Με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες να έχουν εισέλθει στη φάση σταδιακής αποδέσμευσης από τα μέτρα της καραντίνας που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό της διάδοσης του νέου κορονοϊού, αρχίζουν και εμφανίζονται ήδη τα πρώτα ερωτήματα για τις νέες, εντελώς διαφορετικές μέρες που ξημερώνουν.
Στο επίκεντρο βέβαια βρίσκεται η συζήτηση για το κατά πόσο τα μέτρα χαλάρωσης ενέχουν τον κίνδυνο πισωγυρισμάτων για τις χώρες και τις κοινωνίες.
Η συζήτηση επικεντρώνεται, για παράδειγμα, στο αν οι πολίτες θα πρέπει να φορούν μάσκα, πού και πότε, ποιες δραστηριότητες πρέπει να αρχίσουν να επαναλειτουργούν, πώς θα εφαρμοστούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, την ώρα που σημαντικό μέρος των οικονομικών δραστηριοτήτων θα αρχίσει να επαναλειτουργεί. Οι χώρες της Ευρώπης προχωρούν με διαφορετικές ταχύτητες στη χαλάρωση των μέτρων, αναλόγως του μεγέθους των κρουσμάτων και των θανάτων και της αξιολόγησης που κάνουν οι εθνικές κυβερνήσεις για το πώς και πότε πρέπει να προχωρήσουν.
Βασική προϋπόθεση θα έπρεπε να είναι η ασφάλεια των εργαζομένων που θα κληθούν να επιστρέψουν στην εργασία τους, καθώς στους περισσότερους εργασιακούς χώρους, είτε πρόκειται για υπαλλήλους επιχειρήσεων και καταστημάτων είτε για εργαζόμενους σε κλάδους της βιομηχανίας, η εγγύτητα μπορεί να αποβεί μοιραία… Πέραν όμως της ανάγκης να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή ασφάλεια για εργαζόμενους και κοινό -όσον αφορά τα καταστήματα- η συζήτηση για το σταδιακό άνοιγμα στις διάφορες χώρες αναδεικνύει και άλλα σημαντικά προβλήματα.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας καταφέρεται με συνέντευξή του στην κυριακάτικη Bild κατά της απόφασης της Αυστρίας να ανοίξει τα σύνορα με τη Γερμανία και την Τσεχία στους τουρίστες.
Μεγάλο μέρος της διάδοσης της πανδημίας στην Ευρώπη αποδίδεται στην περίοδο των χειμερινών διακοπών του Φεβρουαρίου, όταν πολλοί Ευρωπαίοι έσπευσαν να επισκεφτούν χιονοδρομικά κέντρα στην Αυστρία.
Ο Μάας ζητά να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του θέματος της επιστροφής στα ταξίδια, καθώς το άνοιγμα των συνόρων αλλού ναι και αλλού όχι δημιουργεί ενδεχόμενη επανάκαμψη της πανδημίας σε χώρες όπου φαίνεται αυτή να έχει ελεγχθεί.
Επιπλέον δημιουργείται ένα είδος «αθέμιτου ανταγωνισμού», αφού κάποιες τουριστικές αγορές θα ανοίγουν, την ώρα που άλλες θα συνεχίζουν να είναι κλειστές. Η αναζήτηση ωστόσο κοινής ευρωπαϊκής απάντησης θα έπρεπε να αφορά όλες τις πλευρές της πανδημίας, κάτι το οποίο φαντάζει πέρα για πέρα εξωπραγματικό στη σημερινή κατακερματισμένη Ευρώπη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου