Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...Βουνιχώρα 10 Απριλίου 1943 - Το Ολοκαύτωμα

ΜΝΗΜΕΙΟ
Ήρθε στη συνέχεια η σειρά της Βουνιχώρας. Ξημέρωσε η αποφράδα ημέρα της 10ης Απριλίου 1943.

 Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα  είναι άκρως ανησυχητική. Φόβος ήταν απλωμένος παντού. Η σχετική απόσταση από το χώρο που έγινε η Μάχη της Αγίας Ευθυμίας ενίσχυσε την άποψη ότι «δεν θα μας πειράξουν οι Ιταλοί». Η ελπίδα αυτή αποδείχθηκε φρούδα για πολλούς. Όσοι αποφάσισαν να απομακρυνθούν από τα σπίτια και το «βιο» τους εσώθησαν. Οι εναπομείναντες κατά κανόνα γέροντες και παιδιά, παρέμειναν για να γίνουν μάρτυρες ενός Ολοκαυτώματος, μιας φρικτής τραγωδίας, ενός φοβερού δράματος.
Οι Ιταλοί στρατιώτες, ξεχύθηκαν αστραπιαίως μέσα στο χωριό. Τα σπίτια άρχισαν να καίγονται με μια πιστολιά που ξέρναγε φωτιά και φλόγα. Εκείνοι που είχαν φτάσει φεύγοντας στις απέναντι πλαγιές, έβλεπαν με τα ίδια τους τα μάτια τα σπίτια τους που καίγονταν. Άκουγαν έντονα τους πυροβολισμούς, τους αλαλαγμούς και τους θρήνους της μανιώδους δοκιμασίας της εχθρικής παραφοράς εναντίον των πατέρων και μητέρων μας.
Οι καπνοί και οι οιμωγές δημιουργούν απελπισία, αποτροπιασμό και οσμή θανάτου απλώνεται παντού. Οι παππούδες μας, με τρόπο βίαιο και απάνθρωπο, υπό την απειλή της λόγχης, συγκεντρώνονται χωριστά από τα γυναικόπαιδα και κατευθύνονται προς τον  «κρανίου τόπον» (Μάνδρα Σκαρτσίνη)…Τα σπίτια καίγονται. Τα γυναικόπαιδα μαζεμένα στα «επάνω αλώνια» (σημερινή πλατεία του χωριού), με προορισμό τα Σάλωνα. Μεταξύ τους συγκαταλέγονται ο αείμνηστος ιερέας Αθανάσιος Βογόμυλος….. Μια πένθιμη λιτανεία που την αποτελούν πρόσωπα ηλικιωμένα. Γιαγιάδες κυρτωμένες απ΄ τα χρόνια και μικρά παιδιά στην αγκαλιά, βαδίζουν βιαίως προς τη  Άμφισσα, για να γίνουν ασπίδα προστασίας σε περίπτωση κάποιας άλλης συμπλοκής με τις αντάρτικες ομάδες.
Σε λίγο θα «κελαηδήσουν» τα πολυβόλα για να σημάνουν το αποκορύφωμα της φρικιαστικής καταστροφής, της  εκδικητικής μανίας των Ιταλών. Το αίμα άρχισε να ρέει. Ήταν αίμα αθώων. Μανάδων και γερόντων…Οι γέροντες είναι ήδη στημένοι μπροστά στις κάνες των όπλων. Ζουν στιγμές αγωνίας και τρόμου. Πέντε γυναίκες δολοφονούνται μέσα στα σπίτια τους. Η πυρπόληση συνεχίζεται και οι φλόγες καταβροχθίζουν τα πάντα. Τα γυναικόπαιδα έχουν απομακρυνθεί. Ακολουθεί η βάρβαρη εκτέλεση των αδύναμων πατέρων και παππούδων, ανάμεσά τους ο Ηλίας Κατσάκουλας, ανάπηρος του Αλβανικού έπους με κομματιασμένα τα δύο του πόδια από κρυοπαγήματα στηριζόμενος στις πατερίτσες που τόλμησε να φωνάξει «Ζήτω η Ελλάδα».
Ο Γερμανός αξιωματικός του έκοψε τη γλώσσα μπροστά στα μάτια του πατέρα του, γεγονός που μαρτυρά ο διασωθείς Ιωάννης Αναγνωστόπουλος..Ο 90χρονος Λουκάς Γ. Γκιούλος δέχτηκε επίθεση με λόγχη στα αλώνια του χωριού.
Η Βουνιχώρα παραδομένη στις φλόγες ζει το δράμα της εκτέλεσης και της καταστροφής, την ίδια ώρα τα γυναικόπαιδα ύστερα από πορεία τριών ωρών φτάνουν στην Άμφισσα χωρίς να γνωρίζουν τι έχει γίνει. Τρεις μέρες μετά θα επιστρέψουν στο χωριό πεζοί, για να αντικρίσουν την καταστροφή. Να αντικρίσουν νεκρούς και άταφους τους αδελφούς, τις μητέρες και τους πατεράδες τους. Οι νεκροί ενταφιάζονται χωρίς παπά και ψάλτη. Η Βουνιχώρα ερημώνεται και ζει στην εξαθλίωση, την πείνα και τη δυστυχία.
Μεταφορά από άρθρο του
πρωτ .π. Ταξιάρχη Ν.Γκιούλου, Θεολόγου-Φιλόλογου

Εφημερίδα, Βουνιχώρα Φωκίδος, Α΄ Τρίμηνο 1998

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και ηρθαν οι απογονοι των καμένων να τιμησουν τους νεκρους τους και μαζι με αυτους του Διστόμου να δεχτούν να βάλουν οι Γερμανοι ανεμογεννητριες για να ρουφανε με μπουρι σομπας το αιμα το δικό τους και ολων των ελληνικων νοικοκυριών που θα χρυσοπληρώνουν για εικοσι χρονια !!!!!! το ρευμα χωρίς λογο και να πλουτιζουν οι απογονοι των Ναζι πο υέχουν και αυτοι ναζιστικη νοοτροπια μεχρι και σημερα. Και οι περήφανοι απόγονοι το έκαναν αυτο γιατί;;;;;;; Για κάτι κοκαλάκι που τους έταξαν ενώ ταυτόχρονα τους πήραν τα καρβέλια για τα επόμενα ποοοοοολλα χρόνια.

Ανώνυμος είπε...

Έτσι ακριβώς...ντροπή κ όνειδος...έτσι καταντησε ο Ελληνακος της μεταπολιτευσης...πουτανα πολυτελείας.

Βουνιχωριώτης 1 είπε...

Επί τέλος ...αίσχος . Μιλήστε επώνυμα εσείς που ονομάζεται πουτάνα πολυτελείας μαζί με όλους τους Έλληνες και τους περήφανους και γνωστούς για την φιλοξένεια τους Βουνιχωριώτες . Εγώ γνωρίζω ότι η Ελλάδα έχει από τα χρόνια της κατοχής αναδείξει πολλά φιντάνια αντιπρόσωπους των Γερμανικών συμφερόντων και ιδιαίτερα στα εργοστάσια λιγνιτοπαραγωγής και στα ορυχεία της ΔΕΗ .Με κάθε εργοστάσιο που έφτιαχναν οι Γερμανοί στην Μεγαλόπολη , στην Πτολεμαίδα κλπ ζούσαν για χρόνια ολόκληρα ασκέρια από αυτά τα φιντάνια .Αντίστοιχα και με τους πετρελαιέμπορους και τους έμπορους τέφρας κάθε είδους.
Μπουνιές παίζανε - κυριολεκτικά - οι πρέσβεις της Γερμανίας και της Γαλλίας( τα συνήθη μονοπώλια )στα Διοικητικά Συμβούλια της ΔΕΗ για το ποιός θα πάρει την ανάθεση . Σήμερα αυτοί που έχασαν την μάσα απο τα ορυχεία και τα εργοστάσια της ΔΕΗ έχουν βγεί και συκοφαντούν ασύστολα οτιδήποτε διαφορετικό.Από τον τόσο εμπαθή τρόπο που γράφεις με κάνεις να πιστεύω οτι είσαι ένας από αυτούς . .Έχεις επισκεφθεί ποτέ κάποιο λιγνιτορυχείο της ΔΕΗ ή κάποιο εργοστάσιο Ηλεκτροπαραγωγής απο λιγνίτη ? Έχεις ακούσει ποτέ πόσο αγόραζε η ΔΕΗ τα ανταλλακτικά συντήρησης καθώς και οτιδήποτε σχετικό ??
Καταλαβαίνω ''ανώνυμε υβριστή'' οτι δεν έχεις το κουράγιο να εκθέσεις τις απόψεις σου επώνυμα γιατί είναι πολύ φτωχά τα επιχειρηματά σου αλλά ούτε και σε ενδιαφέρει να προβληματιστείς για το πως τούτος ο τόπος θα έχει ένα καλύτερο μέλλον .Εγώ σαν Βουνιχωριώτης καθώς και οι συγχωριανοί μου απαιτώ και απαιτούμε ''ανώνυμε υβριστή''που γράφεις δύο σχόλια δίνοντας την εντύπωση οτι τα γράφουν ξεχωριστά πρόσωπα , να ζητήσεις άμεσα συγγνώμην από εμάς τους ''απογονοι των καμένων ''και να διορθώσεις κατά νόμο το υβριστικό σου κείμενο .
Εν αναμονή .
Κοτρώνης Κώστας .
Μηχανολόγος Μηχανικός

Ανώνυμος είπε...

Ο 8.58 μιλά εκ του ασφαλούς...όταν οι θηριωδίες στο Δίστομο και στην Βουνιχώρα άφησαν το αποτύπωμα τους στις ψυχές των ανθρώπων και στην ιστορία.

. κρίμα και ντροπή.

Βουνιχωριώτης 1 είπε...

Κρίμα για σένα γιατί:
1.Ενώ σου απάντησα επώνυμα συνεχίζεις να κρύβεσαι στην ανωνυμία
2.Στην υπηρεσία που φαίνεται οτι είσαι διατεταγμένος , είτε απο συμφέρον είτε απο ιδεοληψία είτε και για τα δύο , εκτός από συκοφάντης αποδεικνύεσαι και αγράμματος σε βαθμό που δεν κατάλαβες οτι την Βουνιχώρα , το γράφει ξεκάθαρα το άρθρο , δεν την έκαψαν οι Γερμανοί αλλά οι Ιταλοί .
3.Για τα εργοστάσια λιγνίτη που φαίνεται οτι υποστηρίζεις σου έθεσα κάποια ερωτήματα αλλά δεν βλέπω να τολμάς μια απάντηση.Γιατί άραγε ?? Μήπως αντί για τον λιγνίτη στόχος είναι η προώθηση του φυσικού αερίου ???
Ας είναι....
Όμως μια ερώτηση...
Γιατί δεν σχολιάζεις επώνυμα ?? Τι φοβάσαι ??
Εν αναμονή .
Κοτρώνης Κώστας .
Μηχανολόγος Μηχανικός

Ανώνυμος είπε...

Κ.κωστα δεν απάντησα σε εσάς.στο πρώτο σχόλιο.το κρίμα κι η ντροπή.

Ανώνυμος είπε...

Τώρα αν του έλεγες κύριε Κώστα ότι οι μηχανές της Βουνιχώρας είναι εταιρίας ελληνικών συμφαιρώντων όπως και του Διστόμου λέτε πως θα καταλάβαινε τίποτα?
αυτός όποτε του δοθεί η ευκαιρία κάνει το ίδιο σχόλιο για τους δικούς του λόγους... Μην περιμένεις απάντηση με επιχειρήματα λογικά...