Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

ΙΤΕΑ… ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΕΣ, ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΚΑΙ Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ

seabournseatrials11-300x224


Το σοβαρό θέμα της εποχής για όλη την Ελλάδα είναι το οικονομικό. Για περιοχές όπως η δική μας που ήταν διαχρονικά από τις φτωχότερες την εποχή της ευημερίας, το οικονομικό θέμα είναι χίλιες φορές πιο σοβαρό.  Υποχρεωτικά ένα ένα όλα τα κόμματα και όλοι οι πολιτικοί φορείς παίρνουν θέση για την προοπτική της περιοχής μας. Όλοι συγκλίνουν σε ένα μοντέλο. Την ανάδειξη και προώθηση των προϊόντων του ελαιώνα ως ποιοτικά και την ανάπτυξη του τουρισμού. Τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν στις προοπτικές που θα ανοιχτούν ή στα περιθώρια που θα αφεθούν από αυτό το μοντέλο. Όλοι συγκλίνουν; Δυστυχώς όχι όλοι. Εξαιρείτε μία μικρή ομάδα ανθρώπων, που δυστυχώς τόσα χρόνια είχαν καταλάβει και εναλλασσόντουσαν σε νευραλγικές θέσεις της πολιτικής και διοικητικής ζωής του τόπου μας. Αυτοί  δεν πρεσβεύουν κανένα αναπτυξιακό μοντέλο.   Για αυτούς το καλύτερο που μπορούσε και  μπορεί να συμβεί στον τόπο μας είναι αυτό που ήδη συμβαίνει εδώ και δεκαετίες. Αυτό που επέτρεπε στους κατοίκους της περιοχής να φυτοζωούν και σε όσους ήθελαν να δημιουργήσουν χωρίς να χρειαστεί να προσκυνάνε συμμορίτες και αυλικούς να αναγκάζονται να φεύγουν για άλλους τόπους, εντός και εκτός Ελλάδας.  Ποιοι το έκαναν επίτηδες και ποιοι παρασύρονταν και εξαπατούνταν από τους πρώτους είναι μία ενδιαφέρουσα συζήτηση. Γιατί ενώ αυτό πίστευαν, ως αιρετοί έταζαν αντίθετα πάντα οικονομική ανάπτυξη και πρόοδο στους δύο προαναφερόμενους παραγωγικούς τομείς; Διότι ήξεραν ότι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η περιοχή μας σε αυτούς τους τομείς είναι τόσο ισχυρά σε σύγκριση με οποιαδήποτε τρίτη επιλογή, που και ο ποιο αγράμματος ψηφοφόρος μπορούσε να καταλάβει ότι από εκεί έχει να περιμένει. Διότι ήξεραν ότι μόνο εξαπατώντας τους ψηφοφόρους θα μπορούσαν να ψηφιστούν και να συμπληρώσουν στους ρουσφετολογικούς ψήφους που πάντα υπάρχουν αλλά ποτέ δεν φτάνουν.   Γιατί το έκαναν αυτό; Για ευνόητους λόγους.  
Σύμμαχός τους, παραδόξως, η από όλες τις απόψεις υψηλή ποιότητα της περιοχής. Ζούσαμε καλά χωρίς πολλά. Για όσους είχαν αναγνωρίσει τις χάρες του τόπου μας, η ζωή εδώ ήταν και είναι πολύ ποιοτική ακόμα και με λίγα. Έτσι αδρανούσαν και αυτοί που θα μπορούσαν να αντισταθούν σε αυτή την μικρή ομάδα ανθρώπων που ευημερεί από την φτώχια όλων των άλλων.  
Τέλος όμως της ευημερίας της υπόλοιπης Ελλάδας και δεν ξεπέφτουν τα αναλογούντα ψίχουλα εδώ. Ακόμα και τα λίγα τελείωσαν και ήρθε η εποχή της αλήθειας.  Καλαμάτα, Βόλος, Ηγουμενίτσα, Κατάκολο, και όλο και περισσότερα λιμάνια της Ελλάδας γίνονται κέντρα κρουαζιέρας της Ανατολικής Μεσογείου. Ο κλάδος αναπτύσσεται ραγδαία για τους δικούς του λόγους και ψάχνει συνεχώς νέα λιμάνια. Λιμάνια με ένα κάποιο ελάχιστο τουριστικό ενδιαφέρον ακόμα και σε απόσταση δύο ωρών με το λεωφορείο Λιμάνια κατά πολύ υποδεέστερα από αυτό των Δελφών αναπτύσσονται χρόνο με το χρόνο και η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, δίνει έσοδα στις τοπικές οικονομίες των Λιμανιών μόνο από την Κρουαζιέρα, κατά πολύ υψηλότερα από τα συνολικά έσοδα της μέχρι σήμερα Δελφικής   φτώχιας. Και σε όλα αυτά τα λιμάνι, η κρουαζιέρα προκαλεί αναπόφευκτα ανάπτυξη και του διαμένοντος τουρισμού κ.α. πολλά. Και μιλάμε για υπαρκτές καταστάσεις που συμβαίνουν χθές και σήμερα, όχι ευχές και θεωρίες.
Έτσι έρχεται  η ώρα της αλήθειας για όσους μας εξαπατούσαν τόσα χρόνια.
Την Κυριακή του Πάσχα θα φτάσει στο λιμάνι των Δελφών (εκεί στην Ιτέα δίπλα στις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις) ένα μεγάλο κρουαζιερόπλοιο. Το Seabourn Odyssey. Μήκος 200 μέτρα ! Περίπου όσο το μήκος του μόλου. Χωρητικότητα σε τουρίστες πάνω από500. Βάλε και το πλήρωμα !   Με την απαραίτητη προεργασία, οι αρμόδιοι θα μπορούσαν να έχουν συνεννοηθεί με την εταιρία του πλοίου και να κάνουν για την περιοχή μας ότι κάνουν και   σε όλα τα άλλα λιμάνια της Ελλάδας. Άντε τα δικά μας τα παιδιά είναι άμαθα, να έκαναν μόνο τα μισά. Και άντε ρε αδερφέ, είναι κουρασμένα τα παιδιά και θέλανε να κάνουν Πάσχα. Θα μπορούσαν να έχουν οργανώσει κάτι ζητώντας εθελοντική συμμετοχή, θα μπορούσαν σε συνεργασία με το Επιμελητήριο να έχουν κάνει μία ενημέρωση στους καταστηματάρχες.
Όχι όμως. Δεν έχουν κάνει τίποτα. Εντελώς τίποτα. Γιατί απλά δεν θέλουν να υπάρξει τέτοια ανάπτυξη στην περιοχή μας. Μέχρι χθες άλλωστε μας έλεγαν  (όταν τους ρωτούσαν με αγωνία κάτοικοι και επαγγελματίες)  ότι δεν έχει καμία ελπίδα η περιοχή μας για κρουαζιέρα γιατί (έλεγαν) δεν περνάνε τα καράβια κάτω από την γέφυρα του Ρίο. Και φέτος έχουμε στο λιμάνι των Δελφών (ναι εκεί στην Ιτέα δίπλα στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της S&B) πάνω από 110 προγραμματισμένες αφίξεις «ιπτάμενων»  κρουαζιερόπλοιων.
Άντε και καλό Πάσχα. Ένας χρόνος έμεινε. Έρχονται καλύτερες μέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: