Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Δήλωση του Ευρωπαϊκού Συντονισμού για την έξοδο από το ευρώ, την Ε.Ε., το ΝΑΤΟ και το νεοφιλελευθερισμό

Σε κοινή δήλωση προχώρησαν οι πολιτικοί σχηματισμοί της Ευρώπης που συναποτελούν τον Ευρωπαϊκό Συντονισμό και πρεσβεύουν την έξοδο από το ευρώ, από το μόρφωμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το ΝΑΤΟ και από τις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού.


Στο συντονιστικό των κομμάτων αυτών που προέρχονται από την Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Αυστρία και την Ελλάδα, συμμετέχει με εκπροσώπους του το ΕΠΑΜ που συνέβαλλε στη διατύπωση της κοινής δήλωσης.
Παραθέτουμε την κοινή δήλωση στην ελληνική μετάφρασή της, θέτοντας από κάτω τα ονόματα των ευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων που την προσυπογράφουν:

Covid-19: Οι λαοί της Ε.Ε πληρώνουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές

Δήλωση του Ευρωπαϊκού Συντονισμού για την έξοδο από το ευρώ, την Ε.Ε., το ΝΑΤΟ και το νεοφιλελευθερισμό
Η πανδημία του Covid-19 και η επακόλουθη υγειονομική, οικονομική και πολιτική κρίση έχουν αποκαλύψει τις αδυναμίες και έχουν εμβαθύνει περισσότερο, τις ήδη υπάρχουσες αντιφάσεις του νεοφιλελεύθερου καπιταλιστικού συστήματος. Σήμερα, και με τον πιο δραματικό τρόπο, το τελευταίο φθάνει στα όρια του. Έχασε κάθε αξιοπιστία στα μάτια των λαών.
1. Η πανδημία του Covid-19 έχει καταστρέψει τα τελευταία απομεινάρια της νεοφιλελεύθερης αυταπάτης. Για χρόνια προσπάθησαν να μας πείσουν ότι το κράτος πρόνοιας είναι ένα βάρος, ότι η κρατική παρέμβαση είναι άχρηστη ακόμα και επικίνδυνη για την οικονομία και τη γενική ευημερία. Στην πραγματικότητα, περισσότερα από σαράντα χρόνια νεοφιλελεύθερων πολιτικών -με ιδιωτικοποιήσεις, ελλιπή χρηματοδότηση και υποστελέχωση των δημοσίων υπηρεσιών, περιορισμό του δημόσιου τομέα, περικοπές μισθών και συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων- αποσάθρωσαν τα εθνικά συστήματα Υγείας, καθιστώντας τα ανίκανα να ανταποκριθούν στις μεγάλες προκλήσεις μιας πανδημίας.
Αυτές οι πολιτικές φέρουν τα ονόματα και τις υπογραφές όλων των κυβερνήσεων που ευθυγραμμίστηκαν ιδεολογικά με τον νεοφιλελευθερισμό. Φέρουν την υπογραφή της ΕΕ, η οποία κατέστρεψε τις οικονομίες του Νότου (της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Γαλλίας) επιβάλλοντας τη χειρότερη δημοσιονομική λιτότητα στο όνομα του δόγματος του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να αγωνιστούμε για την συντριβή του νεοφιλελευθερισμού, για την άμεση ενίσχυση του εθνικού συστήματος δημόσιας υγείας, για την ενίσχυση του δημόσιου τομέα και του κράτους πρόνοιας, καθώς και για την υπεράσπιση του Κράτους Δικαίου.
2. Η Ευρώπη έδειξε και πάλι το αληθινό της πρόσωπο. Οποιεσδήποτε ψευδαισθήσεις ότι μπορεί να αλλάξει η «γερμανική Ε.Ε», διαλύθηκαν μπροστά στα μάτια μας…
Η Γερμανία οικειοποιήθηκε, αρπάζοντας κυριολεκτικά, ιατρικές προμήθειες που προορίζονται για τους ευρωπαίους εταίρους. Η τακτική αυτή δυστυχώς ακολουθήθηκε και από άλλες χώρες της ΕΕ, οι οποίες κατάσχεσαν μάσκες και άλλο υγειονομικό υλικό που προορίζονταν για την Ιταλία… Η Μέρκελ μεταθέτει την ευθύνη αποκλειστικά στα κράτη-μέλη, καθιστώντας σαφές ότι, εν όψει της κρίσης, όλοι θα είναι και πάλι  μόνοι τους. Η Ευρώπη απουσιάζει. Η αλληλεγγύη δεν είναι συμβατή με τη φύση της. Αρνείται να υποστηρίξει τις χώρες του Νότου που πλήττονται σοβαρά από την τρέχουσα υγειονομική και την επικείμενη οικονομική κρίση. Παραμένει ιδεολογικά καθηλωμένη σε αποτυχημένες πολιτικές, δίνει προτεραιότητα στα συμφέροντα των χωρών της κεντρικής  Ευρώπης (της Ολλανδίας, της Γερμανίας, της Αυστρίας…) και του γερμανικού κεφαλαίου, θέτει ακόμα μία φορά τα συμφέροντα των ισχυρών πάνω από τα συμφέροντα των λαών. Η ιατρική βοήθεια προήλθε από την Κούβα, την Κίνα και την Ρωσία αλλά όχι από την ΕΕ! Κανείς δεν χρειάζεται αυτήν την Ε.Ε. Πρέπει επιτέλους να τελειώνουμε με αυτήν και όλους τους μηχανισμούς της.
3. Ο κόσμος αντιμετωπίζει μια νέα βαθιά οικονομική κρίση, που επηρεάζει τα κέντρα του παγκόσμιου καπιταλισμού. Οι χρηματιστηριακές αγορές βυθίζονται, οι νεοφιλελεύθερες οικονομίες βρίσκονται σε κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρεοκοπούν, εκατομμύρια μένουν άνεργοι και εισέρχονται σε κατάσταση υποαπασχόλησης. Τα μέτρα που ανακοίνωσαν οι διάφορες κυβερνήσεις δεν αρκούν. Οι κυβερνήσεις και η ΕΕ θέτουν εκ νέου το κεφάλαιο στο επίκεντρο των πολιτικών τους, και όχι τους ανθρώπους. Η πανδημία μπορεί να τελειώσει, αλλά η κρίση που έρχεται δύσκολα θα βρει διέξοδο. Το παγκοσμοποιημένο καπιταλιστικό σύστημα θα προσπαθήσει ξανά να φορτώσει τα βάρη στις πλάτες των λαών και των εργαζομένων. Θα προσπαθήσει να ελέγξει τις αντιδράσεις προωθώντας αυταρχικά μέτρα για τον περιορισμό των δημοκρατικών ελευθεριών και των συλλογικών δικαιωμάτων. Σήμερα είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να οργανωθούν οι λαοί, καθένας στη χώρα του, ενάντια στην επερχόμενη κρίση, προκειμένου να αρνηθούν να πληρώσουν, και πάλι, τον λογαριασμό. Είναι περισσότερο απαραίτητο από ποτέ να αναπτυχθούν εναλλακτικές λύσεις που θέτουν τις ανάγκες των ανθρώπων στο επίκεντρο. Και είναι περισσότερο απαραίτητο από ποτέ, να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία και τα δικαιώματα που έχουμε κερδίσει μέσα από τους αγώνες και να αποκτήσουμε καινούρια.
Η επαναφορά της εθνικής κυριαρχίας των κρατών αποτελεί τη βασική, αναγκαία συνθήκη για να ανακτήσουν οι λαοί τον έλεγχο της οικονομίας τους, αλλά και να χτίσουν τη δημοκρατία στη χώρα τους. Η έξοδος από την «αυτοκρατορική» ΕΕ και το ευρώ είναι το πρώτο απαραίτητο βήμα σ’ αυτήν την κατεύθυνση, και το πρώτο σημαντικό πλήγμα που μπορούν να καταφέρουν οι λαοί στην παγκόσμια δικτατορία που διαμορφώνεται, την λεγόμενη «νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση». Η διαγραφή των τοκογλυφικών χρεών των χωρών, ένα πάγιο, δημοκρατικό και δίκαιο αίτημα των λαών, υπό τις παρούσες συνθήκες είναι απολύτως αναγκαία για την επιβίωσή τους.
Οι κυβερνήσεις προσπαθούν να αποποιηθούν τις ευθύνες τους, τόσο από την υπάρχουσα υγειονομική κατάσταση, όσο και από την επικείμενη οικονομική κρίση. Θέλουν να μας πείσουν ότι ο καθένας φέρει προσωπικά την ευθύνη για οποιαδήποτε συνέπεια. Οι κυβερνήσεις επιχειρούν να μας πείσουν ότι μόνοι τους οι λαοί έχουν την ευθύνη να ξεπεράσουν τις κρίσεις: την υγειονομική αρχικά και την οικονομική στη συνέχεια. Θέλουν να μας καταστήσουν προσωπικά υπεύθυνους για το αποτέλεσμα. Οι προσπάθειές τους όμως είναι μάταιες. Γνωρίζουμε πολύ καλά ποιος ήταν υπεύθυνος για τις καταστροφικές πολιτικές που μας έφεραν έως εδώ. Γνωρίζουμε πολύ καλά ποιος ποδηγετεί τα δικαιώματα των λαών. Και απαντάμε με αλληλεγγύη και αγώνα.  Επειδή μόνο οι λαοί μπορούν να σώσουν τους λαούς! Προϋπόθεση όμως γι’ αυτό, είναι το τέλος της παγκοσμιοποίησης, η επιστροφή της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας, ώστε να τεθούν οι δημοκρατικές βάσεις για την μετάβαση σε μια κοινωνία ευνοϊκή σε πολιτικές κοινωνικές, περιβαλλοντικές, καθώς και σε πολιτικές ισότητας και δικαιοσύνης.
PARDEM- Parti de la démondialisation, France
Frontiere, Italy
Euro EXIT, Austria
MS21- Salir del euro, Spain
Programma 101, Italy
Paremvasi, Greece
EPAM Greece

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μη χαίρεστε που σκοτώσατε το κτήνος. H σκύλα που το γέννησε ζει και είναι πάλι σε οργασμό.
Μπέρτολτ Μπρεχτ, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

(σχολιάζοντας τους πανηγυρισμούς μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου)

Έξοδο από την γερμανοκρατούμενη ΕΕ ΤΩΡΑ. Εκτός αν διώξουμε τους ... ίδιους όλοι οι υπόλοιποι και γίνει GER-EXIT !!!
Δύο παγκόσμιος πολέμους έκαναν και δυστυχώς ΚΑΘΕ μέρα δείχνουν πως ΤΊΠΟΤΑ δεν άλλαξε.....