Τρίτη 28 Απριλίου 2020

ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΔΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Ο ΚΟΡΟΝΑΙΟΣ

Βασίλειος   Κοζομπόλης
ΔΕΛΤΙΟ      ΤΥΠΟΥ
                          
Επιπεφυκίτιδα προκαλεί ο κοροναιός, είτε ως πρώιμο σημάδι λοίμωξης, είτε κατά τη διάρκεια νοσηλείας του ασθενή, σύμφωνα με μελέτες και αρκετές δημοσιευμένες ιατρικές  αναφορές!


Μάλιστα  τα  πρώτα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν  αναφέρουν ότι η επιπεφυκίτιδα, αναπτύσσεται σε περίπου 1% έως 3% των ατόμων που μολύνονται από κορωναϊό.

Συγκεκριμένα:
-      Σε μια μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine, οι ερευνητές τεκμηρίωσαν την «συμφόρηση του επιπεφυκότα» σε 9 από 1.099 ασθενείς (0,8%) που νοσηλεύτηκαν με εργαστηριακά επιβεβαιωμένο COVID-19 από 30 νοσοκομεία σε όλη την Κίνα.
-      Σε μια άλλη αναδρομική σειρά περιπτώσεων που δημοσιεύτηκε στις 31 Μαρτίου στο JAMA Ophthalmology, 12 από 38 «κλινικά επιβεβαιωμένες» νοσοκομειακές περιπτώσεις COVID-19 στην επαρχία Hubei της Κίνας, είχαν οφθαλμικές «ανωμαλίες» δηλ χύμωση (οίδημα) και / ή εκκρίσεις. Δύο (2) ασθενείς είχαν θετικό επίχρισμα επιπεφυκότος για SARS-CoV-2 RNA, ένας με σημάδια υπεραιμίας επιπεφυκότα και ο άλλος με χύμωση και επιφορά (δακρύρροια).
-      Δύο μελέτες που δημοσιεύτηκαν στο MedRxiv δείχνουν επίσης σχετικά χαμηλή πιθανότητα μολυσματικού ιού στα δάκρυα των ασθενών με COVID-19. Η μία μελέτη των Zhang και συν από 72 επιβεβαιωμένους ασθενείς με COVID-19, μόνο 2 ασθενείς είχαν επιπεφυκίτιδα.
-      Στην εργασία των Zhou et al. από 63 επιβεβαιωμένους ασθενείς με COVID-19 στο Wuhan, μόνο ένας (1) είχε επιπεφυκίτιδα και αρνητικό επίχρισμα επιπεφυκότος για SARS-CoV-2 RNA. Η καλλιέργεια επιπεφυκότος ενός άλλου ασθενούς ήταν θετικό και 2 ήταν «πιθανά» περιστατικά COVID-19.
«Επειδή η επιπεφυκίτιδα είναι μια κοινή πάθηση  και οι ασθενείς  συχνά επισκέπτονται τους οφθαλμίατρους χρειάζεται  ιδιαίτερη προσοχή καθώς μέχρι σήμερα έχουν μολυνθεί και πεθάνει  δεκάδες συνάδελφοι»αναφέρει ο χειρουργός οφθαλμίατρος, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και επιστημονικός υπεύθυνος του Οφθαλμολογικού Κέντρου Γλαυκώματος & Laser Αθηνών  κ.  Βασίλειος   Κοζομπόλης.  
Αξίζει να τονιστεί πως ο κινέζοςοφθαλμίατρος  Li Wenliang, MD,  ήταν ο πρώτος γιατρός που ενημέρωσε τις αρχές για την υψηλή μεταδοτικότητα του κοροναϊού και αργότερα πέθανε από την ασθένεια. Ο ίδιος πίστευε ότι μολύνθηκε από ασυμπτωματικό ασθενή με γλαύκωμα. Καταγράφηκαν επίσης θάνατοι οφθαλμολόγων και ωτορινολαρυγγολόγων στην Κίνα και την Ιταλία.
                      ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΧΛΩΡΟΚΙΝΗ
Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας δεν έχει καταθέσει συγκεκριμένη άποψη για τη χρήση χλωροκίνης ή υδροξυχλωροκίνης σε ασθενείς με COVID-19.
Ωστόσο, σε μια ανασκόπηση των δημοσιευμένων κατευθυντήριων γραμμών για τη χρήση αυτών των δυο φαρμάκων ως θεραπεία για το COVID-19, μια ομάδα εργασίας της επιστημονικής οφθαλμολογικής εταιρείας Vitreo-Retina Society Ασίας-Ειρηνικού διαπίστωσε ότι οι προτεινόμενες δόσεις σε πολλές από τις τρέχουσες μελέτες παγκοσμίως ξεπέρασαν την μέγιστη ημερήσια δόση που θεωρείται ασφαλής για μακροχρόνια θεραπεία για ρευματικές και άλλες χρόνιες ασθένειες ( <5mg / kg βάρους για υδροξυχλωροκίνη).
Ο κίνδυνος μη αναστρέψιμης βλάβης της ωχράς κηλίδας – που είναι το σημείο του αμφιβληστροειδούς με την ευκρινέστερη όραση - σε αυτές τις υψηλότερες δόσεις για μικρό χρονικό διάστημα είναι άγνωστος.

Οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώνονται για την πιθανότητα τοξικότητας και βλάβης της ωχράς κηλίδας πριν ξεκινήσουν τη θεραπεία.          
http://www.glaucoma-laser-eyecenter.gr.  Τηλ.  2130325910    

Δεν υπάρχουν σχόλια: