Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Ένταση και διαξιφισμοί για την χρησιμότητα της πρωτοβουλίας στο ΕΒΕ Φωκίδας.


- Η «γιορτή αγοράς» διχάζει τους εμπόρους
- Ένταση και διαξιφισμοί για την χρησιμότητα της πρωτοβουλίας
- Επιφυλακτικός ο Εμπορικός Σύλλογος Άμφισσας που ζητεί τη μεταφορά του παζαριού μέσα στην πόλη. –Θετικός ο Εμπορικός της Ιτέας, αν και το παζάρι συμπίπτει με τις εκπτώσεις.
-  Στα ανομοιογενή επαγγέλματα που περιλαμβάνει ο Εμπορικός Σύλλογος της Άμφισσας απέδωσε τη στάση του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γαζής και τόνισε ότι 30 μαγαζιά θέλουν να συμμετάσχουν.
Η πρόταση της διοίκησης του Επιμελητηρίου να θεσμοθετήσει από φέτος δυο γιορτές αγοράς σε Άμφισσα και Ιτέα, πριν και κατά τη διάρκεια των παζαριών με στόχο των περιορισμό των απωλειών, προκάλεσε έντονη συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ φαίνεται ότι διχάζει και τον εμπορικό κόσμο της Άμφισσας.
Η πρόταση του κ. Γαζή σκούντησε στους ενδοιασμούς της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Άμφισσας που προτιμάει να μετακινηθεί το παζάρι μέσα στην πόλη, ενώ θετική εμφανίστηκε η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιτέας κ. Αλεξάνδρα Μαργώνη, παρότι το παζάρι της Ιτέας συμπίπτει χρονικά με την περίοδο εκπτώσεων.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γιώργος Γαζής εξήγησε ότι ήθελαν να κάνουν κάτι σαν έκθεση, αλλά να έχουν δικαίωμα οι συμμετέχοντες να πουλάνε τα προϊόντα τους. «Η ιδέα αυτή εγκαταλείφθηκε αμέσως γιατί στις εκθέσεις δεν μπορεί να γίνει εμπορική συναλλαγή και προσανατολιστήκαμε στη «γιορτή αγοράς» που είχε ήδη κάνει δυο φορές ο Εμπορικός Σύλλογος της Άμφισσας. Έτυχε τη μέρα που το συζητούσαμε να έρθει εδώ η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Έφη Θεοδωρακοπούλου και αρχικά της φάνηκε καλή ιδέα. Στόχος μας είναι να γίνουν προσφορές από τα καταστήματα και τα έχει τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή, ενώ η διάρκειά του είναι λίγο πριν το παζάρι και μέχρι τη λήξη του. Την πρώτη μέρα θα κάνουμε μια τελετή έναρξης και από εκεί και πέρα τα καταστήματα θα αναλάβουν να κάνουν κάποια χάπενιγκ», τόνισε ο κ. Γαζής.
Ο αντιπρόεδρος κ. Βασίλης Αυγερινός στην εισήγησή του τόνισε ότι «μετά από έρευνα και προσεγγίσεις Εμπορικών Συλλόγων και  καταστηματαρχών για υποστήριξη των επαγγελματιών μελών μας ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου που αυτή συνοδεύεται με διάφορες εκδηλώσεις ψυχαγωγικού χαρακτήρα όσο και εμπορικού, όπως είναι και οι εμποροπανήγυρης έχουμε να  προτείνουμε στο Διοικητικό Συμβούλιο την εξής πρόταση:
Σε συνεργασία με τους εμπορικούς συλλόγους  Άμφισσας –Ιτέας, Συλλόγους Επαγγελματιών,  καταστηματάρχες, επαγγελματίες, εκδήλωση για την τόνωση της κίνησης και ενίσχυσης των δύο τοπικών αγορών που λαμβάνουν χώρα η εμποροπανήγυρης  με την γιορτή της αγοράς.
Το σκεπτικό έχει να κάνει με το λόγο ότι στην περίοδο που προαναφέρουμε πιο πάνω  πρέπει όλοι να το δούμε επιχειρηματικά.  Πως μπορούμε μέσα από αυτό το γεγονός  οι τοπικές επιχειρήσεις να διασφαλίσουν, επωφεληθούν από αυτό το τζίρο που γίνεται αυτή την συγκεκριμένη περίοδο και να μείνει κάποιο  κομμάτι στην τοπική αγορά. Αυτές τις μέρες τόσο στην Άμφισσα όσο και στην Ιτέα υπάρχει προσέλευση καταναλωτών από όλο το Νομό.
