Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Καλλιέργεια με μεγάλα κέρδη και προοπτικές το γαρίφαλο

Καλλιέργεια με μεγάλα κέρδη και προοπτικές το γαρίφαλο

Το ευνοϊκό κλίμα στην Ελλάδα και η δυνατότητα ανάπτυξης των εξαγωγών συνιστούν παράγοντες ικανούς να εξελίξουν την ανθοκομία σε έναν δυναμικό κλάδο της εγχώριας φυτικής παραγωγής, με την καλλιέργεια της γαριφαλιάς να αποτελεί μια εναλλακτική επαγγελματική διέξοδο.
Στην Ελλάδα η καλλιέργεια της γαριφαλιάς γίνεται σε ψυχρά θερμοκήπια στα νοτιότερα μέρη αλλά καλλιεργείται και σε βορειότερα, αλλά με θέρμανση. Επίσης καλλιεργείται και υπαίθρια, σε κατάλληλες περιοχές προφυλαγμένες από τον άνεμο.
Η γαριφαλιά είναι ένα ανθοκομικό φυτό που κατάγεται από τις χώρες της Μεσογείου. Ηταν ένα γνωστό ανθοκομικό φυτό στην αρχαιότητα και αναφέρεται από τον Θεόφραστο.
Στη χώρα μας καλλιεργείται τα τελευταία 50 χρόνια και σήμερα αποτελεί το κυριότερο ανθοκομικό φυτό για παραγωγή δρεπτών ανθέων σε μία έκταση 1.500 στρεμμάτων.
Από αυτά τα στρέμματα το 60% καλλιεργείται σε θερμοκήπια και το υπόλοιπο 40% καλλιεργείται ως υπαίθρια.
Το κυριότερο κέντρο παραγωγής στην Ελλάδα είναι η Κρήτη. Επίσης καλλιεργείται στην Αττική στην περιοχή του Μαραθώνα, Αυλώνα, Μενιδίου, αλλά και στην Πελοπόννησο στην περιοχή του Γαλατά και την Τροιζηνία και στη Μακεδονία.
Η Ελλάδα μέχρι τη δεκαετία του 1990 έκανε εξαγωγές γαρίφαλων σε χώρες της Ευρώπης αλλά και στις ΗΠΑ και σε ορισμένες χώρες της Ασίας.
Τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουν προβλήματα οι εξαγωγές λόγω προβλημάτων που έχει η οργάνωση της εμπορίας τους, παρά την καλή ποιότητα των γαρίφαλων που παράγονται.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή πέρα από τον τοξικό ραδιενεργό βωξίτη θα γεμίσουμε και νιτρικά άλατα και λιπάσματα τον τόπο;
Για δείτε τις γαρυφαλλοπεριοχές τι προβλήματα έχουν.