Ψηφίστε τώρα για την σωτηρία του Δελφικού Τοπίου

Σάββατο, 9 Ιουνίου 2018

Μόνο 6 ηφαίστεια της Ελλάδας θεωρούνται σήμερα ενεργά. Βρίσκονται μάλιστα σ’ ένα νοητό «τόξο»

Με το ηφαίστειο Κιλαουέα στη Χαβάη να εξερράγη και να εκτοξεύει στάχτη τουλάχιστον 9.000 μέτρων ψηλά στην ατμόσφαιρα έχοντας ως αποτέλεσμα 65 νεκρούς και την απόλυτη καταστροφή στην περιοχή αποφασίσαμε να εξετάσουμε τα ενεργά ηφαίστεια στην Ελλάδα. Η χώρα μας διαθέτει περισσότερα από 30 αλλά από αυτά μόνα τα έξι θεωρούνται ενεργά, δηλαδή έχει καταγραφεί κάποια δραστηριότητά κατά τη διάρκεια των τελευταίων ιστορικών χρόνων.
Τα έξι αυτά ενεργά ηφαίστεια στην Ελλάδα βρίσκονται σ’ ένα νοητό «τόξο» το οποίο ξεκινά από την Κόρινθο και καταλήγει στη Νίσυρο.

1. Νίσυρος

Σε ένα χωριό της Νισύρου, τα Νικιά, βρίσκεται ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του νότιου Αιγαίου, το ηφαίστειο της Νισύρου. Το ηφαίστειο θεωρείται ενεργό και λόγω της εύκολης προσπέλασης στους κρατήρες του, κάθε χρόνο το επισκέπτονται χιλιάδες κόσμου. Συνολικά αποτελείται από πέντε κρατήρες, σχηματίζουν το οροπέδιο του Λακκίου, με μεγαλύτερο τον «Στέφανο», διαμέτρου 260 μέτρων και βάθους 30 μέτρων. Ο τελευταίος κρατήρας του ηφαιστείου, ονομάζεται «Μικρός Πολυβώτης» και δημιουργήθηκε το 1887, όταν σημειώθηκε και η τελευταία -μέχρι σήμερα- υδροθερμική έκρηξη του ηφαιστείου.  Σύμφωνα με εκτιμήσεις είναι πιθανόν ότι το ηφαίστειο εξερράγη το 1422.

2. Μήλος

H Mήλος αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από ηφαίστεια ενώ από πολλούς αποκαλείται το ηφαιστειακό νησί. Η ηφαιστειακή δραστηριότητα της Μήλου ξεκίνησε πριν από 2 – 3 εκατομμύρια χρόνια ενώ κάποιο ηφαίστειο εκεί έχει να εκραγεί τα τελευταία 90.000 χρόνια. Στο νησί επίσης υπάρχουν δύο σβηστά ηφαίστεια, το ηφαίστειο της Φυριπλάκας, το οποίο βρίσκεται στο κεντρικό και νότιο τμήμα του νησιού, το ηφαίστειο του Tράχηλα, στο Bορειοδυτικό τμήμα. Παρά το γεγονός πως η Μήλος έχει να παρουσιάσει έκρηξη μεγάλο χρονικό διάστημα, δε θεωρείται πως είναι ανενεργή αφού o ηφαιστειακός ατμός και τα αέρια που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα φτάνουν τις θερμοκρασίες των 100 °C

3. Μέθανα

Η χερσόνησος των Μεθάνων βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Πελοποννήσου και διαθέτει ένα ενεργό ηφαίστειο που αναβράζει από κάτω. Η ηφαιστειακή δραστηριότητα του νησιού έχει δημιουργήσει πλούσια χλωρίδα και πανίδα στην περιοχή ενώ οι θερμές πηγές που λειτουργούν μετατρέπουν τα Μέθανα σε έναν δημοφιλή προορισμό για σπα. Η έκρηξή που άλλαξε τη γεωμορφολογία της χερσονήσου αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τον Στράβωνα, τον Παυσανία αλλά και τον Οβίδιο τοποθετείται μεταξύ του 277-240 π.Χ. Οι κρατήρες από όπου αναπήδησε η λάβα είναι συνολικά τριάντα έξι. Ο κρατήρας στην Καμμένη Χώρα είναι αυτός που έχει την πιο έντονη δραστηριότητα και η έκρηξη του χρονολογείται μεταξύ 276 και 239 π.Χ.

4. Σαντορίνη

Η Σαντορίνη είναι ένα από τα μεγαλύτερα υποθαλάσσια ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο και ένα από τα 5 ηφαιστειακά κέντρα του νότιου ηφαιστειακού τόξου του Αιγαίου. Η κύρια έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης έγινε κατά την Εποχή του Χαλκού, περί το 1613-1614 π.Χ. Η Μινωική αυτή έκρηξη ήταν τόσο βίαιη που οδήγησε στην κατάρρευση του κεντρικού κομματιού του νησιού και την δημιουργία της Καλδέρας. Ως επακόλουθο του έντονου αυτού φυσικού φαινομένου ήταν το παλιρροϊκό κύμα που κυριολεκτικά αφάνισε τον πολιτισμό της Μινωικής Κρήτης! Τα τελευταία 400.000 χρόνια, το ηφαίστειο της Σαντορίνης έχει εκραγεί 12 φορές, προκαλώντας μεγάλες αλλαγές στην μορφολογία του αρχιπελάγους. Από το 1950 παραμένει ήρεμο.

5. Κως

Πριν από περίπου 161.000 χρόνια έγινε μια τεράστια έκρηξη στον υποθαλάσσιο χώρο της Κω που ξεκίνησε από ένα μεγάλο ηφαίστειο το οποίο βρισκόταν μεταξύ Γυαλί-Κω και Νισύρου. Το συγκεκριμένο ηφαίστειο τίναξε στον αέρα 240 δισεκατομμύρια τόνους λιωμένο πέτρωμα και κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος του νησιού, με στρώματα ελαφρόπετρας και ηφαιστειακής στάχτης πάχους δεκάδων μέτρων. Την εποχή εκείνη το Γυαλί και η Στρογγυλή δεν υπήρχαν, ενώ η Νίσυρος ήταν ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο που μόνο η κορυφή του βρισκόταν πάνω από τη θάλασσα.

6. Σουσάκι

Στα σύνορα της Αττικής με την Κορινθία, στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων υπάρχει άλλο ένα ηφαίστειο χωρίς κρατήρα το οποίο παρουσιάζει ακόμη έντονη μεταηφαιστειακή δραστηριότητα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 180 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και παρά την τελευταία του έκρηξη, η οποία σημειώθηκε περίπου 2,5 εκατομμύρια χρόνια πριν, το ηφαίστειο διατηρεί εντονότατη δραστηριότητα αφού από αυτό εκλύονται στην ατμόσφαιρα χιλιάδες κυβικά διοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου και υδροθείου με τη θερμοκρασία στην πλαγιά του να φτάνει ακόμη και τους 42 βαθμούς Κελσίου. Αξίζει να αναφερθεί ότι στην περιοχή του ηφαιστείου υπάρχουν δύο φαράγγια τα οποία περιβάλλονται από πλαγιές με πολύ εντυπωσιακά ηφαιστειακά πετρώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: