Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Οι φόβοι του Βενιζέλου

Δήλωση Βενιζέλου για τον θάνατο του Λ.Βογιατζή

Το σενάριο κατάρρευσης της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη, με παράλληλη άνοδο ή και εκτόξευση της Ακροδεξιάς στις επικείμενες ευρωεκλογές -που για την Ελλάδα σημαίνει κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και εκτόξευση της Χρυσής Αυγής-, τρομάζει την Ιπποκράτους και ανησυχεί ιδιαιτέρως το Μαξίμου. Αυτός είναι ο λόγος που το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί -χωρίς μέχρι στιγμής να πείθει ούτε καν τη ΔΗΜΑΡ, που αντιμετωπίζει τους ίδιους κινδύνους- να στρίψει το τιμόνι λίγο πιο αριστερά.
Ανεβάζει τους τόνους κατά των Μέρκελ και Σόιμπλε και υποστηρίζει ότι η πολιτική, η οποία διαχωρίζει τις χώρες σε αυτές που έχουν οικονομική σταθερότητα και στις άλλες, του ευρωπαϊκού Νότου, που πασχίζουν να επιταχύνουν το βήμα τους, δημιουργεί εντάσεις που ενδέχεται να αποδυναμώσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, τροφοδοτώντας το λαϊκό σκεπτικισμό και ενθαρρύνοντας τον οικονομικό εθνικισμό και όχι την ενότητα μεταξύ των οικονομικών μελών. Παράλληλα, όμως, συνδράμει τις κινήσεις των Γερμανών Σοσιαλιστών του SPD για τη συγκρότηση της Προοδευτικής Συμμαχίας, αν και γνωρίζει ότι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες και Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες από κοινού επιχειρούν να ελέγξουν τα κέντρα λήψης αποφάσεων στην Ε.Ε. (κυρίως Κομισιόν και Ευρωκοινοβούλιο).
Γι' αυτό και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δημοσίως ελπίζει σε ένα σενάριο, αυτό στο οποίο σχεδόν όλοι οι πολιτικοί αναλυτές στην Ευρώπη δεν δίνουν ιδιαίτερες πιθανότητες. Να προκύψει, δηλαδή, από τις εκλογές της Γερμανίας το ερχόμενο φθινόπωρο κυβέρνηση συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών, μήπως και αποφευχθεί η διεύρυνση του ρήγματος εντός της Ευρωζώνης. Ελπίζει ότι αν το SPD βρεθεί στη γερμανική κυβέρνηση μαζί με το CDU, μπορούν να τεθούν στο τραπέζι η πρόταση για αντικατάσταση της τρόικας (ΔΝΤ, ΕΚΤ, Κομισιόν) από την ενίσχυση του ρόλου της Κομισιόν και του Ευρωκοινοβουλίου και επί της ουσίας η χαλάρωση της πολιτικής της λιτότητας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: