Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ : "H θέση μας για το ζήτημα της προσωρινής μετεγκατάστασης των Ρομά της Άμφισσας "

                    Λαϊκή Συσπείρωση Φωκίδας
Η φωτογραφία προφίλ του χρήστη Λαϊκή Συσπείρωση Φωκίδας

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ
H θέση μας για το ζήτημα της προσωρινής μετεγκατάστασης των Ρομά της Άμφισσας
Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 13 Οκτώβρη 2017 συζητήθηκε η υποβολή πρότασης για την προσωρινή μετεγκατάσταση του καταυλισμού των Ρομά σε οικόπεδο στην περιοχή Κάμινος. Πρόταση που στηρίζεται σε όσα προβλέπει ο Ν.4483/2017 για τους ΟΤΑ και κατόπιν πρότερης συνεννόησης του Δήμου με το αρμόδιο Υπουργείο στο “αναπτυξιακό” συνέδριο της Λαμίας, ώστε να αποτελέσει την πιλοτική εφαρμογή του εν λόγω  προγράμματος της Ε.Ε. σχετικά με τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Το παρακάτω κείμενο είναι η τοποθέτηση μας σε εκείνη τη συνεδρίαση, την οποία και κυκλοφορήσαμε ως ανακοίνωση, διαφωνώντας με το σκεπτικό της δημοτικής αρχής και ψηφίζοντας παρών.
Η κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό της Άμφισσας εδώ και χρόνια και όπου διαμένουν δεκάδες οικογένειες Ρομά με τα παιδιά τους μέσα σε άθλιες συνθήκες υγιεινής, δίχως στοιχειώδεις υποδομές στέγασης, πόσιμου νερού, ρεύματος κλπ, είναι γνωστή σε όλους. Οι ευθύνες γι’ αυτή την απαράδεκτη κατάσταση είναι πρωτίστως της κεντρικής εξουσίας, του κράτους και όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά. Αλλά είναι και ευθύνη των δημάρχων και αιρετών της τοπικής διοίκησης που δεν αντιμετώπισαν ποτέ ολοκληρωμένα το ζήτημα της κοινωνικής ένταξης και της απογκετοποίησης, παρά μόνο αποσπασματικά και τις περισσότερες φορές σε βάρος της κοινότητας των Ρομά. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα με το πρόσφατο νομοθέτημα, το οποίο προβλέπει τη μετεγκατάσταση τους σε οργανωμένους οικισμούς με χρονικό ορίζοντα τα δύο χρόνια. Όσο δηλαδή διαρκεί και η χρηματοδότηση του προγράμματος από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους. Για μετά δεν προβλέπεται τίποτα, όπως ακριβώς έχει συμβεί με άλλα, ανάλογα προγράμματα και δράσεις στο παρελθόν και στην ίδια την περιοχή της Άμφισσας.
Για εμάς τέτοια σοβαρά ζητήματα δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με ορίζοντα τις εκλογές, να κουκουλώνεται προσωρινά το πρόβλημα και να εμφανίζεται μετά εντονότερο. Για εμάς μοναδική λύση είναι η απογκετοποίηση και η ένταξη των Ρομά στην κοινωνία, ελαχιστοποιώντας έτσι τα προβλήματα διαβίωσης και παραβατικότητας που εμφανίζονται στις κοινότητές τους.
Οι Ρομά είναι κι αυτοί αναπόσπαστο κομμάτι των φτωχών λαϊκών στρωμάτων του τόπου μας. Στην ταξική κοινωνία στην οποία ζούμε, υπάρχουν κοινωνικές αδικίες και κοινωνικοί αποκλεισμοί με βάση το θρήσκευμα, τη φυλή κ.α. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι Ρομά να δέχονται και αυτοί τον κοινωνικό αποκλεισμό από ένα σύστημα που δεν ποδοπατά μόνον αυτούς, αλλά συνολικά τα κοινωνικά δικαιώματα του λαού.
Σε αυτή την κατεύθυνση θεωρούμε πως πρέπει με την πλήρη ευθύνη του κράτους, σε ένα μακροχρόνιο, ολοκληρωμένο σχέδιο με αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση να ενθαρρυνθούν οι Ρομά, αλλά να διεκδικήσουν και οι ίδιοι:
·        Άμεσα να παρθούν μέτρα για μετεγκατάστασή τους σε σπίτια με πλήρεις υποδομές, σε εγκεκριμένο σχέδιο πόλης ή να ενταχθούν στο σχέδιο πόλης οι περιοχές που κατοικούν με τη δημιουργία οδικού δικτύου και υποδομών, με παροχή ηλεκτροδότησης και νερού, δημιουργία ιατρείων, σχολείων, υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας, δημόσιων μέσων μεταφοράς, αλλά και οικοδόμησης κατοικιών, όπου απαιτείται.
·        Να υπάρξει η απαραίτητη μέριμνα για τη μόρφωση και διαπαιδαγώγηση των παιδιών των Ρομά. Ένταξή των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς, στα νηπιαγωγεία, στα σχολεία υποχρεωτικής εκπαίδευσης, με τμήματα βοηθητικής διδασκαλίας όπου χρειάζεται για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, ώστε να αντιμετωπιστεί και να ξεριζωθεί οριστικά ο αναλφαβητισμός.
·        Πλήρη και σταθερή απασχόληση με ασφαλιστικά δικαιώματα, απλοποίηση των διαδικασιών για τη νομιμοποίηση όσων απ’ αυτούς ασκούν εμπορικές δραστηριότητες και να αξιοποιηθεί η σύγχρονη τεχνολογίας, ώστε η εμπορική δραστηριότητα που ασκούν να μην έχει συνέπειες στο περιβάλλον και στην υγεία.
Άμφισσα, 25/6/2018

Δεν υπάρχουν σχόλια: