Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

"Ακούστε το SOS Αρχηγών κινδυνεύουμε" - Ένα άρθρο για τα όσα είπαν οι ναύαρχοι


Η γνωστή παλιά τέχνη.
Για μια ακόμα φορά ασχολούμαστε με το περιτύλιγμα και αγνοούμε επιδεκτικά το περιεχόμενο. Αυτό τελικά δεν γίνεται θα μου πείτε τα τελευταία χρόνια.
Αυτό δεν έγινε όταν Χρηστίδης ενώ ήταν αρχηγός του Ναυτικού μίλησε δημόσια για τα προβλήματα του Ναυτικού ;;; Μήπως και τότε αντί να ασχοληθούμε με τα όσα είπε δεν αρχίσαμε την ανούσια συζήτηση του  γιατί μίλησε δημόσια ;;;
Οι δύο πρώην αρχηγοί πολύ συγκρατημένα και υπεύθυνα έθεσαν τα θέματα της θαλάσσιας ισχύος της χώρας  και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίσει μέσω/μακροπρόθεσμα λόγω  της εφαρμοζόμενης πολιτικής η οποία επηρεάζει άμεσα την διατήρηση του αξιόμαχου του Ναυτικού.
Μίλησαν για την μη ύπαρξη στην ουσία προγραμματισμού.
Μίλησαν για όπλα τα οποία λόγω κακού προγραμματισμού ή κοντόφθαλμης λογιστικής και γραφειοκρατικής αντιμετώπισης απαξιώθηκαν , και εδώ μιλάμε και για τα χρόνια που προηγήθηκαν της οικονομικής κρίσης και για όπλα άκρως απαραίτητα όπως τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας ή τα υποβρύχια 209 και άλλα μικρότερης ή μεγαλύτερης αξίας αλλά μεγάλης σημασίας για την διατήρηση του επιπέδου της μαχητικής ικανότητας του στόλου.
Μίλησαν για την αδιαφορία που έδειξαν οι πολιτικές και ίσως όχι μόνο ηγεσίες  για έναν έστω στοιχειώδη προγραμματισμό διατήρησης του αξιόμαχου.
Μίλησαν για το διεθνές περιβάλλον και τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας και με πολύ περιεκτικό τρόπο προσπάθησαν να δείξουν πως και πόσο επηρεάζονται  από την εφαρμοζόμενη σήμερα κυβερνητική πολιτική για το Ναυτικό.
Όσο ποιο ήρεμα μπορούσαν προσπάθησαν και εκτιμώ ότι δεν είναι η πρώτη φορά, να συνεγείρουν την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία και να καταστήσουν όλους εμάς τους απλούς πολίτες  γνώστες της κατάστασης που επικρατεί, θέτοντας το θέμα της μη ύπαρξης προγραμματισμού και του μικρού χρονικού ορίζοντα όπου λόγω ορίου ζωής των ναυτικών μονάδων θα βρεθούμε μπροστά στο σπάνιο φαινόμενο της κατάρρευσης του στόλου μας λόγω γήρανσης γιατί, όπως είναι γνωστό, μια ναυτική μονάδα δεν χτίζετε μέσα σε μια μέρα ούτε σε ένα χρόνο.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αντί να δώσει απαντήσεις επέλεξε για μία ακόμα φορά τον δρόμο της φυγής, τον δρόμο της σιωπής, μιας εκκωφαντικής σιωπής ο θόρυβος της οποίας ειλικρινά μας δημιουργεί αισθήματα θλίψης και απογοήτευση.
Η πολιτική ηγεσία η οποία θέλει να εμφανίζετε ως υπεύθυνη έβαλε μπροστά τον Α/ΓΕΝ, αφού κατ’ ουσία τον διέταξε να αναλάβει το βάρος μιας απάντησης που δεν του αναλογεί, και προσπάθησε μάταια να κρυφτεί πίσω του.
Και αν θα μπορούσε κάποιος να καταλάβει την φυγομαχία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλου πους είναι δυνατόν να καταλάβει την στάση του Υφυπουργού κ. Ελευσινιώτη ο οποίος αν και πρώην Α/ΓΕΝ και αρκετά από αυτά που είπαν οι δύο αρχηγοί τον αφορούν άμεσα επέλεξε τον κανόνα δεν είδα, δεν άκουσα, δεν απαντάω.
Είναι και αυτά δείγματα των καιρών και της υπευθυνότητας των κυβερνώντων.
Ο Α/ΓΕΝ προφανώς κλήθηκε να εκτελέσει μιαν άχαρη αποστολή την οποία πιστεύω ότι δεν θα την ήθελε εάν του δίνανε περιθώριο επιλογής και κάτω από αυτό το πρίσμα θα πρέπει να δει κάποιος την μη επιτυχή παρουσία του.
 Έπρεπε να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια να πετύχει τον κύριο στόχο του που ήταν προφανώς η διατήρηση του φρονήματος των στελεχών και η μετάδοση ενός τόνου αισιοδοξίας για το κοντινό μέλλον.
Η εμφάνιση διαφόρων προτάσεων που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων ως εμβαλωματικών λύσεων των προβλημάτων του Ναυτικού προφανώς εκεί αποσκοπούσε.
Η προσπάθεια του όμως δεν μπορεί να πει κάποιος ότι ήταν επιτυχής γιατί ευτυχώς ή δυστυχώς η γλώσσα του σώματος δήλωνε άλλα.
Νομίζω η εμφάνιση και τα θέματα που έθιξαν οι δύο πρώην αρχηγοί ανοίγουν ένα μεγάλο κεφάλαιο που επιμελώς κάποιοι προσπαθούν να κρατήσουν κλειστό.
Το κεφάλαιο της Εθνικής Άμυνας, των Κυριαρχικών Δικαιωμάτων, της Εθνικής Στρατηγικής και της Οικονομικής Κρίσης, ενώ παράλληλα θα πρέπει να ερευνηθούν οι λόγοι ( ενέργειες, παραλήψεις, εφαρμοζόμενες κυβερνητικές πολιτικές τουλάχιστον των τελευταίων δεκαπέντε χρόνων κ λ π )  οι οποίοι οδήγησαν , πέραν της οικονομικής κρίσης, το Ναυτικό αλλά και το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων στην σημερινή κατάσταση.
Ναύτης του Αιγαίου  ( Ως οπτήρας αναζητώντας φανό ελπίδας )

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΧΡΗΜΑΤΑ ΟΜΩΣ ΒΡΗΚΑΝ ΟΤΙ ΠΕΡΙΣΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΠΟΥ ΣΤΟ Π.Ν. ΚΑΙ ΤΑ ΔΕΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΖΑΜΙ !!!!!!!!!!! ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ . ΟΤΙ ΠΕΙ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΚΑΙ Η ΜΕΡΓΚΕΛ . ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΚΡΑΤΟΣ ΧΩΡΙΣ ΟΥΤΕ ΚΑΥΣΙΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ !!!