Πρέπει να συμμετάσχουν όλοι οι επαγγελματίες καταστηματάρχες την περίοδο που προτείνουμε από (27/6/13 έως το τέλος του παζαριού) για την αγορά της Άμφισσας όπως επίσης και οι επαγγελματίες καταστηματάρχες στην Ιτέα που η ημερομηνία θα καθοριστεί στο άμεσο  μέλλον μετά από συνεννόηση, με το σκοπό οι τοπικές αγορές να δείξουν το παρών.
Σκοπό μας και στόχος είναι να συμμετάσχουν όλοι οι επαγγελματίες μέλη μας.
Τα καταστήματα μπορούν αυτή την περίοδο να συμμετάσχουν με ειδικές προσφορές  στα προϊόντα τους, δικές τους εκδηλώσεις και όποιες ενέργειες ο καθένας μπορεί να κάνει  και  να υλοποιήσει για την γενική επιτυχία αυτής της εκδήλωσης.
Για την πρώτη εκδήλωση που θα γίνει στην Άμφισσα προτείνουμε την πρώτη ημέρα που θα γίνει η έναρξη της γιορτής  να γίνουν διάφορες εκδηλώσεις σε συνεργασία με τοπικούς φορείς όπως ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ, πρόσκοποι, οδηγοί  στο κέντρο της πόλης έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή από τους συνδημότες μας.  Παράλληλες εκδηλώσεις γίνονται και από άλλα επιμελητήρια και συλλόγους και στέφονται με επιτυχία.
Το Επιμελητήριο πρέπει να διοργανώσει και να κάνει θεσμό αυτές τις δύο γιορτές, στην Άμφισσα και στην Ιτέα στηρίζοντας τους επαγγελματίες μέλη του καθώς τέτοιες εκδηλώσεις λειτουργούν για τα μέλη μας ανταποδοτικά στο καταναλωτικό κοινό που τα στηρίζει».
Ο κ. Ντίνος Λύτρας, ως εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου (και μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου) μετέφερε την άποψη του οργάνου ότι τέτοιες φιέστες δε μπορούν να λειτουργήσουν πραγματικά ως αντίβαρο και ν’ αλλάξουν προορισμό σε όσους έχουν στόχο να πάνε στο παζάρι. Τόνισε δε ότι πάγια θέση του Εμπορικού Συλλόγου είναι το παζάρι να μετακινηθεί και να μπει ξανά μέσα στην πόλη. «Με κλόουν και ξυλοπόδαρους, δεν πιστεύουμε ότι μπορούμε να έχουμε αποτέλεσμα», υποστήριξε. Για το θέμα της μετακίνησης του παζαριού ο κ. Γαζής τον προέτρεψε να το θέσουν ως θέμα, να πάρουν απόφαση και να τους στηρίξει το Επιμελητήριο. Αναφορικά πάντως με την άποψη του Εμπορικού Συλλόγου που μετέφερε ο κ. Λύτρας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου είπε ότι ο Εμπορικός Σύλλογος της Άμφισσας έχει διευρυνθεί πάρα πολύ με αποτέλεσμα να έχει ανομοιογενή επαγγέλματα και εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να σπάσει και να δημιουργηθούν τρεις σύλλογοι. «Συνυπάρχουν οι παντοπώλες, οι κρεοπώλες, τα μαγαζιά με τα γαλακτοκομικά, τα καφεκοπτεία με αυτούς που πουλάνε ρούχα και παπούτσια. Δεν φταίνε οι άνθρωποι, το καταστατικό προβλέπει ότι μπορούν να συμμετέχουν όλοι όσοι ασχολούνται με το εμπόριο γενικά. Οπότε είναι λογικό κάποιοι από αυτούς να μη θίγονται από το παζάρι.  Τώρα ο φούρνος ή το παντοπωλείο δεν έχει λόγο να συμμετάσχει σε τέτοια γιορτή», είπε.
Η κ. Μαργώνη από το σύλλογο της Ιτέας διαφώνησε με τις κυρίες Αργυρώ Καρακώστα και Βούλα Θεοδωράκη που πρότειναν, λόγω εκπτώσεων, να επιλεγεί άλλο χρονικό διάστημα, υποστηρίζοντας ότι είναι ευκαιρία μια που μαζεύει κόσμο το παζάρι, να βλέπουν τι εκπτώσεις κάνουν τα μαγαζιά της Ιτέας. Παρόλα αυτά τόνισε ότι δεν είναι μια απόφαση που θα πάρει μόνη της και υποστήριξε ότι θα συγκαλέσει συμβούλιο για να αποφασίσουν το χρόνο που θέλουν να διεξαχθεί η συγκεκριμένη γιορτή.
Ενδοιασμούς για τη διαδικασία εξέφρασε και ο κ. Νίκος Γιογάκης που υποστήριξε ότι το θέμα έρχεται αντικανονικά, καθώς όπως είπε δεν είναι εξασφαλισμένη η συναίνεση και η συμμετοχή των Εμπόρων. «Εφόσον ο Εμπορικός Σύλλογος της Άμφισσας διαφωνεί τι γιορτή πάμε να κάνουμε», αναρωτήθηκε. Ο κ. Γαζής του απάντησε ότι άσχετα με τις προθέσεις του Εμπορικού Συλλόγου έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν 30 καταστήματα. «Έχουν ερωτηθεί όλοι, από το ΓΕΡΜΑΝΟ μέχρι πάνω και οι άνθρωποι θέλουν να γίνει αυτό και λένε ότι το έχουν ανάγκη γιατί τις μέρες του παζαριού κάνει μεγάλη «κοιλιά». Ο Εμπορικός Σύλλογος έχει 120 μέλη, μπορεί επίσημα να μη θέλει να συμμετάσχει, αλλά κάποιοι νιώθουν επαγγελματίες και θέλουν να το κάνουν. Είναι μια πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου και όποιος θέλει συμμετέχει», τόνισε ο κ. Γαζής. Διευκρίνισε δε ότι το Επιμελητήριο θα χρηματοδοτήσει τις αφίσες, τις προσκλήσεις, την προβολή και κάποιες εκδηλώσεις. Ρώτησε δε τον κ. Λύτρα, αν για πουν ότι διαφωνούν έχουν συγκαλέσει συμβούλιο, ο οποίος του απάντησε ότι ποτέ δεν είπε κανένας ότι διαφωνούν, αλλά ούτε και ότι συμφωνούν. «Δεν το συζητήσαμε γιατί δεν ξέραμε τι προτείνετε. Εσείς μας ενημερώσατε επίσημα; Όχι, είπατε προηγουμένως ότι η Πρόεδρος τυχαία βρισκόταν στο Επιμελητήριο. Για αυτούς στους οποίους αναφέρεστε να πούμε ότι δεν είναι μέλη του συλλόγου και δεν είναι ταμειακά εντάξει», τόνισε ο κ. Λύτρας.
Απαντώντας στον κ. Γιογάκη που υποστήριξε ότι τα πράγματα γίνονται βιαστικά και αντίστροφα, ο κ. Μπάμπης Παναγιωτόπουλος υποστήριξε ότι είναι μια ιδέα που ξεκινά από το μηδέν. Αναρωτήθηκε δε, τι θα λέγανε στους Εμπορικούς Συλλόγους, αν τους καλούσαν να συζητήσουν, αν δεν ήξεραν αν συμφωνεί ή όχι το ΔΣ του Επιμελητηρίου και τόνισε ότι ο χρόνος που απομένει για τη γιορτή της Άμφισσας είναι ένας μήνας και δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια.
Η τελική πρόταση διαμορφώθηκε από τον κ. Παναγιωτόπουλο ως εξής: Να γίνουν δυο γιορτές της αγοράς μια στην Άμφισσα από 27 Ιουνίου και μέχρι το πέρας του παζαριού και μια στην Ιτέα σε χρόνο που θα καθορίσει ο Εμπορικός Σύλλογος.
Τέλος το θέμα εγκρίθηκε με αυξημένη πλειοψηφία, καθώς διαφώνησε ο κ. Δρόλαπας, ισχυριζόμενος ότι έπρεπε να προηγηθούν οι απόψεις των καθ’ ύλην αρμοδίων οργάνων που είναι οι εμπορικοί σύλλογοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: