Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Σε 3 φάσεις η άρση των μέτρων στην κυκλοφορία με ορίζοντα 2 μηνών

Τι θα ανακοινώσει αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Σε τρεις φάσεις θα εφαρμοστεί η άρση των μέτρων στην κυκλοφορία με ορίζοντα δύο μηνών για την πλήρη άρση στην απαγόρευση κυκλοφορίας.
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την άρση των περιοριστικών μέτρων στην κυκλοφορία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Αύριο, Τρίτη, με διάγγελμά του, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει το ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης για την επιστροφή στην κανονικότητα, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ορίζοντα δύο μηνών, ενώ θα περιλαμβάνει τρεις φάσεις.

Πρώτη Φάση

Σήμερα,  γίνεται η αρχή της άρσης των μέτρων με το άνοιγμα των υποθηκοφυλακείων, των κτηματολογικών γραφείων, και των γραμματειών των Ειρηνοδικείων και των Πρωτοδικείων. 
Δεύτερη Φάση
Την επόμενη Δευτέρα, στις 4 Μαΐου, αναμένεται σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο να ανοίξουν τα μικρά εμπορικά καταστήματα, τα κομμωτήρια, τα κουρεία, τα κέντρα αισθητικής κτλ., στα οποία όμως θα τηρούνται αυστηροί κανόνες υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Την ίδια ημέρα, αναμένεται επίσης να καταργηθούν τα SMS στο 13033 και η βεβαίωση μετακίνησης, όμως θα συνεχίσουν να ισχύουν περιορισμοί στις μετακινήσεις. Για παράδειγμα, θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις στα όρια του νομού της μόνιμης κατοικίας, αλλά όχι στην επαρχία. Έτσι όποιος θα θελήσει να πάει στο εξοχικό ή στο χωριό του δε θα μπορεί να το κάνει. 
Τέλος, όσον αφορά στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ο υπουργός Μεταφορών, Κ. Καραμανλής δήλωσε πως εξετάζεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους επιβάτες, ενώ εξετάζεται και η αλλαγή των ωρών πρωινής προσέλευσης στην εργασία για το δημόσιο και τα εμπορικά καταστήματα, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα μέσα. 
Τρίτη Φάση
Τη Δευτέρα 11 Μαΐου θα επιστρέψουν στα σχολεία οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου για να προετοιμαστούν για τις Πανελλαδικές εξετάσεις που σύμφωνα με πληροφορίες του Star Channel, θα διεξαχθούν στις 10 Ιουνίου. 
Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, έως τα τέλη Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και του Γυμνασίου, ενώ αρχές Ιουνίου δεν αποκλείεται να επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων, εφόσον δώσουν το πράσινο φως οι ειδικοί. 
Τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου θα λειτουργήσουν ξανά τα καταστήματα εστίασης, όμως θα λειτουργήσουν μόνο με τραπεζάκια έξω, τα οποία θα έχουν απόσταση το ένα από το άλλο ενάμιση με δύο μέτρα και θα τηρούνται πολύ αυστηρά μέτρα υγιεινής.
Τέλος, στα μέσα Ιουνίου αναμένεται να ανοίξουν και πάλι τα ξενοδοχεία και οι τουριστικές μονάδες ετήσιας λειτουργίας και τέλη με αρχές Ιουλίου θα λειτουργήσουν τα εποχικά καταλύματα σε όλη τη χώρα.
Πάντως, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα στο κυβερνητικό επιτελείο για το σχέδιο άρσης των περιοριστικών μέτρων στην κυκλοφορία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, το δυναμικό πλάνο θα εφαρμόζεται ανά 15ήμερο, με αναγκαστικούς κύκλους άρσης – επιβολής μέτρων, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: