κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού σε όλη τη διάρκεια της διάλεξής του. Χαρακτηριστική ήταν η αναλυτική αναφορά του στις πηγές απ' όπου οδηγήθηκε στο σημερινό αποτέλεσμα και η επισήμανση του καθοριστικού ρόλου του τοπικού λόγιου, Θεοχάρη Μελισάρη στην μνήμη του οποίου αφιέρωσε την διάλεξη.
Η προτεινόμενη για τον ιππόδρομο των Δελφών, πιθανότατα τον αρχαιότερο στον κόσμο,  είναι η θέση “Γωνιά” στο δυτικό άκρο του ελαιώνα, περίπου 1,5 χλμ. βορειοανατολικά της Ιτέας, παράλληλα και σε επαφή με την οροσειρά της “Κεφαλής”, μεταξύ των λόφων των “Αγίων Αναργύρων” και του “Γλα”. Η θέση αυτή πληρεί όλες τις φυσικές προϋποθέσεις ενός ιπποδρόμου και συμφωνεί με τα περιγραφόμενα από τις αρχαίες πηγές δεδομένα. Εκτός τούτων, η νέα θέση βρίσκεται μέσα στην ιερά χώρα των Δελφών και έχει άμεση επαφή με το ιερό, στοιχείο πάρα πολύ σημαντικό για τον συμβολικό συσχετισμό της απομακρυσμένης αγωνιστικής εγκατάστασης με τον λατρευτικό πυρήνα του ιερού, όπως  ανέφερε ο καθηγητής για τον τόπο όπου βρέθηκε το μνημείο.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν, η Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας ο Δήμαρχος Δελφών, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι, Αρχαιολόγοι, Πρόεδροι Τοπικών Συμβουλίων, μέλη και εκπρόσωποι Συλλόγων   και πλήθος κόσμου. Να σημειώσουμε πως η προσέλευση των κατοίκων της περιοχής του Δελφικού Τοπίου  ήταν μοναδική και πολλοί ήταν αυτοί που  παρακολούθησαν την διάλεξη όρθιοι. Για πρώτη φορά άλλωστε υπήρξε εκδήλωση με την υποστήριξη 15 Συλλόγων της Ιτέας, Κίρρας αλλά και Χρισσού δηλώνοντας με τον ποιό ξεκάθαρο τρόπο  την  σοβαρότητα με την οποία αντιλαμβάνονται οι κάτοικοι της περιοχής θέματα ανάδειξης και διαφύλαξης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς μας αλλά και γενικότερα την κοινή πια αντίληψη των θεμάτων που αφορούν τον τόπο μας (σε αντίθεση με αυθόρμητους αλλά και καλλιεργούμενους τοπικισμούς του παρελθόντος που έχουν κοστίσει ακριβά).

Η εκδήλωση είχε την  υποστήριξη των Συλλόγων:
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ
ΔΕΣΜΟΣ
ΚΑΡΤΕΡΙΑ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΩΝ ΙΤΕΑΣ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ
ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΤΕΑΣ ΚΙΡΡΑΣ ΤΡΙΤΑΙΑΣ
ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΙΤΕΑΣ—ΚΙΡΡΑΣ
 και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων:
ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΙΤΕΑΣ
1ου ΔΩΔΕΚΑΘΕΣΙΟΥ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΙΤΕΑΣ
3ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΙΤΕΑΣ
1ου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΙΤΕΑΣ
2ου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΙΤΕΑΣ
3ου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΙΤΕΑΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΙΡΡΑΣ
Η  βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης έγινε από την Κινηματογραφική Λέσχη Ιτέας
Περισσότερες φωτογραφίες δείτε ΕΔΩ - facebook

και ΕΔΩ

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΤΣΑΜΠΑ ΠΡΟΒΟΛΗ ΗΤΑΝ ΟΛΟΙ ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΑΡΧΟΝΤΕΣ.
ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ...

Ανώνυμος είπε...

ΡΕ ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΛΕΝΕ;ΤΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΑΥΤΟΙ ΨΗΦΙΣΑΝ ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΑΙΣΧΟΣ ΣΤΟ ΛΑΡΝΑΚΙ ΚΑΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΚΑΙ Η ΕΛΜΙΝ ΑΛΛΑ ΤΟΣΑ ΧΑΛΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΙΤΕΑΣ, ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΣΣΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΕΛΦΙΚΟ ΤΟΠΙΟ, ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ; TI ΤΟΥΣ ΧΑΜΟΓΕΛΑΤΕ ΡΕ ΚΟΡΟΙΔΑ; ΑΥΤΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΘΑΨΟΥΝ ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΧΟΝΤΡΑ ΦΡΑΓΚΑ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΓΕΛΑΤΕ; ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΔΕΛΦΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΜΕΤΑΛΕΥΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ, KANOYN OTΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΔΙΩΞΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΙΟ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ, ΔΙΩΞΤΕ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ. ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΖΥΓΙΟ. ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΡΕΑ, ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΑ ΟΠΩΣ ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΕΙ, ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΑ.
ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΝΤΩΣ ΣΕ ΟΠΟΙΟΥΣ ΣΥΝΕΒΑΛΑΝ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ.

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΚΑΠΕΛΩΣΟΥΝ ΚΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ ! Ο ΕΝΑΣ ΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟ ΕΤΣΙ ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΠΡΟΛΟΓΙΖΕΙ ΤΟΝ ΟΜΙΛΗΤΗ , Η ΑΛΛΗ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟ ΚΑΙ ΤΙ ΕΙΠΕ ΝΑ ΣΥΝΤΟΜΕΥΟΥΜΕ !!! Ν ΑΓΙΑΣΕΙ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΠΟΥ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕ "ΑΜΑ ΒΙΑΖΕΣΑΙ ΦΥΓΕ " !!! ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΡΩΗΝ ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΘΕΤΑΙ ΣΤ ΑΥΓΑ ΤΟΥ ΠΟΥ ΛΕΝΕ , ΕΛΕΓΕ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΗΣ ΙΤΕΑΣ Ο ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣ ! ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ !!! ΑΠΟΡΡΩ ΟΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΕΙΧΑΝ ΠΑΡΕΙ ΑΔΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΙΟ ΑΡΧΑΙΟΥ ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΟΥ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ? ΔΙΟΤΙ Η ΜΟΝΗ ΠΟΥ ΘΙΓΕΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΟΠΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ! ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ Η ΟΧΙ ??? ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ κ.ΒΑΛΑΒΑΝΗ ΠΟΥ ΜΕ ΑΠΛΟ ΤΡΟΠΟ ΜΑΣ ΕΔΕΙΞΕ ΤΟ ΤΙ ΚΡΥΒΕΙ ΟΛΗ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΤΑ ΕΓΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΦΥΛΛΑΞΟΥΜΕ !!!