Έρωτες, ίντριγκες, πολιτικές αποφάσεις.
Η ιστορία της Αθηναϊκής Ριβιέρας ζει το κενό του χρόνου, λίγο πριν μεταμορφωθεί σε κάτι άλλο.
Η ιστορία της Αθηναϊκής Ριβιέρας ζει το κενό του χρόνου, λίγο πριν μεταμορφωθεί σε κάτι άλλο.
Το 1959, μόλις 25 χιλιόμετρα από την Αθήνα μια αμμώδης παραλία με πεντακάθαρα νερά περιτριγυρισμένη από πεύκα σε έναν καταπράσινο κόλπο στο Λαιμό της Βουλιαγμένης, γίνεται πλαζ με το όνομα «Αστέρας». Ίσως να ήταν σημαδιακό το όνομα του και να ήταν γραφτό να γίνει τόπος συνάντησης των μεγάλων ονομάτων του διεθνούς jet set, της πολιτικής και της επιχειρηματικής ελίτ της χώρας.
Στον Αστέρα κυκλοφορούσαν οι πλουσιότεροι και διασημότεροι άνθρωποι του κόσμου, επιλέγοντάς τον όχι μόνο για την φυσική του ομορφιά αλλά και για την διακριτικότητα και την ύψιστη ασφάλεια που τους παρέχει διατηρώντας τη φήμη και τον μύθο του. Έρωτες, ίντριγκες, σημαντικές επαγγελματικές συμφωνίες και πολιτικές αποφάσεις κρύβονται στις πολυτελείς καμπάνες, στους όμορφους κήπους, στις πισίνες και στα σαλόνια του θρυλικού ξενοδοχείου. Περιζήτητοι εργένηδες, μεγιστάνες του πλούτου, καλλιτέχνες, πολιτικοί, όλοι πάνε στον Αστέρα.
Βουγιουκλάκη, Βοσκόπουλος, Κωνσταντάρας, Ηλιόπουλος, Ζωή Λάσκαρη, και πολλοί άλλοι ηθοποιοί, επέλεγαν τις καμπάνες του ξενοδοχείου για τις ταινίες τους αλλά και για τις διακοπές τους. Φρανκ Σινάτρα, Μπριζίτ Μπαρντό, Τέλης Σαβάλας, Πολ Νιούμαν, Τζόαν Κόλινς, Μπριζίτ Μπαρντό, Beatles, Τσάρλτον Ίστον, και πολλοί άλλοι επέλεξαν το ξενοδοχείο για τη διαμονή τους. Μέσα στην πλαζ βρίσκονται τα ερείπια ενός πολύ σημαντικού αρχαίου ναού, του Απόλλωνα Ζωστήρα, ο οποίος κτίστηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. Παιδιά του ορφανοτροφείου της Βουλιαγμένης που έπαιζαν στην παραλία, σκάβοντας έφεραν στο φως το 1924 το ναό που είναι σε μία θέση στρατηγική για τον έλεγχο της θάλασσας αλλά και για τη σύνδεση με το μεγάλο ιερό του Απόλλωνα στη Δήλο. Από τη σημερινή παραλία έφευγαν γεμάτα πιστούς τα πλοία της αρχαιότητας προκειμένου να φθάσουν στο νησί.
Το 1961 ξεκίνησε η λειτουργία των bungalows του Αστέρα, το 1966, δημιουργήθηκε η σχολή θαλάσσιου σκι, και τα πρόσωπα που περνούν από την παραλία γεμίζουν τα περιοδικά και της εφημερίδες της εποχής. Η ιστορία αρχίζει. Η πλαζ του Αστέρα καθιερώνεται ως σημείο συνάντησης των διασήμων. Το '67 εγκαινιάστηκε το ξενοδοχείο Arion, το '79 το Nafsika και το '84 το ξενοδοχείο Aphrodite το οποίο βρίσκεται στην πίσω πλευρά της χερσονήσου και τα τελευταία χρόνια δεν λειτουργούσε. Το παραθεριστικό θέρετρο της Βουλιαγμένης επισκεπτόταν συχνά και ο Αριστοτέλης Ωνάσης με τα παιδιά του Αλέξανδρο και Χριστίνα και αργότερα με την Τζάκι. Αίσθηση προκαλούσαν πάντα τα τρανταχτά γέλια του και τα επίσης τρανταχτά πουρμπουάρ που άφηνε στο προσωπικό.
Τόπος χαλάρωσης υπήρξε και για αρκετούς πολιτικούς ηγέτες, όπως Μάργκαρετ Θάτσερ, οι Ρόμπερτ και τζον Κέννεντυ, Φρανσουά Μιτεράν, Μπόρις Γιέλτσιν, Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, Χέλμουτ Κολ. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το χρησιμοποιούσε συχνά για τις διακοπές του.
Πώς έχει η κατάσταση σήμερα
Έχει ολοκληρωθεί η εξαγορά του 88,46% του Αστέρα Βουλιαγμένης με 444 εκ. ευρώ. Η συνολική αξία της επένδυσης για την αναβάθμιση του «Αστέρα», σύμφωνα με τους επενδυτές, αναμένεται να ξεπεράσει τα 600 εκ. ευρώ
H AGC Equity Partners (“AGC”) για λογαριασμό των εταιρειών Jermyn Street Real Estate Fund IV LP (“Jermyn Street”) και της Apollo Investment Holdco S.a.r.l (“Apollo”), στην οποία μετέχουν δύο κρατικά κεφάλαια του Abu Dhabi και του Kuwait, Άραβες επενδυτές, καθώς και η τουρκική Dogus Group, ανακοίνωσαν την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 88,46% των μετοχών της Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης Α.Ξ.Ε.. Το τίμημα της αγοράς του πακέτου, ανέρχεται σε 444.000.000 ευρώ.
Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, η συνολική αξία της επένδυσης, συνυπολογιζομένου του σχεδίου ανάπτυξης, αναμένεται να ξεπεράσει τα 600.000.000 ευρώ.
Το σχέδιο ανάπτυξης αποσκοπεί στην ανάδειξη του Αστέρα Βουλιαγμένης σε προορισμό παγκόσμιου βεληνεκούς. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί τους προσεχείς 18 μήνες και προβλέπει την ανακαίνιση των ξενοδοχείων “Αρίων” και “Ναυσικά”, των bungalows, καθώς και τη σημαντική αναβάθμιση της μαρίνας. Επιπροσθέτως, το σχέδιο περιλαμβάνει την ανάπτυξη 13-15 κατοικιών στην ευρύτερη περιοχή του εκτός λειτουργίας ξενοδοχείου “Αφροδίτη”.
Δες ένα βίντεο από τις καμπάνες έτσι όπως είναι μέσα στην εγκατάληψη σήμερα:
Και ένα βίντεο από παλιά, όταν έσφυζε από ζωή:
diasimesistories.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου