Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Αφήνουν αναξιοποίητα κονδύλια 1,45 δισ. ευρώ λόγω... γραφειοκρατίας!


Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ λιμνάζουν από τους πόρους του ΕΣΠΑ λόγω γραφειοκρατίας. Δεν προχωρούν έργα που έχουν εγκριθεί από τις Περιφέρειες
news247
Μπορεί να υπάρχουν... ευρωπαϊκά λεφτά, αλλά ακόμα και αυτούς τους πόρους του ΕΣΠΑ φαίνεται πως είμαστε ικανοί να χάσουμε από τα γραφειοκρατικά εμπόδια και την αδράνεια που εμφανίζουν ορισμένοι φορείς.
Αποτέλεσμα, σύμφωνα με Τα Νέα, είναι να παραμένουν αναξιοποίητα 1,45 δισεκατομμύρια ευρώ στα ταμεία των Περιφερειών.
Δεκάδες έργα εγκρίνουν οι Περιφέρειες μέσω των Επιχειρησιακών τους Προγραμμάτων (ΠΕΠ), τα οποία χρηματοδοτούνται μάλιστα εξ ολοκλήρου από κοινοτικά κονδύλια, αλλά οι καθυστερήσεις στην υλοποίησή τους φτάνουν τα δύο ή ακόμα και τα τρία χρόνια.
Αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία του περασμένου Νοεμβρίου, να βρίσκονται "παγωμένα" 630 έργα που εγκρίθηκαν από τα ΠΕΠ και η χρηματοδότησή τους έφτανε το 6% των συνολικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η έγκριση είχε γίνει πριν από τον Ιανουάριο του 2012, οι σχετικές συμβάσεις είχαν προχωρήσει ελάχιστα ή καθόλου.
Το ύψος των αναξιοποίητων κονδυλίων είναι ακόμα μεγαλύτερο, καθώς στα 630 αυτά έργα δεν υπολογίζονται εκείνα για τα οποία έχουν ολοκληρωθεί πλήρως οι διαγωνισμοί και έχουν γίνει οι συμβάσεις, αλλά για διάφορες αιτίες δεν προχωρά η υλοποίησή τους.
Περισσότερα από 56 εκατομμύρια ευρώ λιμνάζουν εδώ και πολλούς μήνες μόνο στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ ανάλογη εικόνα επικρατεί και σε άλλες περιφέρειες της χώρας.
Ενδεικτικό είναι πως έργα αναβάθμισης της υποδομής σε 15 νοσοκομεία της Αττικής και κατασκευή 18 παιδικών σταθμών από δήμους παραμένουν παγωμένα από έξι μήνες έως και δυόμισι χρόνια.
"Οι διάφορες εμπλοκές, οι διάφορες δικαιολογίες δεν περνάνε. Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Μας αφορά όλους μαζί και τον καθέναν ξεχωριστά και δεν γίνεται να υπάρχουν αυτές οι καθυστερήσεις", τονίζει στα ΝΕΑ ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός.
"Αν δεν μπορούν να υλοποιήσουν τα έργα, ας τα απεντάξουν και να πάρουν σειρά άλλοι φορείς. Δεν μπορώ να χάσω τα χρήματα", υπογραμμίζει.
Πέρα από την ολιγωρία κάποιων φορέων, ο περιφερειάρχης Αττικής αναγνωρίζει πάντως πως υπάρχουν και άλλα προβλήματα.
Στο πλαίσιο αυτό τονίζει την ανάγκη επίσπευσης των νομικών διαδικασιών, καθώς συχνά υπάρχουν καθυστερήσεις, για παράδειγμα στο Συμβούλιο της Επικρατείας ή το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ επισημαίνει και την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, π.χ. στις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων, που θα μπορούσε να συνδράμει στη σωστή εκτέλεση των διαγωνισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: