Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Αποχή των δικηγόρων Άμφισσας 28/4 έως 1/5

Ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Άμφισσας συμμετέχει στην ...
ΑΠΟΦΑΣΗ 335 ΔΣ ΆΜΦΙΣΣΑΣ

Στην Άμφισσα σήμερα, 26 Απριλίου 2020, το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Άμφισσας συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση μέσω επικοινωνίας με ψηφιακά μέσα, κατόπιν συγκλήσεως αυτού υπό της Προέδρου του, ενόψει των τελευταίων εξελίξεων σχετικά με την επαναλειτουργία Υποθηκοφυλακείων/Κτηματολογικών Γραφείων και Δικαστηρίων για συγκεκριμένες διαδικασίες, και αποφάσισε ομόφωνα τα ακόλουθα:
Η κυβέρνηση αποφάσισε (ΦΕΚ Β 1587 και 1588/25-4-2020), την επαναλειτουργία των Υποθηκοφυλακείων/Κτηματολογικών Γραφείων, Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων, από 28-4-2020, ενώ ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών έχει παραταθεί μέχρι την 4-5-2020, προκειμένου να πραγματοποιηθούν κατά κύριο λόγο διαδικασίες εγγραφής προσημειώσεων υποθήκης τραπεζικών δανείων, εξαλείψεων προσημειώσεων και συντηρητικών κατασχέσεων. Η απόφαση αυτή ελήφθη χωρίς να υπάρχει καμία ουσιαστική πρόνοια και θέσπιση συγκεκριμένων κανόνων από τα αρμόδια Υπουργεία Δικαιοσύνης και Υγείας αναφορικά με τον τρόπο που θα προσέρχονται και θα εξυπηρετούνται οι πολίτες και οι δικηγόροι στους χώρους των Δικαστηρίων και των Υποθηκοφυλακείων/Κτηματολογικών Γραφείων, και ενώ δεν έχει γίνει η απαραίτητη προμήθεια υγειονομικού υλικού και λήψη μέτρων ασφαλούς εργασίας και υγιεινής εντός των χώρων των Δικαστηρίων και των Υποθηκοφυλακείων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η αναλογία ένα(1) άτομο ανά δέκα(10) τετραγωνικά μέτρα, όπως έχει προβλεφθεί στις οδηγίες σχετικά με την επαναλειτουργία των Υποθ/κείων, είναι από απολύτως αδύνατο έως πάρα πολύ δύσκολο να τηρηθεί σε όλα σχεδόν τα Υποθηκοφυλακεία του Νομού Φωκίδας, αφού θα πρέπει -τηρουμένου του κανόνα -εντός του χώρου να βρίσκεται μόνο ο/η εκτελών/ουσα χρέη Υποθ/κα ή και ένα ακόμη άτομο, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ταλαιπωρία πολιτών και δικηγόρων. Και βέβαια, το Υπουργείο δεν έχει κάνει καμία μνεία για υποχρέωση απολύμανσης των χώρων, ούτε έχει προβεί σε προμήθεια υγειονομικού υλικού προς τα Υποθηκοφυλακεία και Κτηματολογικά Γραφεία.
Η απόφαση αυτή ελήφθη χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με το δικηγορικό σώμα και χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν δοθεί επαρκείς εξηγήσεις για ποιο λόγο δεν έχει επιτραπεί η κατάθεση δικογράφων άλλων διαδικασιών, αφού έχει ήδη θεωρηθεί ως ασφαλής η διαδικασία των προσημειώσεων, εξαλείψεων κλπ και της διεκπεραίωσης εργασιών στα Υποθηκοφυλακεία και Κτηματολογικά Γραφεία, αποστερώντας με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά εισοδήματα για τους δικηγόρους, οι οποίοι καθ’ όλη την διάρκεια της αναστολής λειτουργίας των Δικαστηρίων δεν έχουν λάβει την παραμικρή οικονομική βοήθεια από το Κράτος.

Επομένως, η επιλογή των συγκεκριμένων διαδικασιών μόνο εμπαιγμός σε βάρος των δικηγόρων και των πολιτών μπορεί να θεωρηθεί, αφού τα Δικαστήρια ανοίγουν στοχευμένα προς ευόδωση δανειακών συμβάσεων των Τραπεζών, υπό την απειλή της απόλυσης εργαζομένων από επιχειρήσεις, εάν δεν υπάρξει ρευστότητα στην αγορά, όπως ακριβώς ανέφερε η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης κατά την τελευταία Ολομέλεια Προέδρων που πραγματοποιήθηκε την 21η Απριλίου 2020.Και ενώ ζητήθηκε επισταμένως από τους Προέδρους να επιτραπεί η κατάθεση δικογράφων άλλων διαδικασιών με ασφαλείς τρόπους, αυτό δεν έγινε δεκτό, χωρίς καμία απολύτως αιτιολόγηση.
Περαιτέρω, ενώ υπάρχει πάγιο αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου Άμφισσας σε συνεργασία με την Προϊσταμένη του Πρωτοδικείου μας, για διεύρυνση της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων, ώστε να περιληφθεί το πλήρως εξοπλισμένο σε ψηφιακές εγκαταστάσεις Πρωτοδικείο της Άμφισσας, ακόμη αυτό δεν έχει συμβεί λόγω κωλυσιεργίας του Υπουργείου. Το γεγονός αυτό δημιουργεί Δικαστήρια και Δικηγόρους «δύο ταχυτήτων», καθώς σε άλλα Δικαστήρια που έχουν ενταχθεί στην σχετική διαδικασία, κατά την διάρκεια της αναστολής πραγματοποιούνταν καταθέσεις δικογράφων από συναδέλφους.

Επειδή ο Δικηγορικός Σύλλογος της Άμφισσας θεωρεί πρωταρχικής σημασίας την ασφαλή εργασία των μελών του, την οποία η Κυβέρνηση θέτει σε διακινδύνευση, λαμβάνοντας ελλιπή και αλυσιτελή μέτρα.
Επειδή εντελώς αναιτιολόγητα και χωρίς να εξειδικεύονται οι λόγοι που επιτρέπουν να διεκπεραιώνονται οι διαδικασίες των προσημειώσεων και όχι πχ. η κατάθεση μίας αγωγής της τακτικής διαδικασίας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκε να επιτρέψει την κατάθεση δικογράφων άλλων διαδικασιών.
Επειδή οι Δικηγόροι δεν έχουν λάβει καμία οικονομική βοήθεια καθ’ όλη την διάρκεια της αναστολής λειτουργίας των Δικαστηρίων και αντιθέτως έχουν υποστεί εξευτελισμό και εμπαιγμό, τόσο σε σχέση με το κατάπτυστο πρόγραμμα της «τηλεκατάρτισης», όσο και με την καταβολή του επιδόματος των 800€, ζητήματα για τα οποία η Κυβέρνηση αποδεικνύεται μέχρι και σήμερα αναξιόπιστη και ανακόλουθη ως προς τις δεσμεύσεις της.
Επειδή μέχρι στιγμής δεν έχει προσδιοριστεί περαιτέρω προστασία- μετά την 30η Απριλίου 2020- των πολιτών σχετικά με την πρώτη κατοικία τους, ζήτημα για το οποίο οφείλουμε ως Σώμα να επιδιώξουμε την άμεση διευθέτησή του.


ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΟΜΟΦΩΝΑ

Την αποχή των μελών του Δ.Σ. Άμφισσας από την άσκηση των καθηκόντων τους, τόσο των δικαστικών, όσο και των εξωδικαστικών ( σε Υποθηκοφυλακεία, Κτηματολογικά Γραφεία, Δημόσιες Αρχές), με τη δυνατότητα κατ’ εξαίρεση χορήγησης αδειών για λόγους κατεπείγοντος, για το χρονικό διάστημα από 28-04-2020 μέχρι και την 01-05-2020, προκειμένου να εξασφαλιστούν η λήψη και εφαρμογή των κατάλληλων προστατευτικών μέτρων για την εργασία μας.

Επιπλέον με την παρούσα ζητούμε:
1.Την άμεση έκδοση ΚΥΑ, ώστε να επιτρέπονται οι καταθέσεις δικογράφων για διαδικασίες και με τον τρόπο που θα καθοριστούν από κοινού από το Υπουργείο Υγείας και την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός στις Γραμματείες και να είναι εφικτή η τήρηση των κανόνων προστασίας της δημόσιας υγείας.
2.Άμεση καταβολή του ποσού των 600€, (αποζημίωση της καταργηθείσας «τηλεκατάρτισης»).
3.Άμεση καταβολή της ενίσχυσης των 800€, σε τήρηση των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης έναντι των επιστημονικών κλάδων.
4.Την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας πέραν της 30ης Απριλίου 2020.
Αφού συντάχθηκε η πράξη αυτή, υπογράφεται ως ακολούθως:

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Σταυρούλα Νικ.Πήττα

ΤΑ ΜΕΛΗ
Ευστάθιος Δελμούζο
Αικατερίνη Τζαμτζή
Νικόλαος Αναγνωστόπουλος
Ιωάννης Καραμπάσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: