Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Εισηγήσεις για τριπλές εκλογές και «πάγωμα» του ανασχηματισμού

eisigiseis-gia-triples-ekloges-kai-pagoma--toy-anasximatismou

Πλησιάζοντας στην ημέρα που θα συμπληρωθεί ένας χρόνος από την ορκωμοσία του ως πρωθυπουργός, ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται μπροστά σε διλήμματα αλλά και αδιέξοδα που δεν είχε προβλέψει.
Η κυβερνητική κρίσης που προκάλεσαν οι χειρισμοί σχετικά με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, αναδεικνύουν την ιδεολογική απόσταση που χωρίζει τη ΝΔ με το ΠαΣοΚ και τη ΔΗΜΑΡ όταν απομακρύνονται οι μνημονικές υποχρεώσεις.
Ο Πρωθυπουργός για πρώτη φορά, βρίσκεται σε δύσκολη θέση για ένα θέμα που δεν μπορεί να επικαλεστεί τη χρεοκοπία της χώρας ή τις απαιτήσεις των δανειστών και συνδέεται με την εσωτερική πολιτική ατζέντα των κομμάτων.
 Η ώρα της αλήθειας πλησιάζει και με το χρόνο να εξαντλείται και πλέον βρίσκεται αντιμέτωπος με διλήμματα στα οποία πρέπει να δώσει επείγουσες απαντήσεις.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνησή του, ουσιαστικά είναι «παγωμένη» ενόψει ανασχηματισμού και δοκιμάζεται στα μέτωπα των μεγάλων καθημερινών προβλημάτων.
Ο ανασχηματισμός  
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τη συμπόρευση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ στο «αντάρτικο», οι εισηγήσεις που δέχεται ο Αντώνης Σαμαράς είναι να «παγώσει» τον ανασχηματισμό περιορίζοντας τη πιθανότητα επέκτασης προβλημάτων τύπου Ρουπακιώτη.
Αυτό που λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού, είναι ότι στον επικείμενο ανασχηματισμό θα πρέπει να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις Βενιζέλου-Κουβέλη, κάτι που σημαίνει είσοδο περισσότερων πολιτικών στελεχών τους, στην κυβέρνηση με κίνδυνο να επαναληφθούν και σε άλλους τομείς ανάλογα γεγονότα όπως αυτά με το αντιρατσιστικό.
Αυτή η άποψη άρχισε να ενισχύεται μετά από τις πληροφορίες που καταφθάνουν στο Μαξίμου, ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος έχει αποφασίσει να τα παίξει «όλα για όλα» και να κοντράρει τον Αντώνη Σαμαρά σε μια ύστατη προσπάθεια να συσπειρώσει το ΠΑΣΟΚ και να μην πέσει κάτω από το ψυχολογικό όριο του 3% στις δημοσκοπήσεις.          
Σε κάθε περίπτωση πάντως ο πρωθυπουργός πρέπει να συμβιβάσει την ανάγκη να μπει στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ του Βαγγέλη Βενιζέλου και να παίξει μπάλα… αυτό είναι το δυσκολότερο! Τώρα αν συμβιβαστεί είναι άλλο θέμα…
Εκλογές  
Ο μεγάλος φόβος, που γίνεται εφιάλτης είναι οι μαύρες τρύπες στα ασφαλιστικά ταμεία και η πιθανότητα που γίνεται βεβαιότητα να έχουμε πάλι περικοπές σε συντάξεις και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Τα στοιχεία δεν επιδέχονται καμία παρερμηνεία, τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων και του ΕΟΠΥΥ υπολογίζονται στα 4 δισ ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.
Στο ίδιο ποσό, άλλα 4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις υπολογίζεται και το δημοσιονομικό κενό για τη διετία 2013-2014.
Η κυβέρνηση πιέζεται να μαζέψει 2,5 δισ ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις και να κερδίσει χρόνο, αλλά αργά ή γρήγορα το θέμα των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και του χρηματοδοτικού κενού θα μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Νέες περικοπές στις συντάξεις δεν μπορούν να περάσουν από αυτήν την κυβέρνηση, επομένως στο σχεδιασμό υπάρχει νέα συμφωνία με την τρόικα και την υπογραφή του τέταρτου Μνημονίου, που θα περιλαμβάνει μειώσεις φόρων ως αντιστάθμισμα των νέων περικοπών αλλά και κούρεμα χρέους.
Η διαπραγμάτευση του θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι και με χρονικό  στόχο για τη συμφωνία μετά τις Γερμανικές εκλογές.
Υπάρχει, λοιπόν, η προχωρημένη εισήγηση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αμέσως μετά τις Γερμανικές εκλογές. 
 Όλα αυτά άλλαξαν μετά την παράταση που έδωσε σύμφωνα με πληροφορίες η κ. Μέρκελ για το κούρεμα για τις αρχές του 2014 ή και λίγο αργότερα.
Οι ευρωεκλογές που θα πραγματοποιηθούν το 2014 τέτοια εποχή σε συνδυασμό με το «κούρεμα» του χρέους και το τέταρτο μνημόνιο είναι μια καλή ευκαιρία για τριπλές εκλογές.
Ο Πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις  «τριπλών εκλογών», δηλαδή των ευρωεκλογών, των αυτοδιοικητικών και των βουλευτικών, χωρίς να έχει πάρει απόφαση.
Ένα ακόμα επιχείρημα είναι ότι θα έχει προηγηθεί η Ελληνική προεδρία της ΕΕ, από την 1η Ιανουαρίου 2014, γεγονός που θα δώσει την ώθηση στον Αντώνη Σαμαρά να επιβάλλει την πολιτική του ατζέντα.   
Νίκος Παναγιωτόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: