Τρίτη 28 Απριλίου 2020

"Τα εργασιακά δικαιώματα στην εκμετάλλευση του βωξίτη τον 21ο αιώνα " , μέσα από την ανακοίνωση του Σωματείου μηχανοτεχνιτών και βοηθών Ν.Φωκίδας "Ο τεχνίτης"




ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΗΧΑΝΟΤΕΧΝΙΤΕΣ  και ΒΟΗΘΟΙ τους Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ
« Ο  Τ Ε Χ Ν Ι Τ Η Σ »


Αρ. Πρωτ. 3                                      Άμφισσα   27 / 04 / 2020
  
Συνάδελφοι, σε ανακοίνωση του Σωματείου μας στις 12/5/2019 γράφαμε ανάμεσα στα άλλα:   

Β) Υλοποιήσατε την δέσμευσή σας για αυξήσεις στο προσωπικό που βέβαια κάποιοι τις είδανε στην πληρωμή κάποιοι άλλοι όχι. Από 0% 10 και 12 λεπτά αύξηση έως και κάποιες - που δεν γνωρίζουμε επακριβώς αλλά όπως είπατε - έως και 3%.  Σίγουρα μπορείτε να μας πείτε ότι αυτές (οι αυξήσεις) δοθήκαν μετά από αξιολόγηση! Τι κριτήρια και τι είδους αξιολόγηση είναι αυτή, ποιοι την κάνουν, υπάρχουν κάποια στάνταρτΓια αξιολογήσεις μας έλεγε και η προηγούμενη διεύθυνση, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανένα με τις τεράστιες ανισότητες στη μισθοδοσία που σε κανένα λόγο δεν είχε να κάνει με την προσφορά εργασίας από τους εργαζόμενους αλλά κυρίως οι αυξήσεις είχαν να κάνουν με το πόσο αρεστός ήταν ο κάθε ένας στη διοίκηση. Τις τεράστιες αυτές διαφορές τις ανέφερε εξ άλλου και ο πριν από εσάς διευθυντής σε συναντήσεις του με τα Σωματεία!
   
Γ) Αν και προχωρήσατε σε αυτές τις αυξήσεις, εμείς θεωρούμε ότι σε αυτή τη φάση πρέπει η αύξηση να είναι ενιαία για όλους στο ύψους του 3%, για να μην υπάρχουν διχόνοιες και τέτοιες διαφοροποιήσεις σε εργαζόμενους που δουλεύουν δίπλα – δίπλα με το ίδιο αντικείμενο δουλειάς. Θα είναι μια κίνηση κατευνασμού μιας και ήδη πολλοί συνάδελφοι έχουν ξεκινήσει (και με το δίκιο τους) τη γκρίνια για επιλεκτικές κινήσεις κλπ, κλίμα που δεν συμφέρει την εταιρεία και την εργασία στο σύνολό της.

    Επίσης στις 19/6/2019: 

Ο καλός μας διευθυντής, αφού μας ενημέρωσε τον καθένα χωριστά, ότι πλέον η μισθοδοσία γίνεται με «δίκαιο και διαφανή τρόπο» όπως λέει, μας καλεί να αποδεχθούμε τα  εξαήμερα, τους εργολάβους, τις αλλαγές ειδικοτήτων και όσα άλλα μέτρα σκοπεύει να πάρει, «με σεβασμό στους ΝΟΜΟΥΣ στα εργασιακά δικαιώματα» και στη διαβούλευση.
      
Μας εμφανίζει και το μπαμπούλα των «καταστροφικών συνεπειών» αν δεν δεχθούμε όλα αυτά τα μέτρα που μας προτείνει και που όλα τους συντείνουν στη μείωση του κόστους, στην αύξηση της παραγωγής, στη συνέχιση της κερδοφορίας, στο τσάκισμα της ζωής μας όπως την ξέρουμε. Μας λέει επίσης ότι αν δεν αποδεχθούμε όλα αυτά ΘΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ με «νόμιμους τρόπους» θα μας τσακίσει ακόμη περισσότερο.
     
Προφασίζεται η εταιρεία  το κόστος! Αλήθεια αναλογίζεται κανείς συνάδελφος το πόσο ψηλά εκτινάσσεται το κόστος στα συνεργεία με την εργασία τα Σάββατα, πολλές φορές και χωρίς αντικείμενο, καθώς και με την αλλοπρόσαλλη πολιτική στη μισθοδοσία (που ούτε διαφανής είναι, ούτε αξιοκρατική) και που οδηγούν το τμήμα αυτό (συνεργείο) στην πλήρη απαξίωση του; Και ως μη συμφέρον, θα το παραδώσουν, μετά από λίγο καιρό πιθανότατα, σε εργολάβους, όπως θα κάνουν με τα περισσότερα τμήματα;

Και στις 10/9 γράφαμε επίσης: 

Συνεχίζεται το ίδιο καθεστώς στις αμοιβές των συναδέλφων (όπως σας είχαμε αναφέρει με το με αρ.πρ. 6 12/3/2018 και είχαμε συζητήσει με την υπόσχεσή σας ότι αυτό θα αλλάξει). Δηλαδή δύο εργαζόμενοι που κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά αμείβονται με εντελώς διαφορετικούς μισθούς (χωρίς να υπολογίζουμε τις τριετίες) και αναρωτιόμαστε γιατί; Γιατί δυό μέτρα και δυό σταθμά; Πως γίνεται και από ποιους και με ποια κριτήρια η αξιολόγηση;

….Και πριν περάσει ένας χρόνος ήρθαμε δυστυχώς να επαληθευτούμε.

    Η εταιρεία χρησιμοποιώντας και το καρότο και το μαστίγιο, με τις επιλεκτικές αυξήσεις σε κάποιους εργαζόμενους, προσπαθεί να μας διασπάσει, να μας τσακίσει, να βάλει τον έναν απέναντι στον άλλον, διαλύοντας τη συναδελφική αλληλεγγύη, προκειμένου να περάσει τις αντεργατικές τις μεθοδεύσεις. Δηλαδή την δουλειά – δουλεία, από νύχτα σε νύχτα, όλες τις μέρες και όλους τους μήνες.

   Κάνουμε έκκληση πρώτα απ όλα στους συναδέλφους εκείνους που πήραν μια – κάποια αύξηση ότι αυτή είναι ψίχουλα μπροστά σε αυτά που οι ίδιοι παράγουν! Ότι θέλει να τους έχει του χεριού της. Θα τους βάλει εμπροσθοφυλακή για να περάσει όλο το αντεργατικό της οπλοστάσιο που εδώ και καιρό μελετάει και σχεδιάζει. Ότι οι ίδιοι θα γίνουν οι σύγχρονοι εφιάλτες για να αλωθούν οι κατακτήσεις από τον προηγούμενο ακόμη αιώνα! Ότι θα είναι οι ίδιοι δουλέμποροι στο μέλλον των δικών τους παιδιών! Ότι θα είναι υπεύθυνοι αλλά και υπόλογοι απέναντι σε όλους εμάς, σε όλη την εργατική τάξη και τώρα και στο μέλλον. Ότι αυτοί θα είναι οι ξεθεμελιωτές της εργασίας που γνωρίσαμε  και παράλληλα οι κτίστες των νέων μοντέλων που επιβάλλουν είτε ελέω κρίσης, είτε ελέω κορωναϊού  και οι μεγαλοεπιχειρηματίες αλλά και οι κυβερνήσεις τους σχεδόν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

   Κάνουμε έκκληση και στους συναδέλφους εκείνους που «ανταμείφθηκαν» με μηδαμινές αυξήσεις: Μην υπάρξει καμία αυταπάτη, από κανέναν,  ότι «πρέπει να γίνω και γώ καλό παιδί», «παιδί της εταιρείας» και για να έχω καλές αυξήσεις και για να έχω εξασφαλισμένη τη δουλειά μου!!! Τέτοια καλά παιδιά, τέτοιοι πρόθυμοι ήταν οι πρώτοι που έπαιρναν τα απολυτήρια ή έβγαιναν σε διαθεσιμότητα ή έπαιρναν τα λεγόμενα «πακέτα» ακριβώς λόγο της υπερβάλλουσες προθυμίας τους. 

ΜΗΝ ΓΙΝΟΥΜΕ ΣΑΝ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΟΛΟΙ ΜΑΣ  ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ και που βάζουνε ακόμη - ακόμη και την υπογραφή τους κάτω από κείμενα καταδίκης μας να δουλεύουμε όσο και όποτε θέλουν οι εργοδότες μας.

Καλούμε τον κάθε συνάδελφο ΝΑ ΜΗΝ ΒΑΛΕΙ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ. Η όποια υπογραφή είναι μαχαιριά στο ίδιο το μέλλον μας.

Το 8ωρο, το 5θήμερο, το εβδομαδιαίο 40ωρο, η δουλειά Δευτέρα έως Παρασκευή είναι κατακτήσεις και πρέπει να τις κρατήσουμε και για εμάς και για τα παιδιά μας. Τους τις χρωστάμε.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ψεύτης Κλέφτης Δουλικό. Το μυστικό της επιτυχίας.